21 °C Budapest

Erre a magyar szülők gatyája is rámegy most

2016. május 28. 07:06

Hazánkban 1931 óta ünnepeljük a gyereknapot, május utolsó vasárnapján. Ezért holnap a legtöbb gyerek kap valamilyen ajándékot, de az is jó megoldás, ha elvisszük a kicsiket egy programra. Hogy ne legyen a holnapi nap teljes anyagi csőd, mutatjuk a legjobb filléres programötleteket.

Mennyit költünk gyereknapra?

A magyarországi szülők 40 százaléka ad ajándékot gyermekének gyereknap alkalmából, a legtöbben pedig erre 2 000 - 5 000 forint között költenek - derül ki a Formatex Kft. több mint 1700 fő megkérdezésével végzett felméréséből. A témában olvasóinkat is megkérdeztük, a válaszokból pedig kiderült, hogy a Pénzcentrum olvasói is hasonló véleményen vannak.


A szavazásunk eredménye is azt támasztja alá, hogy a legtöbben 5 ezer forint alatti összeget szánnak a gyereknapra, de nem voltak kevesen azok sem, akik 2 ezer forint alatt megoldják ilyenkor az ajándékot. Ellenben 6 százalékra tehető azoknak az aránya, akik azt mondták 10 ezer forintnál is többet költenek és szintén 6 százalék válaszolta azt, hogy mindent megvesz a gyereknek, amit csak kér. Hogyan lehet ezt kivédeni?

Szabjunk egy keretet

Bár sok rendezvényre ingyenes a belépés, de az ottani vattacukorért vagy épp az ugrálóvár belépőért már fizetni kell. Annak érdekében, hogy ne költekezzünk túl, tervezzük meg a napot előre, közösen. Szabjunk egy keretet, és nap közben is egy gyors fejszámolással ellenőrizzük, mennyi pénzünk maradt még a kitűzötthez képest. Így a fiatalok is átlátják, mik a lehetőségeik, és ez is hatékony eszköze a tudatosságra nevelésnek.

Hova menjünk?

Gyereknap alkalmából számos helyszínen várják programokkal a gyerekeket, ezek közül válogattunk most össze néhány pénztárcabarát programot.

  • Gyermekvasút

Május 29-én érdemes ellátogatni a Gyermekvasút hűvösvölgyi végállomásához, ugyanis ezen a napon a 14 év alatti gyerekek a MÁV Zrt. jóvoltából díjmentesen utazhatnak a Gyermekvasúton. Emellett lesznek még a helyszínen: koncertek, táncműsorok és Bohóc műsor is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • Állatkert

Ha már régen voltatok az állatkertben, akkor a gyereknap megfelelő alkalom arra, hogy most ismét megnézzétek az állatokat. A Fővárosi Állat-és Növénykertbe a 2-14 éves korig a belépő 1 800, a diák jegy 1 900, míg a felnőtt 2 500 forintba kerül. Érdemes lehet akár családi jegyben is gondolkozni, de azzal is sokat spórolhatunk, ha otthonról viszünk magunkkal szendvicseket, ugyanis akár egy nap is elmehet arra, hogy végigjárjuk az állatkertet. Akinek pedig van még a SZÉP kártyáján pénz, az ne felejtse el abból megvenni a belépőket.

  • Városliget

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Budapest Főváros Önkormányzata idén is várja a kisebbeket ingyenes gyermeknapi rendezvénnyel a Városligetben. Május 28-29-én, 39 helyszínen és 3 színpadon zajlanak a programok a Városligetben. A gyerekek itt láthatnak katonazenekart, mazsorett bemutatót és interaktív lufihajtogató bohóc showt is.

  • Szépilona kocsiszín

A BKV Zrt. gyereknapon 10 és 16 óra között a Szépilona kocsiszínben tart nyílt napot. A rendezvény ingyenes, ahol többek között lesz makettkészítés, színezők és kvíz is. Emellett a résztvevők felszállhatnak egy T5C5K és egy TW6000 típusú villamosra. Valamint egy igazi Matuzsálemet is láthatunk, hiszen a "Muki" névre hallgató acélvázas hóseprő jármű is körbejárható lesz.

  • Piknik a parkban

Ha idén inkább kerülnénk a nagy tömeget, akkor úgyis különlegessé tehetjük a gyereknek ezt a napot, hogy rendezünk egy közös családi pikniket a közeli parkban, vagy akár otthon a kertben. Már a készülődést is érdemes együtt csinálni: beszéljük meg, mik azok, amiket otthonról tudunk vinni, amire így már nem kell pluszban költenünk.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm