7 ok: ezért nagyon gáz készpénzt használni

Pénzcentrum
2014. április 28. 16:05

Számos veszélye és hátránya lehet annak, hogy az esetek többségében készpénzzel fizetünk. Nemcsak rengeteget veszítünk így éves szinten, de a bűnözőknek is szívességet teszünk azzal, hogy gyakran használjuk az ATM-et, és sok készpénzzel járkálunk. A Pénzcentrum.hu cikkéből most kiderül, hogy miért is érné meg áttérni a bankkártyás és online vásárlásra, számos kellemetlenségtől megkímélve magunkat.

Az elmúlt egy évben 24 százalékkal növekedett a forgalomban lévő készpénz aránya, így februárban történelmi csúcsot, 3318 milliárd forintot ért el. Ráadásul a teljes készpénzállomány 78 százalékát a lakosság forgatta. Ilyen mértékű növekedést 1999 óta nem tapasztalhattunk. A drasztikus emelkedésnek számos oka lehet, például a február elsejével díjmentessé váló készpénzfelvétel, a tavaly bevezetett tranzakciós illeték jelentetett többletköltségek a bankhasználatban, valamint a betéti kamatok jelentős csökkenése.

KATTINTS! Tízezreket is érhet a pénztárcádban lapuló aprópénz

Pedig az elektronikus fizetési megoldások használata terén hazánk lemaradása már így is igen jelentős még a környező országokhoz képest is. A rejtett gazdaság visszaszorítása érdekében is (több európai uniós országhoz hasonlóan) hazánkban is korlátozni kellene a készpénzhasználatot a kiskereskedelmi vásárlások során. Erre az elmúlt években Európa számos országában sor került. A kellően modern pénzforgalmi rendszerrel és a hazainál fejlettebb pénzügyi kultúrával rendelkező országokban a szabályozás nem feltétlen a készpénzkorlátozásra terjed ki, hanem például a bérkifizetések elektronikus úton történő lebonyolítását írja elő minél szélesebb körben.

A Pénzcentrum.hu összegyűjtötte, hogy miért lenne érdemes a készpénz használatát elfelejteni, és fizetéskor inkább a bankkártyánkat elővenni.


1. A készpénz nagyon sokba kerül - Neked is!

Az MNB adatai szerint évente 309 milliárd forintjába kerül a társadalomnak, hogy ennyi készpénzt használunk. Az elektronikus fizetések gyakoribb használatával (utalások és kártyás fizetések) ez az összeg 100 milliárddal is csökkenhetne. Ráadásul azzal is csak a saját számlánkat növeljük, amikor a sárga (és fehér) csekkjeinket a postán adjuk fel.

Egy bankjegy előállítási költsége 40-50 forint. Az MNB évente átlagosan 4,1 milliárd forintot költ ezek előállítására. Az MNB készpénzes műveletekhez kapcsolódó költségeinek legnagyobb részét (64%) a bankjegyek beszerzése teszi ki, utána az érmék beszerzése következik (31%). A pénztári műveletek, készpénz tárolása, feldolgozása és megsemmisítése 3,6 százalékát teszi ki a költségeknek. Aki készpénzben tartja a pénzét, az kamatbevételtől is elesik.

2. A készpénz kényelmetlen

Nemcsak automatát kell keresni akkor, amikor készpénzre van szükségünk (ami azért a kisebb városokban elég nagy távolságokra való utazást is jelenthet), de a kasszánál az apró számolgatása, a visszajáró kivárása, elpakolása is sok kényelmetlenséggel és idővel járhat. A tárcánkat lehúzó sok apróról, és az eladó szúrós tekintetéről nem is beszélve, amikor ezeket kiborítjuk a pultra. Ráadásul egy-egy nagyobb értékű vásárláshoz szükséges több százezer forinttal sem éppen a legjobb érzés az utcán sétálgatni.

3. A készpénz piszkos

Meglepően piszkosak bankjegyeink, érméink, sőt, bankkártyáink is - derül ki egy felmérésből. A briteknél például 10-ből 1 bankkártyán, 7-ből 1 bankjegyen mutattak ki kórokozó baktériumokat, például fekális eredetűeket, vagy E.Coli baktériumot. "Közismert és tudományosan is alátámasztott tény, hogy a kórokozók túlélhetnek egyes felületeken, és a felületek esetlegesen részt vehetnek azok terjesztésében. A pénzérmék, bankjegyek, bankkártyák szennyezettségét - egyéb, gyakran érintett felülethez hasonlóan, mint pl. billentyűzetek, telefonok, kapcsolók - számos alkalommal vizsgálták, változó tudományos igényességgel" - mondta el a Pénzcentrum.hu-nak dr. Vargha Márta, az Országos Környezetegészségügyi Intézet Vízmikrobiológiai Osztály osztályvezetője. Egyöntetű az a megállapítás, hogy szennyezettség-jelző, vagy potenciálisan kórokozó baktériumok, vagy egyes gombák kimutathatóak ezen felületekről, sőt, huzamosabb ideig, egyes fajok akár hetekig életképesek maradhatnak.

4. A bűnözők kedvelt célpontjai az ATM-ek

Nem csökken a készpénz iránti igény, a tavalyihoz hasonlóan idén is várhatóan 5.200 milliárd forint felett alakulhat az ATM-es készpénzforgalom, ami körülbelül 120-125 millió kártyahasználati alkalmat jelenthet. Havi átlagban 420-450 milliárd forint fordul meg a hazai ATM-ekben, ennyi pénzt vesznek fel a magyarok országosan az automatákból - derül ki a TrezEx felméréséből. A legforgalmasabb, berendezésekben akár százmilliós összegek is megfordulnak havonta. Nem csoda, ha ennyi pénz már a bűnözők figyelmét és felkelti, és kedvelt célpontjukká teszi az automatákat.

KATTINTS! Így csapolják meg a kártyádat az ATM-nél: ritka fotók kerültek elő

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

5. A készpénz veszélyes

Amikor kirabolnak, akkor általában elég kevés az esély arra, hogy a pénzünket valaha még viszontlássuk. A kártyánkat viszont a szerencsétlenséget követően azonnal le is tilthatjuk, így biztos, hogy az azon lévő pénzhez már nem tudnak hozzáférni a bűnözők. Érdemes ugyanakkor a bankkártyánkat érintően néhány biztonsági tanácsot betartani (főleg a PIN kód kiválasztásával kapcsolatosan) erről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

6. Vigyázat, hamisítják!

Nemcsak a társadalomra ártalmas fekete-, és szürkegazdaságot támogatja a készpénz. Hozzánk is bármikor kerülhet hamisított pénz, mellyel mi magunk is komoly bajba kerülhetünk. Egyrészt, ha figyelmetlenek voltunk, és elfogadtuk a hamis pénzt, akkor annak az ellenértékét sosem látjuk viszont, ezeket az MNB nem cseréli vissza. Másrészt, ha megpróbálunk túladni a hamis bankjegyen, akkor akár több éves börtönbüntetést is kockáztathatunk. Csak tavaly 30 milliós kárt okoztak az ilyen bankjegyek. A forint esetében jellemző, hogy főként a nagyobb címletű bankjegyekre irányul a hamisítás, a 10 000 és 20 000 forintos címletek az összes fellelt hamisítvány 82,3%-át tették ki a múlt évben. Ehhez képest a különböző valutahamisítványok mennyisége nem jelentős - tájékoztatta az ORFK a Pénzcentrum.hu-t.

Lapunknak küldött válaszukból az is kiderül, hogy évente átlagosan 1300 körül alakul a pénzhamisítással kapcsolatosan száma. Igaz, ez tavaly csökkenést mutatott, ami inkább annak köszönhető, hogy az év közepén életbe lépett az új Büntető Törvénykönyv, mely máshogy definiálja ezt a fajta bűncselekményt. A rendőrség ráadásul nem tud túl hatékonyan fellépni ezekben az esetekben, a befejezett nyomozások eredményességének átlaga 10,8% volt az elmúlt három évben.

Ne próbáljunk túladni a hamis pénzen!
Pénzhamisítás elősegítése bűncselekmény elkövetői alapesetben két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel, míg a minősített esetben - különösen nagy vagy azt meghaladó értékű pénzre, vagy bűnszövetségben történő elkövetés esetén - öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetők.

Pénzhamisítás (hamis pénz kiadása) és pénzhamisítás elősegítése bűncselekmények gyanúja miatt folytatott büntetőeljárások száma Pest megyében és Budapesten volt a legmagasabb. Többnyire kisebb, bankjegyvizsgáló eszközzel nem rendelkező üzletekben, boltokban próbálnak az elkövetők hamis pénzt forgalomba hozni - mondta el az ORFK lapunknak.

7. Készpénzzel nem tudsz olcsón online vásárolni

Az online vásárlás népszerűsége folyamatosan növekszik. Egyre többen ismerik fel ugyanis, hogy a különböző termékek beszerzésének ez a módja nemcsak kényelmesebb és gyorsabb, hanem sokkal olcsóbb is. Külföldről akár a bolti ár feléért tudjuk megrendelni a kívánt árut, amit egyenesen az otthonunkba szállítanak ki. A legtöbb esetben ehhez mindenképpen előre kell fizetnünk a bankkártyánkkal vagy utalással. Esetleg SOFORT Bankinggel. Ráadásul ha PayPalon keresztül rendeztük a számlát, akkor a pénzünket 45 napig vissza is kérhetjük, ha nem vagyunk elégedettek a termékkel.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem