19 °C Budapest

Egyre több a bankkártyás lehúzás Magyarországon

Pénzcentrum
2012. február 28. 05:26

Felmérések szerint Magyarországon 2011-ben is folytatódott a bankkártyás fizetés népszerűségének javuló trendje: 8 százalékkal nőtt azok köre, akiknek bankkártyáját gyakran, heti legalább egy alkalommal húzzák le a boltok termináljainál. Így ma már a banki kapcsolattal rendelkező magyarok közel negyven százaléka gyakori bankkártyás vásárlónak számít. Már egy igazán komoly kártyás csalássorozat is történt idén.

A tavalyi statisztikák alapján Magyarországon folytatódott a bankkártyás fizetés népszerűségének javuló trendje: 8 százalékkal nőtt azok köre, akik a kártyát heti legalább egy alkalommal használják vásárlásra. Így ma már a banki kapcsolattal rendelkező magyarok közel negyven százaléka gyakori bankkártyás vásárlónak számít.

A kártyás fizetés népszerűségének növekedésével párhuzamosan 2009-hez képest csökkent azok aránya, akik sohasem használják bankkártyájukat fizetésre, ők ma mindössze 15 százalékát adják a vizsgált csoportnak - tájékoztatta lapunkat a MasterCard. A kártyahasználat népszerűségének növekedése elsősorban a betéti kártyák fokozott használatának tudható be. A hitelkártyáknál ugyanis a válság hatására csökkent a vásárlási kedv; elsősorban a hitelkártyával gyakran vásárlók száma lett kevesebb, 3 év alatt mintegy 10 százalékkal.

Jól halad az átállás

2011-ben a magyar bankok mindegyike megkezdte a korábban mágnescsíkos bankkártyáinak cseréjét chipes plasztikra. A folyamat eredményeképpen az év végére a kártyák közel 60 százalékban már a biztonságosabb technológiát használták. A bankkártyák chipesítése egyöntetűen pozitív fogadtatásra talált: az új kártyákkal általánossá váló PIN-kód megadását a válaszadók nemcsak biztonságosnak, de kényelmesnek is tartják. A chip megjelenése nagyban növeli a kártyabirtokosok biztonságérzetét: a kártyakibocsátó felmérésnek válaszadói szerint elsődlegesen három eszköz: a chip, a PIN és az SMS értesítő garantálja a kártyás fizetés biztonságát. Az SMS értesítőt 10 bankkártya birtokosból 6 használja.

 


Egyértelmű fejlődés tapasztalható a kártyabirtokosok tájékozottságában is: a válaszadók fele ma már tudja, hogy a bankkártyája használható külföldi és internetes fizetésre is, jóllehet a külföldi bankkártya-használat díjával kapcsolatban továbbra is szükséges az edukáció. Jelenleg csupán a megkérdezettek alig egyharmada tudja, hogy a külföldi bankkártyás fizetés többnyire kevesebbe kerül, mint a pénzváltás költsége, tehát a készpénz használata. A válaszadók 40 százaléka úgy nyilatkozott: ennek tudatában biztosan megváltoztatná külföldi vásárlási szokásait.

Az országhatáron túli bankkártya-használat azonban így is javuló tendenciát mutat. Bár a válaszadók kevesebbet utaznak külföldre - ez az arány 5 százalékkal csökkent az elmúlt másfél évben, - vásárlásaikat nagyobb részben fizetik bankkártyával. A felmérés szerint mind az utazási-, mind a szállás költségek kártyával történő fizetésénél 2-3 százalékos pozitív trend mutatható ki.

A MasterCard vezet, visszaesett a Visa

Annak ellenére, hogy a Visa Europe egész Európában pozitív eredményekről számolhat be, magyarországi piaci részesedése jelentős mértékben visszaesett. A Visa kártyák száma drasztikusan, 22,3 százalékkal csökkent a tavalyi évben, mely egyedülálló és precedens nélküli azokban az országokban, ahol a Visa is jelen van. A kártyakibocsátó a Pénzcentrum.hu-t úgy tájékoztatta, a drámai visszaesés hátrányos helyzetet teremtett a Visa számára a magyar piacon, mely főként az interchange díj különbségnek tudható be.


A bankkártya számban tapasztalt csökkenés ellenére a Visa betéti, hitel és üzleti kártya használat tovább bővül és a POS költések átlag értéke 15,6 százalékkal nőtt az előző éves eredményhez képest.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mi az a bakközi jutalék?
A bankközi jutalék (interchange) az a díj, melyet az elfogadó bank fizet a bankkártyát kibocsátó banknak elsősorban a kibocsátói oldalon felmerülő költségek (adatfeldolgozás, fizetés engedélyezése, tranzakciók lekönyvelése, számlakarbantartás, egyenlegközlés) valamint az esetleges kockázatok ellensúlyozására.

A bankközi jutalék segítségével a bankkártya kibocsátó bankok motiváltak a termékfejlesztésre és az innovációra. Erről az elmúlt években a magyar kártyabirtokosok is meggyőződhettek, hiszen ma már számos bankkártya és bankkártyás fizetési lehetőség közül választhatnak. Ezzel párhuzamosan a biztonsági szolgáltatások is fejlődtek, mára általánossá vált a bankkártyás tranzakcióról értesítő SMS szolgáltatás használata, és a bankkártyák többsége biztonsági chippel van ellátva. Ugyanakkor a bankközi jutalék teszi lehetővé azt is, hogy a kártyát kibocsátó bankok vállalják a kártyabirtokos fizetéseinek kockázatát.

A bankközi jutalékot bankkártyái esetében a kártyatársaság határozza meg, jóllehet a díjat nem a kártyatársaságnak fizetik. A fizetési kártya rendszeren belül a kártyás vásárlás utáni kereskedői díjakat a kereskedő és elfogadó bankja közti egyedi szerződés szabályozza, a díj a kereskedő és a bank egyességének eredménye.


Az év eddigi legnagyobb csalása

Az idei év eddigi legnagyobb hazai bankkártya-csalásának tűnik az az eset, amit januárban követtek el Budapesten. 22 bankkártya adatait megszerezve, hamis kártyákat felhasználva több millió forint értékben vettek fel készpénzt az ismeretlen elkövetők.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság XI. kerületi Rendőrkapitánysága készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint ismeretlen elkövető 2012. januárjában több alkalommal egy budapesti - Tétényi úti- áruháznál található ATM-nél 22 darab bankkártya adatait megszerezte, majd ezen adatokat felhasználva Budapest és Pest megye területén több alkalommal, - hamis bankkártyák segítségével - készpénzfelvételi tranzakciókat hajtott végre.

A BRFK Kommunikációs osztálya lapunkat úgy tájékoztatta, hogy a bűncselekmény elkövetési módszerét szakértők bevonása mellett jelenleg is vizsgálják. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a bűncselekménnyel okozott kár ezidáig milliós nagyságrendű.

A rendőrség a hasonló esetek elkerülésére azt javasolja, hogy győződjünk meg arról, hogy a kártyabehelyező nyílás nincs manipulálva, mielőtt egy ATM-ből készpénzt veszünk fel. Figyeljünk tehát arra, hogy a készüléken ne legyen semmi utólag odahelyezett eszköz, nem nagyobb, vagy szűkebb a nyílás. Amennyiben manipuláció gyanúja merülne fel, ne használjuk a bankautomatát és jelezzük azt az érintett bank, vagy valamely rendőri szerv felé.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem