13 °C Budapest

Azt hiszed, olcsó a fapados? Így lesz jó drága a nyaralás

2015. május 25. 07:01

Ezekben a hetekben is találkozhattunk azzal, hogy a fapados légitársaságok komoly kedvezményekkel és akciókkal csábítják az utazni vágyókat. Sokan persze le is csapnak ezekre az ajánlatokra, de csak utólag jönnek rá, hiába az olcsó repülőjegy egy nyaralásnak, városlátogatásnak sok rejtett költsége is lehet.

Mindenki számára ismerős lehet az érzés, hogy a külföldi nyaralása, utazása alkalmával többet költ, mint amennyit előre eltervezett. Sok olyan rejtett költsége lehet az utazásnak, amire nem gondolunk, vagy nem ismerjük, így nehéz vele számolnunk. A Pénzcentrum a PalPrices segítségével összegyűjtötte, mire érdemes odafigyelnünk egy-egy külföldi utazás alkalmával. Milyen plusz kiadások merülhetnek fel.

1.Poggyász

Amikor repülőjegyet vásárolunk, előfordulhat, hogy a feladott poggyász ára nincsen benne a repülőjegy árában. Ezt nem érdemes elfelejtenünk, ugyanis például a Wizz Air légitársaságnál az eredetileg választott repülőjegy árában egy kisméretű kézipoggyász szerepel. Az ennél eggyel nagyobbat az útvonaltól függően plusz 3000-5400 forintért vihetjük fel a gépre. Amennyiben pedig a repülőtéren adjuk hozzá a meglévő foglalásunkhoz a nagyobb méretű kézipoggyászt úgy az már 12 000 forintunkba kerül. Míg a repülőtéren feladott poggyász plusz költsége 19 500 forint. A Ryanair-nél is magasabb poggyászdíjak vannak érvényben, ha a feladott csomagért a telefonos foglalási központban vagy a repülőtéri pultnál fizetünk, illetve csúcsidőszakok és bizonyos útvonalak esetében.

2. Repülőtérről a városba

Legyünk nagyon körültekintőket, ugyanis nagy különbségek lehetnek az árakban, attól függően, hogy éppen busszal, vonattal vagy metróval jutunk el a repülőtérről a belvárosba. Londonban például a Heathrow express retúrjegy 35 font (15 435 Ft). A metro viszont 11.40 font-ból (5037 Ft) kihozható, sőt, bérlettel még olcsóbb. Szóval néhány perc utánajárással itt is bőven lehet megtakarítani.

3. Szállás

A szállás lefoglalásánál hajalmosak vagyunk elfelejteni, hogy a lefoglalt árban bizony nem mindig van feltüntetve az idegenforgalmi adó. Ez nem csak külföldön, de Magyarországon is előfordulhat velünk. Magyarországon 2015-ben Gyöngyösön kérnek a legtöbbet egy éjszakáért, a tavalyi 400 forint után 505 forintot. Ezért minél több éjszakára megyünk, annál nagyobb meglepetés érhet, amikor kifizetjük a szállást. Olaszországban ugyanakkor éjszakánként 600-1500 forint plusszal számolhatunk.

4. Helyi közlekedés

A nyaralás megtervezésekor mindenki gondol az utazás és a szállás költségeire, azonban hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a helyi közlekedés sokszor jóval drágább, mint amire gondolnánk. Az ár-összehasonlító oldal kalkulációi szerint például Amsterdamban egy napijegy vagy 5 darab menetjegy akár 3655 forintba is kerülhet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Amennyiben pedig autót szeretnék bérelni, érdemes résen lennünk, ugyanis ilyenkor gyakran rávehetnek minket olyan biztosítások megkötésére, amire nincs is feltétlenül szükségünk.

KATTINTS! A legújabb trükkök: így lopnak meg, ha utazol

5. Egyéb apróságok

Nem kalkulálunk vele előre, ezért rejtett költségnek számít a mindennapi fagyi és kávé, ami nagyvárosokban nem olcsó mulatság, főleg a magyaroknak. A fél literes palackos víz az utcán ötször annyi, mint egy nagyobb boltban. Hasonló árkülönbség lehet a szuvenír pólónál, hűtőmágnesnél és egyéb apróságoknál. A taxik is jóval drágábbak, mint ahogy itthon megszoktuk

- mondta el a Pénzcentrumnak Danyi Pál a PalPrices szakértője.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem