13 °C Budapest

Egyre többen kerülik ki a hosszú sorokat a pénztáraknál: mi a titkuk?

Pénzcentrum
2014. július 10. 05:27

Hiába tűnik úgy, hogy hazánkban is rohamosan nő az egy érintéses bankkártyák száma, meglepő módon még mindig vannak olyan nagy bankok, akiknél egyáltalán nem lehet ilyen plasztikot igényelni. Ráadásul a kínálat sem olyan bő, mint gondolnánk: a kapható PayPass-os dombornyomott kártyák száma minimális, payWave-es plasztikot pedig csak egy bank bocsájt ki.

Egyre többen ismerik és használják Magyarországon is a rendkívül gyors fizetést lehetővé tevő egy érintéses bankkártyákat. A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adatai szerint a hazánkban kibocsájtott kártyák negyede rendelkezik már ilyen fizetési funkcióval: több mint 2,2 millió darab van forgalomban belőlük. Összességében tehát Magyarország kifejezetten jól áll az egyérintéses fizetések terjedése tekintetében. Közép-Európa más országaival együtt az EU-n belül hazánk dobogós helyen szerepel az ilyen, gyors fizetést lehetővé tevő technológiák elterjedésében - mondta el Eölyüs Endre, a MasterCard igazgatója egy korábbi kerekasztal-beszélgetésen.

Habár az adatok és a trendek biztatóak, mégis azt láthatjuk, hogy a hazai nagyobb bankok közül sem a CIB-nél, sem az FHB-nál nem vezették még be az egy érintéses plasztikokat. Egyelőre pedig információval sem tudtak arról szolgálni, hogy várható-e a közeljövőben ezeknek a kibocsájtása.

KATTINTS! Mikor lesznek Magyarországon készpénzmentes városok?

Nemcsak a CIB vagy az FHB ügyfelei vannak nehéz helyzetben, hanem azok is, akik egyszerre szeretnék kihasználni a dombornyomott és egy érintéses kártyák előnyeit. Ilyen kombinációban ugyanis csak öt nagy hazai pénzintézet kínál plasztikokat. Igaz, ebben a szűk kínálatban több olyan kártyát is találhatunk, amelyek különböző pontgyűjtési lehetőségeket vagy azonnali kedvezményeket kínálnak.

Azok, akik nem utaznak gyakran külföldre (ahol előfordulhat, hogy a dombornyomott kártyákat nagyobb biztonsággal fogadják el), és inkább az olcsóbb, elektronikus bankkártyák közül választanának, már könnyebb helyzetben vannak. Összesen 13 féle plasztik között válogathatnak, hét nagy bank kínálatában. Köztük találhatjuk a Visa egyetlen payWave-es kártyát, melyet az Erste bocsájtja ki 2012 óta, de azt is csak diákok számára. Viszont ezen a téren a közeljövőben várható előrelépés, hiszen az idei évben 3-4 nagy bank is tervezi a Visa kártyáinak a piacra dobását. A Budapest Bank lapunknak küldött válaszából kiderült, hogy ők lesznek az egyik pénzintézet, akik payWave-es kártyát fognak kibocsátani.

PayPass? PayWave? De mégis, mi a különbség?
Mivel Magyarországon leginkább a PayPass-os kártyák terjedtek el, ezért sokan ezzel a névvel azonosítják az egy érintéses fizetéseket.

Valójában a PayPass a MasterCard kártyatársaság nevével fémjelzett bankkártya, amely az NFC technológia segítségével képes az érintés nélküli fizetésre.

Ugyanezt a technológiát alkalmazza a másik nagy kártyatársaság, a Visa plasztikja, amely a payWave nevet viseli.

Az NFC technológia (Near Field Communication), amely ennek a gyors és egyszerű fizetési módnak az alapját képezi, a rádiófrekvenciás azonosítás továbbfejlesztéseként jött létre, vezeték nélküli adatátvitelt tesz lehetővé néhány centiméteres hatókörön belül. Az olvasó terminál körüli mágneses mező aktiválja az egyébként passzív NFC chipeket. A technológia a modern kontaktmentes, vagyis fizikai érintkezés nélküli fizetések alapját képezi.


Nemcsak a payWave-es kártyák számában számít jelentős növekedésre a Visa, hanem az ilyen plasztikokat elfogadó POS terminálokéban is. Jelenleg ugyanis a közel 35 ezer érintésmentes fizetést lehetővé tevő berendezés közül "csak" 20 ezer fogad el Visás kártyákat.

Az elektronikus kártyák között találhatjuk a PayPass-os matricákat, vagy minikártyákat is. Az OTP és a Raiffeisen által kibocsájtott miniatűr kis plasztikokat felragaszthatjuk például a telefonunk hátuljára is, így fizetéskor elég a mobilunkat hozzáérinteni a terminálhoz.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

De tényleg biztonságos?

Sokan a mai napig azért ódzkodhatnak az egyérintéses kártyáktól, mert 5000 forintig nem kér PIN kódot a kártya. Így ha ellopnák a tárcánkat, akkor a tolvajok is könnyen elkezdhetnék levásárolgatni az egyenlegünket. Pedig ettől nem kell tartanunk, hiszen a bankok számos beépített biztonsági mechanizmussal rendelkeznek, melyekkel megelőzik a visszaéléseket (ezért tanácsos például egy külföldi utazás előtt is szólni a bankunknak, hiszen a banknak gyanús lehet, hogy tegnap még itthon vásárolgattunk, másnap pedig már Tunéziában. Ilyenkor ha nem tudnak elérni minket, le is tilthatják a kártyát).

KATTITNS! A pénztáros egyszerűen nem hitt a szemének: hogy lehet így fizetni?

A K&H-nál a PayPassos kártyák esetében például létezik egy 15 ezer forintos korlát is: tehát belföldön egymást követően maximum 15 ezer forint összértékben vásárolhatunk (a költések számának maximalizálása nélkül), ezután PIN kód megadása szükséges. Külföldön pedig három egymást követő érintés nélküli vásárlást követően legalább egy hagyományos módon végrehajtott tranzakció szükséges ahhoz, hogy ismét egyetlen érintéssel tudjuk fizetni.

A vásárlási limitet egyébként mindenhol az ágazat határozza meg közösen. Az Egyesült Királyságban ez az összeg például legfeljebb 20 font (7800 forint) lehet - tudtuk meg a Visától. A Budapest Bank hozzátette, hogy a külföldön érvényben lévő limitek nagyságrendileg öt és tízezer forint közötti összegnek felelnek meg.

További lehetőségek hitelkártyák, prémium plasztikok
Az egy érintéses funkcióval rendelkező dombornyomott kártyák piacán természetesen találhatóak még további plasztikok is, azonban ezek vagy hitelkártyák, vagy pedig a prémium ügyfélkört megcélzó betéti aranykártyák, melyek átlagos éves díja 20 ezer forint körül mozog, így ezeket kihagytuk a felsorolásunkból.

Speciális termék még péládul a befektetési kártya, amely mögött értékpapírszámla található (PayPass-os befektetési kártya a Budapest Banknál érhető el, éves díja 6490 forint, a prémium változatáé pedig 9900 forint).

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem