Hamarosan kiderül, mi épülhet Budapest tetején

MTI
2014. október 15. 18:31

Év végére megismerhetők a Normafa fejlesztésének részletei, s várhatóan márciusban megtartható a helyi népszavazás - mondta Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP), a XII. kerület polgármestere a helyszín szerdai bejárását követően újságíróknak.

A városrész vezetője arról beszélt: kezdetben néhány hónapra tervezték a felméréseket, végül civilek felvetései alapján úgy döntöttek, hogy egy teljes vegetációs ciklust, azaz több mint egy évet szánnak rá, hogy minden szempontból körültekintően járjanak el. Hozzátette: a felmérések egy hónapon belül lezárulnak, s közben elindult a munka a szempontok, ötletek összegzésére.

Pokorni Zoltán alapvetően a közlekedésszabályozást nevezte a legfontosabbnak, utalva arra, hogy meg kell szüntetni az autós "túlhasználatot" és kötöttpályás közlekedéssel kiszolgálni a területet. Egy másik tennivalóként beszélt az épületek számba vételéről is. Kifejtette: jogosnak tartja, hogy a csomagmegőrzőt, öltözőket, kerékpárkölcsönzőt, tájékoztató központot ne új épületben, hanem egy felújított régiben helyezzék el.

Szólt arról is: az egyik szimbolikus épület a Síház, amelyet eddig egy bonyolult bérleti jogviszony miatt nem tudtak átvenni a Pilis Parkerdőtől. Pokorni Zoltán véleménye szerint nem jó, hogy itt magas palánkkal van körbekerítve a gerincrész, miközben a kirándulók Budapest legszebb panorámájában gyönyörködhetnének.

A hegyvidéki polgármester kitért a síelésre is, jelezve, hogy az eltelt egy-másfél év meggyőzte, hogy túlzóak a versenyszerű síelésre vonatkozó korábbi álmok. Nemzetközi versenyekre alkalmas pályát nem szabad csinálni - jelentette ki, hozzátéve: ez nem ok arra, hogy a hobbisíelés feltételeit ne javítsák, s ne teremtsék meg azokat a feltételeket, amelyek 30-40 éve is megvoltak.

A Libegő felső végállomásánál a közelmúltban készült el egy több régi elemet is megőrző játszótér, s hasonlóan rendbe teszik majd az Anna-rétit is. Újragondolják a Harangvölgy alját is, ahol az elképzelések szerint "életet" visznek a BM hosszú ideje kőfallal körbekerített egykori kiképző táborába, ami tanösvények kiindulópontja, a természetvédelmi nevelés központja lehet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Pokorni Zoltán értékelése szerint nehéz igazságot tenni a Normafát használók - kerékpárosok, gyalogosok, kismamák, kutyások, természetvédők, futók - között, s nem is lehet mindig megtalálni a jó kompromisszumot. Példaként említette a downhilleseket, komoly illúziónak nevezve, hogy "rendre szoktathatók" ezek a biciklisták. Szabályokat kell állítani, amelyek védenek, de korlátoznak is, s ezeket népszavazással kell megerősíteni - hangoztatta a polgármester. Számításai szerint év végére megismerhetők lesznek a megvalósíthatósági tanulmányból fakadó szabályok, elképzelések, útvonalak és márciusban megtartható a referendum.

A terepjárást kezdeményező Normafa Természetesen civil koalíció képviseletében Weiperth András azt mondta: nagyra értékelik az egyeztetés-sorozatot Budapest legértékesebb természetvédelmi területének sorsáról. Megjegyezte: az ízeltlábúaktól a famatuzsálemekig vannak olyan értékes élőlények, amelyeket meg kell őrizni, s bíznak abban, hogy az önkormányzat is partner lesz.

A bejáráson jelen voltak a WWF, a Madártani Egyesület, a Greenpeace, a Védegylet és a Budakörnyéki Natúrparkért Egyesület képviselői is.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem