7 °C Budapest

Ez a legújabb netes átverés: százezreket bukhatnak az áldozatok

Pénzcentrum
2013. december 10. 12:05

Máris lecsaptak az online csalók az Ukrajnában kialakult zavaros belpolitikai helyzetre. Érdemes óvatosnak lenni, és kételkedni, ha ismerősünktől olyan e-mailt kapunk, amelyben azt állítja, Ukrajnában van, és azonnali pénzügyi segítséget kér.

Úgy tűnik, néhány nap alatt sikerült rákapcsolódniuk az internetes csalóknak a tömegtüntetésekkel tarkított, feszült ukrán belpolitikai helyzetre.

A Pénzcentrum.hu értesülései szerint az elmúlt órákban több postaládában - köztük magyar felhasználóknál is - landoltak olyan levelek, amelyek feladója (aki a felhasználó közvetlen ismerőse, tehát valószínűleg a postafiókokat feltörték) azt állítja magáról, hogy Ukrajnában ragadt, egy kirabolták őt, elvették telefonját, ékszereit, készpénzét.

A levél írója azonnali segítséget kér az ügyintézéshez. A levélben azt írja, 2500 dollárra (550 ezer forint) van szüksége. A levél érdekessége, hogy sem számlaszám, sem bank neve nincs megadva benne. A feladó viszont azonnali választ kér, érdemes azonban résen lenni, hiszen nem ismerősünk e-mail címe van megadva válaszcímként, hanem egy ahhoz hasonló, 1-2 betűvel eltérő cím. Valószínűsíthető, hogy a csalók ezzel a módszerrel próbálják meg felvenni a kapcsolatot a gyanútlan, ismerősének segíteni akaró áldozattal.

Gyanakodjunk!

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A csalók módszerei egyre kifinomultabbak - jól mutatja ezt a fenti eset is. Érdemes tehát gyanakodni, óvatosnak lenni: még akkor is, ha közeli ismerősünktől kapunk levelet.

Fontos, hogy figyeljünk a válasz e-mail címre, próbáljunk telefonon kapcsolatba lépni ismerősünkkel (még akkor is, ha a levél azt állítja, hogy ellopták a készülékét). Természetesen ugyanilyen lényeges, hogy ne adjunk meg semmilyen, a bankszámlánkhoz kapcsolódó adatot, különösen számlaszámot, kártyaszámot, PIN-kódot.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem