Pénzcentrum

Elárulta Havas Henrik, mennyit kaszált a TV2-nél

2017.01.10. 16:34

Havonta 4 milliós gázsit kaphatott Havas Henrik, amikor a TV2-nél volt műsorvezető annak idején. Ez annyira magas, hogy ennyi pénzért egy átlagos magyarnak két teljes évet kellett volna ledolgoznia. Azóta persze jelentősen magasabbak a bérek, azonban még most is több mint egy év lenne összekuporgatni Havas havi fizetését, és akkor még a megélhetésről nem is beszéltünk.


Havonta 4 milliót is zsebre tehetett Havas Henrik, amikor annak idején a TV2-nél műsorvezetőként dolgozott - írja a Blikk.

Ez most is hatalmas összeg, de Havas műsorvezetői tevékenységekor még nagyobb fizetést jelentett. 2007-ben a bruttó átlagkereset a KSH adatai szerint 166 ezer forint volt. Ez azt jelenti, hogy a Pénzcentrum számításai szerint Havas 4 milliós havi fizetéséért az átlag magyarnak ekkor két teljes évet kellett volna dolgozni.

Még most is jelentős fizetésnek számítana ez, mivel az átlagos, rendszeres havi bruttó kereset tizenötszöröséről beszélünk, 2016 októberében ugyanis a bruttó átlagkereset 258 300 forint volt.

Mennyit keresnek most a magyarok?

A 258 ezer forintos bruttó átlagkeresetből azonban nem mindenhol volt azonos, ráadásul érdemes megnézni, hogy közfoglalkoztatottak nélkül mennyi is volt a tényleges kereset:

Az összesített bruttó átlagkereset a közfoglalkoztatottak nélkül így 273 ezer forint volt, míg ha a közfoglalkoztatottakat is beleszámolnánk, akkor már csupán 258 300 forintról van szó.

Persze azt is érdemes megnézni, hogy ebből mennyit vihetnek haza a dolgozók. A közmunkások nélkül számolt nettó kereset 181 500 forint volt, míg a közmunkásokkal együtt csupán 171 800 forint, ez több mint 5 százalékos különbséget jelent. A keresetek nem mondhatóan jelentősnek Havas Henrik gázsijához képest, még úgy sem, hogy az egy évvel korábbihoz képest 6 százalékkal magasabbak lettek.

Érdemes azt is megjegyezni, hogy a közfoglalkoztatottak átlagos keresete sem volt túl sok, mindössze 52 400 forint, ami a minimálbérnél közel 30 százalékkal kevesebb. Érdemes megnézni, mi változhat idén. A 2017-es adatoknál ugyanis jelentős ugrás várható, ami elsősorban a minimálbér jelentős emelésének köszönhető. Az persze érdemes megjegyezni, hogy a közmunkások juttatásai 2017-től nem emelkednek, így ők jövőre is 52 ezer forintra számíthatnak havonta.

Címlapkép: MTI / Szigetváry Zsolt