12 °C Budapest

Durva: milliárdokat ittak el a fesztiválozók az idei Szigeten

Pénzcentrum
2014. augusztus 23. 07:00

Nemcsak a horror árú ételekre-italokra az idei Szigeten a fesztiválozók: csak azon 26 millió úszott el, hogy a többség nem vitte vissza a szemeteszsákot. De a bankkártyás feltöltésért felszámított "kényelmi díjért" is közel 11 milliót csengettek ki a feltöltőpontoknál. 10 milliót pedig tényleg csak úgy kidobtak az ablakon: ennyi pénz ragadt bent a vissza nem váltott kártyákon.

Látogatócsúcsot döntött a Sziget Fesztivál 2014-ben, több mint 400 000 látogatóval. A Sziget évek óta készpénzmentes fesztivál, így Festipay kártyával, Fesztivál fizető karórával vagy PayPass bankkártyával lehetett csak fizetni. Mindhárom esetben egyérintéses fizetésről van szó, azaz a kártyát a leolvasó terminálhoz tartva gyorsan és egyszerűen lehetett rendezni a számlát a pultoknál.


KATTINTS! A Sziget titkai: hogy működik valójában a kártyás fizetés?

Fotó: Sziget/Mohai Balázs

A Szigeten a fizetési tranzakciók több mint 95 százaléka Festipay kártyával, vagy fizető órával történt, a fennmaradó közel 5% pedig PayPass kártyával. Akik bankkártyával töltöttek fel az egyenlegüket, átlagosan csaknem 60 százalékkal nagyobb összeget tettek a Festipay kártyájukra, mint akik készpénzzel tették mindezt, így összességében nagyobb összeget tett ki a kártyás feltöltés összvolumene - tudtuk meg a kártyás fizetési rendszer üzemeltetéséért felelős Cardnet Zrt.-től.

KATTINTS! Pofátlan kaják a Szigeten: 1300 ez a gagyi szendvics

Fotó: Sziget/Szöllösi Mátyás

Márki László, a Cardnet Zrt. vezérigazgatója elmondta: "Egyetlen szezon alatt több mint 5 millió tranzakciót szolgáltunk ki, sok milliárd forint összértékben. A Sziget fesztivál volt a legnagyobb az elmúlt négy évben az eddigi rendezvényeink sorában. 400 munkatársunk teljesített szolgálatot, minden korábbinál több, immáron 25 konténerben, 100 feltöltőponton vártuk a látogatókat, akik mintegy 1000 terminálon vásárolhattak a kártyákkal."

De mennyi pénzt felejtettek a kártyákon a fesztiválozók? Hányan vitték vissza a szemeteszsákot? A Pénzcentrum.hu a Cardnet segítségével összegyűjtötte a 2014-es Sziget fesztivál legérdekesebb adatait:

  • A 400 ezer látogató közel negyede, 91 373 fesztiválozó váltotta ki a Festipay kártyát.

  • Az elhagyott/ellopott kártyát csak akkor lehetett letiltani, ha azt előtte sms-ben regisztrálták. Ezt a plasztikot kiváltók 18 százaléka, 16 771 fő tette meg.

  • 295 darab kártyát hagytak el/tiltottak le: ez az összes kiadott plasztik 0,3 százaléka.

  • Több mint kétmillió tranzakciót hajtottak végre Festipay plasztikokkal. PayPass-os fizetésre 88 ezer alkalommal került sor.

  • Egy-egy plasztikot 2,8 alkalommal töltöttek fel 11 ezer forint értékben készpénzes fizetés esetén és közel 18 ezer forint értékben bankkártyás tranzakció esetén.

  • A készpénzes és bankkártyás feltöltések átlagértékét valamint darabszámát felszorozva megkaphatjuk, hogy összesen 3,6 milliárd forintot töltöttek fel Festipay kártyájukra a fesztiválozók. Még ha valamennyit vissza is váltottak, ott vannak még a PayPass-os tranzakciók, így akár közel négymilliárdot bulizhattak el az idei Szigeten.

  • Többen is voltak, akik a maximális 290 ezer forinttal töltötték fel a kártyájukat.

    Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

    A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • Összesen 9,9 millió forint maradt a kártyákon (átlagosan 458 forint). A háromszor kevesebb látogatót számláló Balaton Soundon több mint nyolcmillió forint ragadt bent.

  • Több mint 21 ezren bukták az 500 forintos kártyakauciót: ők azok, akik a plasztikot nem váltották vissza. Ez azt jelenti, hogy közel 11 milliót dobtak ki kaucióra az ablakon a fesztiválozók.

  • Az idén bevezetett 500 forintos szemétkauciót még többen hagyták veszni: a többség, közel 52 ezer fesztiválozó így mintegy 26 millió forintot dobott ki a kukába.

  • Összesen tehát 57 millió 262 ezer forintot dobtak ki az ablakon feleslegesen a fesztiválozók (kártya-és szemétkaució, a vissza nem váltott kártyákon bennragadó összegek és a kényelmi díj).


Gerendai Károly a Sziget Fesztivál főszervezőjének és egyik tulajdonosának kommentje:

"A bankkártyás feltöltésért felszámított kényelmi díj ugyan félreérthetően hangzik, de had tegyem hozzá, hogy itt arról van szó, hogy amikor bankkártyáról tölti fel valaki a fesztiválkártyáját, akkor a banki tranzakciónak is van költsége és ezt mi nem szeretnénk és nem is tudjuk átvállalni. Ha mondjuk nem lenne kártyás fizetés a fesztiváljainkon és csak készpénzt fogadnánk el, mint a legtöbb fesztivál, ebben az esetben a készpénzfelvétel költsége jelentősen több lenne mint ez a kényelmi díj.

A fesztiválkártya legyártása pedig nekünk is pénzbe kerül, ennek ellenére a kauciót minden esetben visszaadjuk a kártya visszaváltásakor, azonban szerintem természetes, hogy ha valaki inkább megtartja emlékbe és nem váltja vissza, ki kell fizetni a kártya árát.

Egyébként az ebből befolyt összeg messze nem fedezi a kártya gyártásának költségeit. Vannak olyan fesztiválok ahol a kártya kiváltásáért fix díjat kér a szervező és nincs választási lehetőse a látogatónak, mi azonban azt a megoldást választottuk, hogy csak letéti díjat kérünk, ami a visszaváltáskor visszajár, úgy gondolom, hogy ez korrekt megoldás.

A szemétdíj már egy kicsit összetettebb kérdés, hiszen újdonság volt az idei fesztiválokon, de elsősorban a fiatalok környezettudatos nevelése volt a célunk a bevezetésével. Az minket is meglepett, hogy a többség nem gyűjtötte össze maga után a szemetet, hanem inkább bevállalta a szemétdíjat. Úgy véltük az 500 Ft-os kaució ösztönzőleg hat majd. Szerintem az újságírók előszeretettel polemizálnak azon, hogy milyen drága mondjuk a Sziget Fesztivál, de a fesztiválozók többsége saját maga dönt arról, hogy visszváltja-e a kártyát vagy sem, összeszedi a szemetet maga után vagy nem, mi kellő tájékoztatás mellett biztosítjuk a lehetőséget. A tapasztalatunk az, hogy a fesztiválozók pedig nem reklamálnak emiatt."


Index címlapkép: Sziget/Csudai Sándor

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm