13 °C Budapest

Már a PIN-kódod sem kell az új bankkártyás lenyúláshoz

Pénzcentrum
2012. április 18. 11:22

Újfajta telefonos - internetes csalás terjed Magyarországon: akár több tízezer forintot is lenyúlhatnak számlánkról a trükkös bűnözők, méghozzá úgy, hogy PIN-kódunkat sem tudják.

Egy eddig kevésbé alkalmazott módszerrel csaptak be nemrégiben pécsieket is bűnözők - értesült a bama.hu. A csalók módszere, hogy találomra felhívtak embereket azzal, hogy nyertek egy nagyobb összeget. Ezt követően az eddigiekkel szemben nem azt kérték tőlük, hogy vásároljanak telefonos feltöltő-kártyát és a számát diktálják be nekik, hanem azzal az ürüggyel kérték el a bankkártyáik adatait, hogy így "hamarabb megkapják a pénzt".

Amennyiben sikerült a személyes adatokhoz jutni, akkor ezeket felhasználva egy internetes aukciós oldalon vásároltak valami olcsóbb tárgyat (internetes vásárlásnál esetenként elég a név, a kártyaszám és a lejárati idő megadása, a PIN-kódra sokszor nincs szükség). Fizetésnél viszont - alaposan megrövidítve a kártya birtokosát -, a termék áránál jóval nagyobb összeget utalnak át (fizetnek ki) a kereskedőnek. Ezt követően felhívták az eladót azzal, hogy tévedés történt, és véletlenül rossz összeget - mondjuk hétezer helyett hetvenezer forintot - fizettek. Egyben megkérték az értékesítőt, hogy az áru személyes átvétele alkalmával adja vissza a többletet, esetünkben hatvanháromezer forintot. (Egy másik módszer lehet, hogy ha a vásárlásnál nem tudják ők maguk a konkrét összeget megadni, akkor például egy helyett tíz terméket vásárolnak, majd tévedésre hivatkozva az átvételkor készpénzben kérik vissza a "tévesen kifizetett" összeget.)


Ezzel készpénzhez jutottak - ami pusztán a kártya adatainak birtokában, PIN-kód nélkül nem sikerülhetett volna nekik -, másrészt a kinézett árut is megszerezték a csalás révén, méghozzá úgy, hogy az internetes kereskedőnek minderről fogalma sem volt. A károsultak pedig akkor fedezték fel a trükköt, amikor értesültek róla, hogy számlájukon nemhogy több, de jóval kevesebb a pénz.

A Pécsi Városi Rendőrkapitányságon a lapnak megerősítették, hogy jelenleg folyamatban van egy ilyen jellegű csalással kapcsolatos nyomozás.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Pénzcentrum vélemény
Az online bűnözők egyre kifinomultabb módszereket dolgoznak ki pénzünk lenyúlására. Fontos tehát, hogy csak biztonságos környezetben adjuk meg kártyánk adatait, hiszen akár a PIN-kód nélkül is megkárosíthatnak minket. Hasznos lehet a napi limit beállítása, illetve az sms-értesítés, amely tudatja, ha olyan tranzakciót hajtottak végre, amelyet nem a kártya birtokosa kezdeményezett. Ha olyan pénzmozgást tapasztalunk, amit nem mi kezdeményeztünk, ne habozzunk, azonnal hívjuk fel bankunk ügyfélszolgálatát.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem