6 °C Budapest

Jön az új magyar pénz, de inkább ne fizessünk vele

Pénzcentrum
2014. július 24. 15:32

Új 2-5 és 10 ezer forintos érméket bocsát ki havonta a Magyar Nemzeti Bank. Ezekkel akár fizethetnénk is, de minek: mivel emlékérmékről van szó, értékük folyamatosan változik. Egy 5000-es érme például akár 15 ezret is érhet. Ma a Fáy András érmecsalád került forgalomba.

Minden évben számos érmét ad ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB), különböző címletekben. Bárki fizethet ezekkel az emlékérmékkel, de valójában sokkal értékesebbek, mint ami rájuk van írva. Ugyanis vagy már a kibocsátásuk pillanatában többet érnek a gyűjtők körében (például a kevés darabszám hathat ilyen értéknövelő tényezőként), vagy pedig idővel (miután elfogytak az elsődleges forgalmazónál, a Magyar Pénzverő Zrt.-nél) felértékelődnek - tájékoztatta az MNB a Pénzcentrum.hu-t.

Forrás: Magyar Nemzeti Bank

Mindez azt jelenti, hogy a ma kibocsátott érmék is minden bizonnyal sokkal többet fognak érni később. Ma került forgalomba a Fáy András érmecsalád, az író-politikus halálának 150. évfordulója alkalmából. Több névértékű is kijött, az 5000-es ezüst, és ötezer darabot vernek belőle. A másik 2000-es, színesfémből készül, szintén ötezer darabban.

Fáy András
Fáy András író, politikus. 1840-ben nyílt meg az általa alapított Pesti Hazai Első Takarékpénztár, amely 1848-ig harminckét vidéki fiókkal bővült.

"Ha Széchenyi nincs, őt illeti a ,legnagyobb magyar' titulusa, ha Deák nincs, ő nevezhető a ,haza bölcsének' - így azonban maradt végig a ,nemzet mindenese'." - mondta róla Mikszáth Kálmán

Az emlékérme előlapján, a középmezőben a Fáy András által alapított Pesti Első Hazai Takarékpénztár emblémája, a körbe komponált virágport gyűjtő méh ábrázolása látható, amely a mai budapesti Károlyi utca 12. számú épület homlokzati díszítőelemét idézi. A hátlapon, a középmezőben Fáy András félalakos portréja látható. A normál veret 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 12,5 gramm, átmérője 30 mm, széle recézett. A színesfém változat súlya 12,5 gramm - tájékoztat a MNB.

2014-től újítás, hogy a nemesfémből készült emlékérméket olcsóbb alapanyagú, színesfém változatban is kibocsátja az MNB, így az is könnyen gyűjtővé válhat, aki csak kevesebb pénzt tud az érmékre áldozni. Az 5000 forint névértékű Fáy András ezüst emlékérme a kibocsátástól számított három hónapig, a 2000 forint névértékű színesfém emlékérme a teljes készlet erejéig a névértékkel azonos áron vásárolható meg.

Gyűjtőké a szerencse

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az érmék későbbi érték- és árváltozása sok dologtól függ, például attól, hogy milyen az alapanyaguk, és az éppen mennyit ér a világpiacon. Ahogy az sem mindegy, a gyűjtők mennyire kapkodnak utána. Az apróhirdetős, vagy aukciós oldalakon például az eladó és a vevő egymás közötti alkujától függ az érme aktuális ára. Például a 2003-ban összesen hatezer példányban kibocsátott Rákóczi szabadságharc 5000 forint névértékű ezüst emlékérmét a 2003-as kibocsátáskor névértéken, azaz 5000 forintért értékesítette a Pénzverő. Ma ez az érme 4 300 forintot ér az alapján, mennyi az ezüsttartalma. 2006-ban az utolsó, még készleten lévő selyemfényes változatokat a Pénzverő 8 000 forintos áron kínálta, a tükörfényes - már készletről kifogyott - érme utolsó eladási ára 9 000 forint volt. Ugyanez az érme egy-egy darabja 2008-ban árverésen selyemfényű kivitelben 28 euróért, azaz 8 400 forint körüli összegért, tükörfényes kivitelben 50 euróért, azaz több mint 15 000 forintért kelt el. A 2012-es magyar érmekatalógus ezt az érmét selyemfényű változatban 10 000 forintra, tükörfényes kiadásban 20 000 forintra tartja. Azaz az 5000 forintos névértékű érme sokféle áron kelt el az évek során.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem