21 °C Budapest

Soha többé nem akarsz rezsit fizetni? Mutatjuk, hova költözz

2016. október 9. 13:13

Soha többet nem szeretnél rezsit fizetni? Nos, a technológia már rendelkezésre áll, ehhez azonban ma még mélyen a zsebbe kell nyúlni. Mutatjuk, mennyibe kerül egy olyan családi ház, amelynek energiaköltsége közelít a nullához.

A magyar családok költségvetésének jelentős részét a lakásfenntartási kiadások és háztartási energia költségek teszik ki. Statisztikák szerint az élelmiszer után erre költünk a legtöbbet. Így nem meglepő, hogy rengetegen ábrándoznak arról, milyen szuper lenne, ha soha többet nem kellene rezsit fizetni. Nos, a technológia elvileg már rendelkezésre áll.

Létezik egy 25 éve kidolgozott építési metódus, amivel már a tervezés korai szakaszában pontosan méretezhető a leendő épület energetikai viselkedése, azaz fogyasztása. A passzívház-technológiaként ismertté vált német építési szabvány és épületminősítési rendszer gyakorlatilag minden klímazónában megbízhatóan alkalmazható, Skandináviában éppúgy, mint a mediterrán területeken.

A kétezres évek közepéig jobbára csak Németországban és Ausztriában épültek passzívházak; ma már az USA és Kína is komolyan fontolgatja a technológiára való átállást. Magyarországon nem terjedt el robbanásszerűen, de 2009 óta folyamatosan épülnek magyar passzívházak, jellemzően magánépíttetőknek, de önkormányzati nagyberuházásokra is van pár példa.

A passzívház bekerült a köztudatba, ezt el lehet mondani. Ma már nem kell megmagyarázni a hőszigetelés, a megfelelő tájolás, a nyári árnyékolás fontosságát, de egyre kevésbé kell a hővisszanyerős szellőztetés szükségességét is indokolni. Ha azt nézzük, hogy néhány éve még a vastag hőszigetelésért is csatákat kellett vívnunk, ma pedig már építtetői oldalról is ez az evidencia, az mindenképpen pozitívum

- hívta fel nemrég a figyelmet Szekér László, a Passzívház Magyarország Egyesület alapító-elnöke.

Ugyan 2021. január 1. után kizárólag közel nulla energiaigényű épületeket lehet majd építeni, egyelőre még mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki minimálisra akarja csökkenteni a rezsiköltségeit. Legalábbis ez derül ki rövid piackutatásunkból, amit az Otthontérkép segítségével végeztünk.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A közel nulla energiaigényű épületnek nem feltétlenül kell passzívháznak lennie. Az előírás pontos kritériumai egyelőre viszont nem közismertek azon kívül, hogy a jelentősen lecsökkentett energiafogyasztást és a megújuló források kötelező alkalmazását célozzák. Az Európai Unió a tagállamok hatáskörébe utalta a konkrét követelmények megállapítását. (A közel nulla energiaigény ez esetben közel sem jelent zéró energiafelhasználást, hiszen a már ismert szabályozás szerint is három jobb energiakategória létezik: AA, AA+, AA++.) A jelenleg ismert általános előírás úgy fogalmaz, hogy az épületet legalább annyira energiatakarékossá kell tenni, hogy az erre fordított költség az épület élettartama alatt megtérüljön. Életciklus-számításnál általában 35-50 évet vesznek figyelembe épületszerkezeteknél, épületgépészeti rendszereknél az élettartam jóval kevesebb, 15-20 év.

A "passzívház" és "passzív ház" kulcsszavakra keresve közel 200 hirdetést találtunk az adatbázisban. Az eladó ingatlanok többsége családi ház, és jelentős részük Pest megyében, illetve a Balatonnál található. Nézzünk néhány példát, az olcsóbbaktól, a legdrágábbakig - előre szólunk, a hirdetésekben bár egytől egyig szerepel a keresett kulcsszó, ez mégsem jelenti azt, hogy valóban minősített passzív házakról van szó.

Passzív társasházi lakás Zuglóban - 17,6 millió forint

Egyedi hangulatú, panorámás passzív ház Nadapon - 43,5 millió forint

Könnyűszerkezetes passzív ház, 50 méterre a Balatontól - 72 millió forint

Magyarország első (?) passzív háza, Pilisszentlászló - 145 millió forint

Ebben a hirdetésben fontosnak tartották kiemelni, hogy ez "Magyarország első passzívháza". Ez azonban nem igaz. Magyarország első minősített passzív háza a Pest megyei Szadán épült. Az persze elképzelhető, hogy valóban ez az első olyan ház az országban, ami passzív kritériumok szerint épült, de minősítés híján ez nem nyomon követhető.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm