Ennek nem fognak örülni az Angliában dolgozó magyarok

2016. február 20. 11:30

Hosszú tárgyalások után létrejött a kompromisszumos megállapodás Nagy-Britannia uniós reformköveteléseiről az EU-tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács brüsszeli csúcstalálkozójának pénteki zárónapján. David Cameron, a brit miniszterelnök sikeresnek ítélte a pénteki uniós csúcstalálkozót, jön a külföldieknek járó támogatások ideiglenes fagyasztása, és az alacsonyabb családi pótlék.

Hosszú tárgyalások után létrejött a kompromisszumos megállapodás Nagy-Britannia uniós reformköveteléseiről az EU-tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács brüsszeli csúcstalálkozójának pénteki zárónapján. Az EU-tagállamok vezetői egyhangúlag hozzájárultak a Nagy-Britannia uniós szerepvállalását újragondoló megállapodáshoz - írja az Eurológus.

KATTINTS! Tényleg ez lehet a londoni magyarok veszte?

A következő egyezségek születettek

Családi pótlék:

A brit kormány szeretett szorgalmazta, hogy ne vehessék fel a brit családi pótlék teljes összegét az olyan külföldi EU-munkavállalók, akiknek a gyerekei nem Nagy-Britanniában élnek.

A megegyezés alapján a támogatás összegét hozzáigazítják - csökkentik - annak az országnak a kereseti viszonyaihoz, ahol a gyerekek laknak. Az újonnan érkezett munkavállalókra ugyanúgy vonatkozni fog a szabály, mint azokra, akik már most is Nagy-Britanniában dolgoznak. Viszont az utóbbiaknak nem azonnal járna kevesebb pénz, hanem csak 2020 január 1-jétől.

Ezek után azonban nemcsak Nagy-Britannia számolhatja így a családi pótlékot, hanem az összes többi tagállam is. Dánia és Németország például jelezte a vita végén, hogy elképzelhető, hogy élni fognak a lehetőséggel.

Az Eurológus szerint napokban közzétett jelentésből kiderült, hogy az összes családi pótlék igénylés 0,26 százalékát adták be külföldön élő gyermek után Nagy-Britanniában 2013-ban. A magyarokon különösen keveset spórol majd a brit kormány a családi pótlék csökkentésével.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Bérkiegészítő támogatások:

Nagy-Britannia összesen egy egyszeri, hét évig tartó időszakban tarthatja vissza az uniós munkavállalóknak járó bérkiegészítő juttatásokat. Ennek az a feltétele, hogy be tudja bizonyítani az Európai Bizottságnál, hogy az uniós munkavállalók tömege kivételes nyomás alá helyezi a szociális ellátórendszerét.

Egy-egy embertől viszont legfeljebb négy évig lehet megtagadni a juttatásokat a hétéves periódus alatt, és arra kell törekedni, hogy fokozatosan egyre több támogatásban részesüljön a negyedik év vége felé közeledve. Fontos, hogy ez a korlátozás csak az újonnan érkezett munkavállalókra vonatkozhat.

Győzelemként értékelte a tárgyalás eredményeit Cameron

David Cameron brit miniszterelnök azt mondta, Nagy-Britannia helyzetének mostani rendezése új helyzetet teremt: az Egyesült Királyság soha nem lesz egy európai szuperállam tagja, soha nem fogja bevezetni az eurót, soha nem tudja senki rákényszeríteni, hogy csőd szélén álló országok költségvetését kivásárolja.

A találkozó másfél naposról kétnaposra nyúlt, négyszemközti beszélgetések sorozatával jutottak el a végső alkuhoz.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem