15 °C Budapest

Sok kismama hiába várja ezt a pénzt

Pénzcentrum
2015. január 16. 06:00

Van, akinek bár már három hónapos a kisbabája, de egy forintot nem kapott még a szülés után járó terhességi gyermekágyi segélyéből. Az EMMI szerint a munkáltató a hibás, de akkor is csúszhat a kifizetés, ha az anya késve adja le a szükséges papírokat. De van úgy, hogy minden időben történik, mégsem jön a pénz.

Egyre több állami intézkedés irányul arra, hogy ösztönözze a gyermekvállalási kedvet. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere  2014 őszén bejelentette, hogy 2019-ig fokozatosan a duplájára kívánják emelni a kétgyermekes családok adókedvezményét, illetve bevezették például a friss házasok havi 5 ezer forintos támogatását. Emellett 2014-től ennek érdekében változtak a gyermekgondozási ellátások.

Ez természetesen mind hozzájárulhat ahhoz, hogy tervezhetővé váljon a gyermekvállalás, különösen akkor, ha ezeket a támogatásokat valóban megkapja a kismama, a család. Előfordul ugyanis, hogy nem érkezik meg például a terhességi gyermekágyi segély. Egyik olvasónk már három hónapja hiába várja a pénzt.

A terhességi gyermekágyi segélyre (TGYÁS) az jogosult, aki a szülést megelőző két év alatt legalább 365 napon át biztosított volt. Vagy addig kell szülnie, amíg van érvényes társadalombiztosítása, vagy pedig az azt követő 42 napon belül. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) híradása szerint az elnevezés változik 2015-ben, de a juttatás maga nem. Összege a napi átlagkereset 70 százaléka, amely a szülési szabadság ideje alatt jár, 168 napon keresztül.

Átlagos összege 2013-ban 136 ezer forint volt.

Kíváncsiak voltunk, mi lehet az oka annak, ha nem érkezik meg a pénz. Kérdésünkre az EMMI Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság a következő választ adta:

Tapasztalataink szerint az ellátások megállapításával kapcsolatos ügyintézési határidő "csúszásának" oka minden esetben az volt, hogy a foglalkoztató a kismama által benyújtott kérelmet késedelmesen vagy hiányosan terjesztette elő az ellátás megállapítására illetékes szervhez.

Az EMMI válasza azért is meglepő, mert a Pénzcentrum informátora közalkalmazottként dolgozik. Egyébként az egészségbiztosítási ellátásról szóló törvényben szigorú szabályozás vonatkozik mind munkavállalóra, mind pedig az anyára a bejelentést illetően, pontosan azért, hogy az efféle csúszások elkerülhetővé váljanak. A munkaadónak miután a leendő szülő leadta a szükséges papírokat, 5 napon belül be kell nyújtania az igénylést az egészségbiztosítási pénztári szakigazgatóságnak. Ha a szülő késik, értelemszerűen a kifizetés is késik.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Lapzártánkig nem sikerült elérni a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetségét, tapasztaltak-e hasonló problémákat, valóban a munkaadónál akadhat-e el a folyamat.

Mit lehet tenni, ha nem jön a pénz?

Az EMMI javaslata szerint amennyiben a kismama nem kapja meg időben a terhességi-gyermekágyi segélyt, akkor elsősorban forduljon a foglalkoztatójához:

Amennyiben a foglalkoztató a kérelmet időben és rendben továbbította az illetékes szervhez, akkor a kérelem benyújtását igazoló foglalkoztatói igazolás bemutatása mellett az ellátás megállapítására illetékes szervhez kell fordulni, ahol a munkatársaink készséggel állnak a kismamák rendelkezésére.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem