8 °C Budapest

3 tuti tipp: így készülj fel a rekkenő hőségre

2015. július 4. 09:51

A jó időnek, a hosszan tartó nappaloknak és a temérdek szabadtéri programnak köszönhetően sokkal több időt töltünk a szabadban. Harminc fok felett sem lehetetlen a csinos öltözet és a divatos megjelenés, de veszélyek is akadnak bőven, hiszen a kánikulában az egészségünkre is gondolni kell! A Groupama Biztosító felkérésére Szegedi Kata divattervezőtől megtudhatjuk, hogyan legyen öltözékünk mindig az alkalomhoz és a szezon trendjeihez illő, dr. Jordán Zsófia általános orvos pedig ahhoz ad hasznos tanácsokat, hogy hogyan óvjuk magunkat a nyári napsütésben, mit tegyünk kánikula idején.

Leheletfinom anyagok, biztonságos színek?

A nagy melegben nincs is kellemesebb, mint könnyed, kényelmes, lenge ruhákba bújva nekiindulni a városnak. A sötét színeket főként kiegészítőkön használjuk, mint nyaklánc, karkötő vagy gyűrű

 - mondta a divattervező. Szegedi Kata 2015-ös divatkollekciójában méltán kapnak nagy szerepet az ehhez hasonló darabok, amelyekkel biztosan nem lőhetünk mellé harminc fok felett sem.

Mindenképpen óvakodjunk azoktól a kényes anyagoktól és színektől, amelyeken látványos nyomot hagy az izzadtság, például kerüljük a szürke világos árnyalatait is, ha tehetjük

- tette hozzá a tervező.

A divat mellett persze nem árt az egészségre is odafigyelni, a nagy melegben ugyanis sok veszélynek vagyunk kitéve, amit pár egyszerű trükkel kiküszöbölhetünk. Dr. Jordán Zsófia a következőkre hívta fel a figyelmet:

Nyári kánikulában mindig tartsunk magunknál vizet, és az átlagosnál sokkal több folyadékot fogyasszunk. Ha kimegyünk a napra, védjük bőrünket naptejjel, fejünket kalappal, vagy bármilyen fejfedővel, és kerüljük a tűző napon való várakozást. Lehetőleg könnyed nyári ruhákat viseljünk, melyek könnyen szellőznek, nem izzadunk bele, valamint kerüljük a műszálas ruhadarabokat.

Bevállalós kavalkád

Bátran keverhetjük a mintákat: csíkosat a pöttyössel, kockásat a virágossal! Itt az a szabály, hogy nincs szabály. A lehetőségek korlátlanok, egy hívószava van ennek az úgymond trendnek, mégpedig a magabiztosság

- vallja Szegedi Kata. Aranyszabály, hogy valaminek mindenképpen stimmelnie kell az összhang kedvéért. Általában, ha a színek passzolnak, a minta már másodlagos szerepet kap, mert harmóniát sugall az összeállítás. Egyre több helyen jelennek meg ezek a bohókás, elsőre összeszedetlennek tűnő megoldások, így rendkívül hamar azonosulhatunk ezzel a divatirányzattal, amely leginkább a hétköznapok hangulataiból inspirálódik. Emellett idén újra divatba jönnek a széles karimájú kalapok is: ennél stílusosabb és kényelmesebb megoldás aligha akad a kánikula hatékony enyhítésére, és akár a napszúrás megelőzésére.

A kiegészítők, mint kendő vagy kalap nem csak divatosak, hanem nagyon fontosak is egészségünk szempontjából. Van azonban egy apróság, amiről gyakran elfeledkezünk nyáron, mégis védelemre szorul: ez pedig a szemünk. Dr. Jordán Zsófia szerint a következőkre érdemes odafigyelnünk napszemüveg választáskor:

Nem csak a bőrünket, hanem a szemünket is védeni kell a káros UV sugárzástól. A nem megfelelően kiválasztott napszemüveg rövidtávon hunyorgást vagy enyhe irritációt okoz, hosszútávon pedig akár macula degeneratio alakulhat ki, mely az éleslátásért felelős sárgafolt sorvadásos betegsége, jellemzően 50 év felett jelentkezik, és kialakulásában jelentős szerepet játszhat a fiatalabb korban elszenvedett szemet ért káros UV sugárzás. Ezt a típusú látásromlást rendszeres napszemüveg használattal védhetjük ki. Olyan szemüveget keressünk, amely CE bizonyítvánnyal rendelkezik, az UV sugarakat 400 nm-ig szűri ki és oldalról sem engedi be a fényt.

3. Derekasan a forróság idején is

A tavalyi fesztiválszezon védjegyének számító magasderekú sortokat idén is megéri előbányászni a szekrény mélyéről.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Legyen szó ruháról, szoknyáról, hosszabb nadrágról, a magasított derekú darabok akkor érvényesülnek igazán, ha merész, élénk színű crop-toppal kombináljuk őket. Ez egy rendkívül nőies viselet, mely minden alkaton jól áll és rendkívül könnyű kombinálni őket nyáron és télen egyaránt

- mondta Szegedi Kata.

Ha már kiválasztottuk a megfelelő fesztivál-szettet, testünk védelméről is gondoskodjunk!

Gyakori a nyári kánikulában napégés, illetve a napszúrás kígyózó sorokban töltött várakozás után. Ha vízpart mellett van a fesztivál, fel kell készülni a szúnyogcsípésekre, valamint szövődményes lehet a darázs-, illetve a méhcsípés az érzékenyeknél. Sátras fesztiválokon oda kell figyelni a kullancscsípésekre, melyek által terjesztett kórokozók pár nap elteltével mutatják a típusos bőrjelenségeket, ezért bőrünket rendszeresen kell ellenőrizni

- figyelmeztet a doktornő. 

 

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem