2 °C Budapest

Ezt intézd el, ha nem akarsz 100 ezres mobilszámlát nyaralás után

Pénzcentrum
2016. július 27. 14:11

Ma már szinte természetes, hogy gyakran elővesszük a telefonunkat a külföldi utazásaink során, sőt sokszor még netet is használjuk rajta. A legtöbben pedig ezekben a hetekben látogatnak külföldre, ezért most megmutatjuk, hogy melyik szolgáltatónál, milyen csomaggal járunk a legjobban a nyaralás alatt.


A nyári szabadságok, utazások ideje alatt júliusban és augusztusban megnövekedik a szolgáltatóknál a roaming forgalom. Szerencsére manapság már kevesebben kapnak "meglepetés" számlát egy-egy külföldi utazásról hazatérve, az EU-ban ugyanis a szabályozásnak megfelelően évről-évre alacsonyabban a roaming díjak. Ráadásul a telefonon való netezéssel is nehéz hatalmas számlát összehozni.

Adatforgalmazás tekintetében a szabályozás jelenleg 19.170 Ft-ban határozza meg azt a limitet, amely összeg elérésekor az adatforgalmazás leállításra kerül az előfizetők érdekének védelmében

- válaszolta megkeresésünkre a a Magyar Telekom Csoport Kommunikációs Igazgatósága.

Ezek mellett azonban számos más kedvezményt is kínálnak a telefontársaságok, de sokan talán nem tudják, hogy a

kedvezmények csak akkor lépnek életbe, ha azt külön igényeljük a szolgáltatónknál.

Milyen csomagokkal járhatunk jól külföldön?

Vodafone

A szolgáltatónál 2015 áprilisától a Red EU csomagban lévőknek, 2016. áprilistól pedig már valamennyi EU csomagban lévő előfizetéses ügyfélnek nem kell fizetnie az unióban és további 5 országban (Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában, Svájcban, és Törökországban, a Vodafone partnerhálózatain) a roaming díjakért. Vagyis így a hazai percdíjakon intézhetjük a hívásokat, SMS-eket, és a netet is használhatjuk.

A régebbi, még nem EU csomagok ügyfelei az idén áprilisban bevezetett csomagokra ingyenesen válthatják át az előfizetésüket és a váltással a szerződés lejárta sem változik meg.

- tudtuk meg a Vodafone sajtóosztályától.

A családoknak pedig érdemes lehet esetleg a Vodafone Family csomagját kihasználniuk, amivel az unió területén nulla forintos percdíjért beszélhetnek egymással. De válaszhatunk többféle napijegy közül is:

Európai napijegy - amennyiben a mi csomagunkhoz nem jár a fenti kedvezmény, és váltani sem szeretnénk, akkor napi 990 forintért, az Európa napijeggyel hazai percdíjainkkal telefonálhatunk haza külföldről.

Világ napijegy - ennek aktiválásával 72 országban használhatjuk a hazai tarifákat, percdíjakat, a hívásfogadásunk pedig díjmentes lesz. Ezért pedig naponta 1 990 forintot kell fizetnünk.

Afeltöltőkártyát használó ügyfelek pedig a díjmentes "EU hazai áron" opcióval a normáldíjas magyarországi telefonszámokat a hazai tarifáikkal tudják hívni, illetve belföldi áron tudnak ezekre a számokra SMS-t küldeni az Európai Unió és a többi érintett ország területéről.

Telekom

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szolgáltatónál a roaming adatforgalom tavaly júniushoz képest közel hatszorosára, az indított roaming hang forgalom pedig közel háromszorosára nőtt.

Náluk a Travel&Surf csomagokkal különböző időszaki napidíjakért cserébe kapunk fix roaming adatmennyiséget és telefonálhatunk a belföldi árakon az EU-ban és néhány unión kívüli országban.

Az utazás hosszától függően 1, 3 vagy 7 napos csomag választható, melyek közül az utóbbi 1 GB benne foglalt adatforgalmat biztosít, ezért azonban már 4 990 forintot kell fizetnünk, míg a legkisebb csomag napidíja 790 forint és összesen 50 MB adatforgalmat biztosít. De a csomagot bekapcsoló havidíjas előfizetők külföldön is korlátlanul mobilinternetezhetnek a Fon Wi-Fi hálózatán. (Érdemes tudnunk, hogy a külföldön történő adatforgalmazás nem automatikusan történik, ehhez adatdíjcsomagot szükséges választanunk.)

Ezek mellett néhány díjcsomaghoz kérhető az EU Plusz opció is, ami 300 MB adatforgalmat biztosít az EU területén, és legtöbb hívás pedig díjmentes lesz az aktiválásával. A Next M díjcsomagban lévőknek ez például 590 forintba kerül egy hónapban, de olyan tarifa is akad, amelyhez ez díjmentesen kérhető.

A Travel & Surf World S pedig naponta 690 forintba kerül és 10 MB adatforgalmat biztosít közel 100 országban.

Telenor

A MyTariff csomagban lévők az EU Roaming opcióval az itthoni perceiknek megfelelő mennyiséget használhatnak fel a szolgáltató által kijelölt úgynevezett "1-es díjzónában" . Ezért 1 500 forintot kell fizetnünk havonta, de vehetünk hozzá még extra adatforgalmat is.

Ezen felül pedig kérhetünk:

  • EU Net Napijegyet, ami 200 MB adatkeretet biztosít és 1 490 forintba kerül naponta.
  • Eu Net Hetijegyet M verzióban, ami 1 GB adatkeretet ad és 3 490 forintba kerül 7 napra.
  • EU Net Hetijegyet L verzióban, ami 2 GB adatkeretet biztosít és 5 990 forintba kerül 7 napra.
  • Az EU Duo Napijeggyért pedig 30 perc beszélgetés és 50 MB net 1 790 forintba kerül.
  • Az EU Dou Hetijeggyel pedig 100 perc beszélgetést és 500 MB netet kapunk 4 990 forintért.
  • A Világ Net Hetijegy 100 MB adatkeretet biztosít és 3 990 forintba kerül. A Világ Net napijeggyel pedig 50 MB-t kapunk 1 990 forintért.

Mennyibe kerül a telefonálás kedvzemények nélkül az EU-n belül?

A szabályozásnak köszönhetően a roaming díjak az EU területén jelenleg nem haladhatják meg az alábbi összegeket:

  • a hívásfogadás költsége 19,17 Ft/perc,
  • a híváskezdeményezés 72, 86 Ft/perc,
  • az SMS küldés pedig 23,01 forint/darab,
  • az SMS fogadása pedig díjtalan.
Ezért amennyiben lehetőségünk van, kérjünk visszahívást, az itthon lévő féltől, így neki a saját tarifacsomagja szerint fog számlázódni a hívás, nekünk pedig csupán a hívásfogadás költségét kell kifizetnünk.

Amennyiben pedig az Európai Unión kívülre utazunk, akkor érdemes figyelni, hiszen egyes országok percdíjai igen magasra rúghatnak. Aki például Japánból szeretne Magyarországra telefonálni, az egyik szolgáltatónál ezért akár 1136 forintot is fizethet percenként.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem