21 °C Budapest

Videón a brutális lakástűz: pillanatok alatt kiégett a lakás

2014. december 24. 07:07

Évente többezer lakástüzet regisztrálnak Magyarországon, jelentős részüket éppen az ünnepek alatt. A Pénzcentrum.hu tippjei a biztonságos karácsonyhoz.

Az országos statisztikák szerint az elmúlt 13 esztendőben 5-9 ezer között mozgott a regisztrált lakástüzek száma. Tavaly például 7179 lakás kapott lángra, míg 2012-ben 9028 lakástüzet jelentettek Magyarországon. Jól látható, hogy az esetek darabszáma 2007-ig csökkenő trendet mutat, azóta viszont - jelentős ingadozások mellett - inkább emelkedőt.

A részletesebb statisztikák ráadásul azt is megmutatják, hogy karácsonykor még mindig jelentősen megemelkedik a háztartásokban bekövetkezett tűzesetek száma. Ez nem véletlen, ugyanis az ünnepi időszak kellékei mind-mind veszélyt hordoznak magukban. Egy átlagos fenyőfán például többszázezer tűlevél található, melynek három fő összetevője a cellulóz, az illóolajok, valamint a víz. Ugyanakkor a legtöbb fából a víz hamar elpárolog, különösen, ha már ősszel kivágták azt a kereskedők. Így pedig a legapróbb szikra is életveszélyes és nehezen megfékezhető tűzzé nőhetnek alig pár másodperc alatt - egy fa ilyenkor gyakorlatilag felrobban (a lenti bemutató videón jól látszik, hogy pillanatok elegendőek ahhoz, hogy kiégjen egy lakás).

De az adventi koszorúk, a szabadon álló mécsesek, valamint a kültéri és beltéri égősorok (főként, ha hibásak, de a megfelelő műszaki állapot sem kizáró ok) is okozhatnak komoly galibát. Éppen ezért a tűzoltóság telefonszámát az ünnepek alatt is érdemes észben tartani:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Tűzoltóság - 105

A Pénzcentrum tippjei a biztonságos ünnepekhez:

  • Ha a karácsonyfát vízbe vagy földbe állítjuk, amelyet folyamatosan öntözünk, megelőzhető, hogy a fa túlságosan kiszáradjon, és így könnyen lángra kapjon. A száraz karácsonyfa megdöbbentően gyorsan lángra lobban. Mint az a fenti felvételen is látható a tűz szinte pillanatok alatt eléri az ágak és tűlevelek belsejében található illóolajokat és cellulózt - a fenyő gyakorlatilag felrobban.
  • Ügyeljünk arra, hogy a karácsonyfát megfelelően rögzítsük, és ne álljon túl közel a függönyhöz, dekorációhoz, bútorokhoz, mert a tűz pillanatok alatt elterjedhet ezeken keresztül a szobában.
  • Éghető karácsonyfadíszek, valamint égősorok közelébe lehetőleg ne tegyünk gyertyát, csillagszórót. Ez ugyanis könnyen tragédiához vezethet.! Túlzott óvatosságnak tűnhet, de a csillagszóró, gyertya használatakor jó, ha kéznél van egy pohár vagy tál víz arra az esetre, ha a szikra például egy ajándék csomagolópapírjára hullik.
  • Az elektromos karácsonyfaizzóknál a nem szabványos vezeték hamar felmelegedhet és tüzet okozhat, ezért a megfelelő minőségről már vásárláskor érdemes meggyőződni. Továbbá - az esetleges zárlat elkerülése végett - bizonyosodjunk meg arról, hogy égősorunk típusa kompatibilis-e konnektorunkkal. Minden terméknek rendelkeznie kell CE jelöléssel, melyből tudjuk, az égősor megfelel a hatósági követelményeknek. Belső használatra tervezett égősort sose használjunk szabad téren, mivel kültéri társával ellentétben nem vízálló.
  • Mind a kültéri, mind a beltéri égőket próbáljuk ki, mielőtt feltesszük! Ha valamelyik izzó kiégett, ne használjuk addig, amíg nem javíttatjuk meg.
  • Ne csatlakoztassunk nagyon sok égősort (elosztók használatával) egyetlen konnektorhoz.
  • A kültéri és beltéri izzókat egyaránt úgy rendezzük el, hogy ne érjenek össze, ne melegítsék egymást, és az izzók ne legyenek más vezetékek közelében. A karácsonyfára tett égősoron az izzók mindig kifelé nézzenek. A vezeték mellett ne használjunk más hőforrásokat (gyertyát, csillagszórót).
  • Az égősort ne hagyjuk égve éjszakára, s kapcsoljuk ki nappal is, amikor elhagyjuk a szobát! Hosszabb távollét esetén az egyéb elektromos eszközöket is érdemes áramtalanítani (pl.:televízió), és a fűtést is ajánlatos "őrlángra" kapcsolni. Azon túl, hogy így az esetleges baleseteket is elkerülhetjük, még rengeteg energiát is megspórolhatunk.
  • Soha ne hagyjunk lángot őrizetlenül, pár percre sem! Kisgyermeket nem szabad egy pillanatra sem felügyelet nélkül hagyni olyan helyiségben, ahol nyílt láng ég! A gyertyaláng nagyon izgalmas a gyerekeknek, akik belenyúlhatnak, megégethetik magukat és leránthatják a koszorút, gyertyát.
  • A karácsonyfát ne helyezzük ajtó, illetve közlekedési útvonal közelébe, mivel tűz esetén - főként, ha eldől a fa - elállja a menekülési útvonalat.
  • A karácsonyfát és más dekorációkat is legalább egy méter távolságra helyezzük el a fűtőtesttől. Tartsuk távol a gyúlékony anyagoktól (függöny, könyvespolc, puha szövettel borított kanapé). Mivel sokszor a felgyulladó fa eldől (vagy eleve azért gyullad meg, mert felborították), amennyire lehet, képezzünk a fa és a lakás többi része között egy "biztonsági zónát", ahol minél kevesebb gyúlékony anyag van.
  • Ugyan a csillagszóró által szórt "szikrák" önmagukban nem tudják meggyújtani a karácsonyfát, a középső, izzó része igen! Ezért mindig úgy rögzítsük, hogy kifelé álljon, és ne érjen se a tűlevelekhez, se a gyúlékony díszekhez!

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem