1 °C Budapest

Nyakunkon a tanév: alig maradt már albérlet az egyetemi városokban

2016. július 29. 15:01

A felsőoktatási ponthatárok kihirdetését követően máris megugrott az érdeklődés a fővárosi kiadó lakások iránt: az Otthontérkép adatai szerint 22 százalékkal nőtt az ezt célzó keresések száma az elmúlt néhány napban. Az ingatlankeresési portál legfrissebb elemzéséből az derül ki, hogy a szobabérlet lehet a leghatékonyabb választás a diákok számára, a legjobban pedig azok járhatnak, akik egy többszobás otthont bérelnek ki a főváros egy kevésbé frekventált kerületében.

Egyes fővárosi kerületekben másfél év alatt akár 30 százalék feletti mértékben is drágultak a négyzetméterre vetített bérleti díjak. A diákok számára azonban a legfontosabb információ nem az alapterületre, hanem a szobákra vetített bérleti díj, az Otthontérkép felmérése is az elhelyezkedés mellett a kiadó ingatlanok szobaszámának figyelembe vételével vizsgálta meg a jelenlegi piaci kínálatot.

Az összeköltözés lehet a megoldás

A legmagasabb áron - a piac kiadó otthonainak egynegyedét kitevő - egyszobás lakásokat lehet kibérelni a fővárosban, átlagosan 112 ezer forintért havonta. A legtöbb kiadásra kínálat ingatlanban két szoba van, a szobánkénti árfekvésük pedig nem csupán az egyszobás lakásokénál, hanem kevéssel a 3 szobás bérleményeknél is alacsonyabb (átlagosan 89 ezer forint/hó szobánként). A szobák bérleti díja ezt követően a szobaszám növekedésével tovább csökken, egy 6 szobás ingatlan egy szobáját már átlagosan 64 ezer forintért, a 7 vagy annál több szobásat pedig 54 ezer forintért lehet kibérelni havonta. Tény azonban, hogy a legalább 5 szobás kategóriába a kínálatnak csupán 5 százaléka sorolható be. Természetesen ezek az árak az átlagot mutatják, a lokációtól, az ingatlan állapotától függően ennél jóval olcsóbban, de drágábban is lehet kiadó lakást találni.

A megfelelő lokáció akár kétszeres bérleti díjat is jelent

A szobaszám mellett az adott lakás elhelyezkedése is döntően befolyásolja a bérelhető szobák átlagárát. A belvárosban és Budán ugyanis sokkal magasabb árakkal találkozhatnak a keresgélők, itt akár 90-100 ezer forintot is elkérhetnek egy szobáért havonta, szemben a kevésbé frekventált területekkel. A város magjától kifelé haladva értelemszerűen csökkennek az árak. A XIV., a X. és a VIII. kerület köztes megoldásnak bizonyulhat, hiszen itt már lehet találni 60-70 ezres szobaárakat, mégis aránylag központi elhelyezkedésűek. A pesti peremkerületekben pedig már akár 50 ezer forint alatti szobánkénti díjakkal is találkozhatunk.

Az adatok egyértelműen azt igazolják, hogy a központi elhelyezkedésű kiadó lakások a legdrágábbak is egyben, és sokszor egy belvárosi szoba havi áráért fél óra, egy óra utazásnyi távolságra már akár egy egész lakást kaphatunk. A költségeket pedig akkor tudjuk a legjobban leszorítani, ha olyan lakásba költözünk, ahol akár 3-4 külön hálószoba is van, így arányaiban jóval kedvezőbb a bérleti díj

- foglalta össze a felmérés tanulságait Ditróy Gergely, az Otthontérkép vezető elemzője.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem