7 °C Budapest

Eggyel kevesebb dolog miatt kell aggódnunk a stradon

MTI
2016. június 16. 16:04

Az Európai Unió értékelési rendszere szerint a magyarországi tavaknál és folyóknál lévő strandok kevesebb mint öt százalékánál van gond a vízminőséggel, a szabadvízi fürdőhelyek többsége kiváló minősítést kapott - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat.

Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) összesítése szerint az országos helyzetkép is alapvetően pozitív, a fürdőhelyek vízminősége folyamatosan javul.

Kiváló minősítésű a balatoni fürdőhelyek többsége, a Fertő tó és a hévízi tófürdő is. 

A 205 minősített strand több mint 96 százaléka kiváló vagy jó minősítést kapott, hat lett tűrhető (többségében tiszai strandok), és mindössze egy hely kapott kifogásolt minősítést. A teljes lista megtalálható az OKK honlapján.

A szabadvízi fürdővizek uniós irányelvek szerinti minősítését négy év bakteriológiai vizsgálati eredményei alapján határozzák meg, figyelembe véve a vízminőség változásait és az esetleges egyéb egészségkockázatokat is. Ennek nyomán kiváló, jó, tűrhető és kifogásolt minősítést adnak. A nyitás előtt a járási hivatalok népegészségügyi osztályai minden strandot ellenőriznek. A szabadvízi fürdőhelyeken általában egy szezon alatt négyszer vizsgálódnak - nyitás előtt és nyáron havonta egyszer - az üzemeltető által megbízott akkreditált laboratóriumok.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a nem kijelölt fürdőhelyeken nem javasolt a fürdőzés, mivel azok higiénés feltételei nincsenek meg, ott a víz minőségét nem ellenőrzik.

A közegészségügyi veszélyeken túl sok esetben a balesetveszély miatt tiltott a fürdés. A természetes fürdőhelyeken, különösen a folyóvizeken a vízmélység hirtelen változása és a sodrás veszélyes lehet.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem