Bejelentkezés

Felhasználói név:
Jelszó:
  Mégsem
regisztráció elfelejtettem a jelszavamat
2016. május 26. csütörtök Fülöp, Evelin
Hírek » Utazás

A világ legjobb útlevelei: ki nem találnád, hányadik a magyar

2016-ban is elkészült a világ legerősebb útlevélinek rangsora. Az első helyre Németország útlevele került, ugyanis ezzel lehet jelenleg a legtöbb országba elutazni vízum nélkül. A listában mi is benne vagyunk, de vajon hányadik helyre került a magyar útlevél?


Ha eddig te is azt gondoltad, hogy az angol vagy épp az amerikai ez egyik legerősebb útlevél a világon, akkor bizony tévedtél. A legújabb kimutatás szerint ugyanis a németek utazhatnak a legtöbb idegen országba a saját útlevelükkel, összesen 177 helyre.

De mi sem vagyunk rossz helyzetben, a magyar útlevéllel összesen 167 országa utazhatunk vízum nélkül, ezzel pedig a legerősebb útlevek toplistájában a 10. helyre kerültünk.

Hogyan készült a lista?

A Henley & Partners, bevándorlással foglalkozó brit tanácsadó cég összesen 218 országot hasonlított össze a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai alapján. A nemzetiségek pedig az alapján kapták a pontokat, hogy az állampolgáraik hány országba tudtak elutazni vízum nélkül 2016. január elsején. A rangsort már három éve európai ország vezeti, de az első tízbe más országok is bejutottak:

  • 1. Németország : 177
  • 2. Svédország: 176
  • 3. Finnország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Nagy-Britannia: 175
  • 4. Belgium, Dánia, Hollandia, Egyesült Államok: 174
  • 5. Ausztria, Japán, Szingapúr: 173
  • 6. Kanada, Írország, Dél-Korea, Luxemburg, Norvégia, Portugália, Svájc: 172
  • 7. Görögország, Új-Zéland: 171
  • 8. Ausztrália: 169
  • 9. Málta: 168
  • 10. Magyarország, Csehország, Izland: 167

A rangsor legvégére, a 104. helyre Afganisztán került, egy ilyen útlevéllel ugyanis csak 25 országba utazhatunk. A második legrosszabb helyet Pakisztán zsebelte be, ezt pedig csak kicsivel előzte meg Irak. A teljes lista ITT olvasható.

Nem mindegy, mikor igényelsz

Ha idén nyáron ti is külföldre tervezitek a nyaralást, akkor még most érdemes lehet leellenőrizni az útleveletek érvényességét. A gyorsított eljárásban igényelt úti okmányokra ugyanis a gatyánk is rámehet.

A soron kívüli (7 nap) útlevél 19 ezer, a sürgősségi (3 nap) 29 ezer, míg az azonnali (1 nap) igénylés 39 ezer forintba kerül. Ezen felül számolni kell még a normál, 20 napos eljárásban alkalmazott díjtételekkel is; az illeték díja érvényességi időtől és kortól függően 2500 és 14 ezer forint között mozog.

Szerencsére a normál eljárás keretében benyújtott kérelmeket is lehet utólag, akár 3 vagy 7 napos gyorsított eljárásra módosítani. Ezt az ország valamennyi okmányirodai ügyfélszolgálatán, illetve a megújult Kormányablakokban kérelmezhetjük. Az azonnali útlevéligényeket viszont mindenképp a KEKKH személyes ügyfélszolgálatán kell megtenni.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Készpénzért állt sorba: csúnya bukta lett a tranzakció vége
Így játszhatsz el Te is százezreket pillanatok alatt.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Ezért a tv-műsorért még a pornót is hanyagolják az európaiak

Az Eurovíziós dalfesztivál az egyik legnézettebb tv-műsor Európában, ezt misem bizonyítja jobban, hogy az idei döntő ideje alatt a PornHub oldalát átlagosan 16 százalékkal kevesebben látogatták...

Egy kisebb vagyont spórolhatsz ezzel a néhány trükkel

Ugye veled is előfordult már, hogy többet költöttél egy-egy bevásárlás alkalmával, mint ahogy azt előre kiszámoltad? És nem az volt az oka, hogy nem voltál tisztában az árakkal. Összeszedtem neked...
 
NÉPSZERŰ
FRISS