7 °C Budapest

Újabb riadót adtak ki Magyarországon, most nem a hőség miatt

MTI
2015. augusztus 28. 14:53

Riasztást adott ki az ÁNTSZ a parlagfű megnövekedett pollenkoncentrációja miatt. Hol kell fokozottan vigyázni az allergiásoknak?

Elsőfokú riasztási szintnél a parlagfűre érzékenyek tünetei állandósulnak, illetve erősödnek. Így előfordulhat tüsszögés, nátha jellegű orrfolyás, enyhe fejfájás, könnyező szemek, torokviszketés, torokköszörülés, a szem fáradékonysága, általános fáradtságérzet. Az Országos Közegészségügyi Központ mérései szerint továbbra is a Dunántúlon intenzívebb a parlagfű virágzása. A legmagasabb pollenkoncentrációt a székesfehérvári, a kaposvári, a szekszárdi, a pécsi, továbbá a Duna-Tisza-közén a kecskeméti mérőállomás térségében észlelték (50-99 pollenszem légköbméterenként). Ezen felül még a Balatontól északra és a Nyírségben mértek magasabb értékeket. Budapesten, valamint a fővárostól északra, a Börzsöny és a Cserhát térségében viszont kifejezetten alacsony volt a levegőben a parlagfű pollenkoncentrációja.

A parlagfűpollen-riasztási rendszer (PPRR) hét különböző színnel jelöli a parlagfű átlagos pollenkoncentrációját, ehhez tartoznak a figyelmeztetési, illetve a riasztási fokozatok. A jelenleg zöld színnel jelölt területeken a levegőben légköbméterenként 1-9 pollenszemet észleltek, amely még nem okoz tüneteket. A citromsárga szín közepes koncentrációt jelöl (10-29 pollenszem), ez már enyhe tüneteket okozhat, és a "figyelmeztető" jelzés tartozik hozzá. A 30 pollenszemet meghaladó koncentráció állandó tüneteket képes okozni, így e felett már az I-III. szintű riasztások kiadására lehet szükség (a PPRR-térkép ezekhez 6 különböző színt társít, a pollenterheléstől függően).

A PPRR térképe a szezonban hetente frissül. Az allergiások számára egyébként ajánlják a pollennapló vezetését, abban jegyezhetik tüneteiket. Az Aerobiológiai Hálózat a tünetekhez kapcsolja a beteg tartózkodási helyéhez legközelebb eső pollen-monitorállomás adatait, így követhető a pollenterhelés és tünetek összefüggése.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem