13 °C Budapest

Szúnyogirtás házilag, fillérekből: ezek tényleg működnek

2015. július 24. 16:01

Folyamatosan irtják a szúnyogot a nyáron - központilag és önkormányzatonként is. Ha azonban mégis úgy érezzük, hogy sok a vérszívó eténként, magunk is tehetünk ellene: a Pénzcentrum most szuperolcsó szúnyogirtós tippeket mutat.

A napokban megkezdődött a szúnyogirtás a Balatonnál, a Velencei-tónál és a Tisza-tó környékén is. Az idei szúnyogirtás negyedik hetében országszerte 47 ezer hektáron légi kémiai, 33 ezer hektáron földi kémiai, ezer hektáron pedig biológiai kezelést végeznek. A kiemelt turisztikai jelentőségű nagy tavak, vagyis a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó környékén az előkészítő munkálatokat már a múlt héten elvégezték. Az önkormányzatok a központi program mellett önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést.

Házi praktikák: így védekezz a szúnyogok ellen!

A nyári szezon alatt sokan szenvednek a szúnyogoktól; van, akinek a bőre kifejezetten érzékeny a csípésekre. Természetesen a különböző drogériák, háztartási boltok polcai ilyenkor megtelnek a megelőzésre szánt megoldásokkal. Azon túl, hogy ezen szerek többnyire igen károsak környezetünkre még drágák is. Egy bőrre fújható szúnyogriasztó spray akár 1-2 ezer forint is lehet, míg egy néhány este alatt elfüstölő szúnyogriasztó "fáklya" is legalább 600-1000 forintba kerül. Szintén nem olcsó mulatság egy elektromos riasztó sem, a csípések okozta irritáció enyhítésére szánt kenőcsök pedig további ezresekbe fájnak. Akad azonban néhány házi praktika, mely legalább annyira hatásos, mint egy bolti termék. Árban azonban veri bármelyik márkázott megoldást.

A Pénzcentrum természetes és olcsó tippjei a szúnyogok ellen

  • Kertes házban laksz? Mivel a szúnyogok szeretik az árnyékos, nyirkos búvóhelyeket, ezért érdemes megritkítani a bokrokat, minél rövidebbre vágni a füvet.
  • Lakásunkat, házunkat leginkább úgy védhetjük meg a betolakodóktól, ha a nyílászárók környékére olyan illatanyagot kibocsájtó növényt telepítünk, amelyet a szúnyogok irtóznak. Ilyen többek között a levendula, a citromfű, a menta, a muskátli, a kakassarkantyú, vagy éppen az eukaliptusz is.
  • Szúnyogriasztó spray házilag! Hasonlóan a ház köré ültetett növények esetében itt is a leghatásosabb megoldás a szúnyogokat taszító illatok alkalmazása. A különböző illóolajok - citronella, levendula, eukaliptusz, babér, borsmenta vagy teafa - tökéletesen hozzák a bolti készítmények szintjét (a méregdrága termékekben is többnyire ezek az alkotóelemek vannak). Fontos, hogy az illóolajokat soha ne használjuk hígítatlanul a bőrön. A recept egyébként egyszerű: 1-2dl desztillált vízbe csepegtessünk 25-30 csepp illóolajat (akár két illatot is lehet használni), rázzuk össze, majd ezt az elegyet permetezzük a bőrünkre.
  • Készíts Te is szúnyogcsapdát! Ehhez szükséged lesz egy 1,5-2 literes műanyag palackra, vízre, cukorra és mézre (egy másik recept szerint kevés élesztőre a széndioxid termelődés miatt). Vágd le a palack tetejét, tölcsért képezve fordítsd az aljába, rögzítsd, majd töltsd fel a hozzávalókkal. Az így elkészült szerkezet vonzza a szúnyogokat (és a legyeket is); befelé könnyen betalálnak, kifelé viszont már nincs esélyük. Íme egy videó a csapda elkészítéséről:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ha már megcsíptek...

Hiába a legjobb természetes, vagy vegyszeres védekezés, időről időre mindenkit céltáblaként használnak a szúnyogok. Míg a felnőttek könnyebben elviselik, a gyerekek esetében muszáj tennünk valamit, ha nem akarjuk, hogy véresre kaparják a csípéseket. Persze itt is alapvetés, hogy a bolti termékek jóval többe kerülnek, mint a háztartásban is megtalálható megoldások. Több házi praktika is létezik erre az esetre, de talán a legismertebb közülük a szódabikarbónából és vízből kikevert paszta, melyet a csípésre kell kenni. Sokan kevés ecettel, alkohollal vagy levendulaolajjal kenik be a csípéseket, de akad, aki egy darab celluxot ragaszt a bőrre (így elvileg a viszketés is elmúlik és a gyerek elkaparni sem tudja).

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem