Fizetésünk 60 százalékát is elkobozhatják, ha...

2015. szeptember 7. 11:30

Évről évre egyre többen döntenek a külföldre költözés mellett, ezt támasztja alá az az adat is, miszerint egyre több pénzt utalnak haza a külföldön élő magyarok. De milyen módja van még a külföldön megkeresett pénz hazaküldésének? Készpénzben mennyit hozhatunk haza?


Pontosan talán senki sem tudja megmondani, hány magyar él jelenleg külföldön. A KSH által készített Managing Migration in South East Europe (SEEMIG) projekt keretében megjelent átfogó és részletes kutatás alapján 2013 elejéig körülbelül 350 ezer magyar hagyta el az országot, ezzel az adattal kapcsolatban viszont a hivatal is elismeri, hogy csupán egy becsült szám. A kutatásból kiderül az is, hogy a Magyarországról elvándorlók leggyakrabban az Európai Unió tagállamait választják, ezen belül pedig Németország, Nagy-Britannia, és Ausztria tartozik a legkedveltebb célországok közé.

A kint élőknek 84 százaléka vállal munkát az adott országban, a többiek tanulás miatt mennek ki.

Rengeteg pénzt utalunk haza

Évről évre egyre többen döntenek a külföldre költözés mellett. Erre engednek következtetni a Világbank adatai is, melyekből kiderül, hogy folyamatosan növekszik a külföldi magyarok által hazautalt összegek nagysága.

A nemzetközi vándorlások egyik legfontosabb gazdasági hatása a külföldre költözők által hazautalt pénzmennyiség növekedése, melyből legtöbben családjukat segítik vagy hiteleiket fizetik. A KSH felméréséből pedig az is kiderül, hogy a külföldre költözött magyarok 25 százaléka juttat haza rendszeresen pénzbeli támogatást. Az arány ennél magasabb a 2009 után kiköltözöttek körében (32 százalék).

Hogyan küldhetünk haza pénzt?

A külföldön megkeresett pénz hazaküldése többféle módón is történhet. Ha utaljuk a pénzt, akkor fontos tudnunk, hogy ha a hazai bankszámla más devizanemben van, mint a befizetett vagy átutalt összeg devizaneme, akkor átváltási költség merül fel.

Az utalás díját a kinti, küldő banki kondíciók határozzák meg

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére a CIB Bank.

Az utaláskor felmerülő banki költségek igen magasra rúghatnak, ezért ma már számosmás lehetőségünk is akad a pénz hazaküldésére. Ezek közé tartozik például a TransferWise vagy a Western Union nevű cégek által adta lehetőségek. De mennyit hozhat haza az, aki ragaszkodik a hagyományos módszerhez és készpénzt szeretne áthozni a határon?

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mennyit hozhatunk haza készpénzben?

Amennyiben 10 000 euró vagy ezt meghaladó összegű készpénzzel, akár különböző pénznemekben vagy ennek megfelelő értékű készpénz-helyettesítő eszközökkel (értékpapír, kötvény, részvény stb.) szeretnék az Európai Unióba belépni vagy elhagyni azt, akkor kötelesek vagyunk írásban nyilatkozatot tenni a vámhatóságnak.

Bejelentési kötelezettség alá eső pénzeszközök:

  • valuta - bankjegyek és pénzérmék, amelyek csereeszközként forgalomban vannak (például: magyar forint, euró, angol font, amerikai dollár, bolgár leva,)
  • átruházható értékpapírok, pénzügyi eszközök, amelyek vagy fiktív kedvezményezett részére - korlátozás nélkül - bemutatóra szólnak, vagy olyan jellegűek, hogy tulajdonjoguk az átadással kerül átruházásra;
  • aláírt, de a kedvezményezett nevét nem jelző hiányos értékpapírok
  • csekk,
  • váltó 
  • fizetési megbízás.
Fentiek mellett az Európai Unió néhány tagállamában léteznek külön ellenőrzési és nyilatkozattételi előírások az európai unión belüli készpénzforgalomra. Erről érdemes tájékozódni az utazás során érintett országok magyarországi diplomáciai képviseletein

- válaszolta megkeresésünkre Suller György Attila alezredes, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szóvivője.

Mi történik, ha elmulasztjuk a bejelentést?

Abban az esetben, ha hiányosan vagy egyáltalán nem teszünk nyilatkozatot, akkor a nálunk lévő pénzösszeg 10-, 40-, 60 százalékánanak megfelelő összegű bírság kerül kiszabásra. Ennek mértéke a pénzösszeg nagyságától függ. A bírság helyszínen történő megfizetésével kapcsolatos intézkedéséket a vámhatóság kezdeményezi.

Amennyiben a bírság a helyszínen nem kerül megfizetésre, az annak megfelelő összeget a vámhatóság jogosult és köteles visszatartani.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem