7 °C Budapest

Ünnepi hangulat olcsón? A legjobb tippek egy lakberendezőtől

2016. december 8. 17:00

A karácsonyi készülődés hetekkel ezelőtt megkezdődött a magyar családoknál, de az igazi otthondíszítési hajrá csak most indul. Bár a hagyományos motívumok sosem hiányozhatnak, minden évnek megvannak a maga újdonságai és trendjei. Kikértük egy lakberendező véleményét, és azt is megnéztük, hogy mit és mennyiért kínálnak az áruházak a karácsonyi hangulatért. Aki nem sajnálja rá a pénzt, igazi karácsonyi birodalommá varázsolhatja otthonát, némi kreativitással pedig mindez szinte ingyen is megoldható.

A magyar családok már novembertől elkezdik felhalmozni otthonukban az ünnepi kiegészítőket, de az ilyen termékek iránti érdeklődés az adventi időszakban folyamatosan fokozódik, és a karácsony előtti utolsó két hétben éri el a csúcspontot.

Mindenkinek fontos, hogy ebben az időszakban körülvegyék azok a meghatározó színek, fények, illatok, hangulatok, amelyek gyerekkora óta az ünnep részei.

Bár a téma adott, és megvannak a karácsonyhoz hagyományosan kötődő motívumok, mégis szinte végtelen a dekorációs lehetőségek tárháza.

Mit mond a lakberendező?

A karácsonyi lakásdekoráció egy központi témakör köré épül, ezért rengeteg visszatérő eleme van, de így is számos stílus közül válogathatunk. Bárdóczky Andrea lakberendező szerint, az egyik legjobb megoldás, ha a természetes díszítéseket választjuk, mert ezzel a kellemes karácsonyi illatról is gondoskodunk. Ehhez ajánlja például a narancskarikát, a fahéjrudat, fenyőágakat, tobozokat és piros bogyós cserjék termését, mint a piros fagyöngy.

A díszeket a lakás különböző pontjain akár csoportosan is elhelyezhetjük, a szimmetriát azonban jobb kerülni, mert nem az "oltár fíling" kialakítása a cél

 - tette hozzá a szakértő, aki szerint az utóbbi években kétféle irányzat figyelhető meg a karácsonyi díszítésben:

  • a romantikus vintage stílus, amely a lakáskultúrába is betört: a pasztellszínek és a természetes anyagok használata, például festett fa és lenes textíliák;
  • illetve a hagyományos stílus, fémes csillogású üveggömbökkel, amelyek arannyal vagy bronzzal ötvözve kifejezetten elegánsak, illetve az ezüst a lilával, a fehér pedig a kékkel mutat igazán jól.

Idei trendek: fadekoráció és díszprojektor

A hagyományos motívumok - karácsonyfa, csillag, gömbdíszek, koszorúk - továbbra is töretlen népszerűségnek örvendenek, de évről évre új trendek jelennek meg, amihez az áruházláncok is próbálnak igazodni kínálatukkal.

Idén a letisztult, fából készült dekorelemek különösen keresettek, illetve többen kísérleteznek a legváratlanabb összeállításokkal, amelyek gyakran a legvonzóbbak is

 - számolt be tapasztalatairól a KIKA bútorlánc, ahol ebben az évben több különböző tematikára bomlik az ünnepi felhozatal. A klasszikus megjelenés kedvelőinek a fehér-ezüst színvilágú termékeket kínálják, de a bronz és az arany színek kedvelői is találnak dekorációt.

Az Auchan idei ünnepi dekorációs kollekciójában ugyanúgy megtalálható a hagyományos stílus, mint a modern, extravagáns színvilág darabjai is: a pink, a lila és a királykék kontrasztot alkotnak a fenyőfa zöldjével, míg a klasszikus piros, arany és ezüst dekorációk a régi karácsonyok hangulatát idézik. Az áruházlánc idei ajánlatai között dekorációs projektorok is szerepelnek, amelyek beltéri és kültéri díszként is használhatóak.

Mennyibe kerül az ünnepi hangulat?

A lakás feldíszítését néhány ezer forintból is meg lehet oldani, de akár több tízezer forintot is költhetünk erre a célra.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az olyan dekorációs apróságok is feldobják a lakást, mint a teamécsesek, gyertyatartók, plüssrénszarvasok, de ha több pénzt szánunk a díszítésre, szóba jöhetnek a különféle kerámia kiegészítők, LED-es fényfüzérek és antik hatású lámpások.

A fényfüzérekből álló világítás igazán karácsonyi hangulatot tud teremteni, és ezekből ma már rengeteg variáció érhető el. A hagyományos típusokat már néhányezer forintért megtaláljuk a nagyobb áruházláncokban, a különlegesebb darabokért azonban mélyen a pénztárcába kell nyúlni. A Tchibo üzleteiben például többféle LED-es égősor kapható, pehely vagy harang alakú égőkkel, illetve rattangömbbel díszített, amelyek ára 4000 és 6000 forint között mozog. Online dekorboltokban szinte végtelen számú különböző fényfüggönyből lehet válogatni, amelyek nagyobb része tízezer forint feletti áron érhető el.

Így kíméld a családi kasszát: adventi akciók

Akár egy vagyont is költhetünk tehát a karácsonyi otthondíszítésre, de fontos, hogy mindenki a pénztárcájára szabott megoldások közül válogasson, hiszen az ünnepi időszakban a dekoráción kívül számos más költség felmerül, például a karácsonyi menü elkészítése és a különféle ajándékok is megterhelik a családi kasszát.

Érdemes nyitott szemmel járni, mert számos áruházlánc és üzlet kínál kedvezményesen dekorációs termékeket az adventi időszakban.

A KIKA-ban például minden textília, szőnyeg és lakásdísz 15 százalék kedvezménnyel vásárolható meg december 10-11-én, az Auchan folyamatosan adventi kedvezményeket kínál a következő hetekben, a Tchibo pedig hetente változtatja az akciós termékek körét. Ezek az akciók jó alkalmat jelentenek arra, hogy beszerezzünk pár mutatós dekorációs elemet, vagy éppen ajándékot.

A legolcsóbb megoldás: Do-It-Yourself

Ha nem tudsz, vagy nem igazán szeretnél költeni az otthonod feldíszítésére, eláruljuk, hogyan öltöztetheted ünnepi ruhába a lakást egyszerűen és szinte ingyen. Ha a saját kezűleg készített dekoráció mellett döntesz, akkor is temérdek lehetőség van: az egyszerű, papírból kivágott karácsonyfa alakú figuráktól kezdve a mézeskalács házikóig. Íme néhány egyedi és olcsó megoldás:

  • Adventi naptár kreatívan: Hagyományosan friss fenyőágakból készítik az adventi koszorút, de egy modernebb változatot barkácsmódszerekkel is lehet készíteni. Az ALDI honlapján például részletes leírást találsz arról, hogy hogyan készülhet adventi naptár szendvicstasakból vagy kávépoharakból.
  • Fenyőtobozdíszek: Fenyőtobozból is készülhetnek fali díszek és dekoráció a karácsonyi asztalra, csak annyi a teendő, hogy összeragasztasz néhányat, majd egy széles szalaggal felakasztod a falra.
  • Fehér festék, fehér karácsony: Fújj le fenyőtobozokat és fenyőágakat fehér színű festékkel, majd építsd be őket a dekorációba. Nem kell mindennek fehérnek lennie, a fenyőágak zöldje például kiváló kiegészítője a fehér díszeknek, illetve a fehér csillámok is nagyon jól mutatnak, ráadásul felidézik a havas táj látványát is.

 

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem