Nem is gondolnád, mennyit drágultak a lakások tavaly

2015. április 28. 15:45

Az Otthontérkép folyamatosan bővíti az ingatlankeresők és hirdetők számára hasznos információkkal szolgáló területi adatait, amelyek közül most frissült a kínálati átlagárak adatköre is. Budapest egyes kerületeiben, illetve a győri megyében az ingatlanhirdetők szerint nagyon pörög a piac, több kerületben, illetve kistérségben az adatok alapján 2014-ben 10 százalékot meghaladóan emelték az árakat a hirdetők.

Egy meghirdetett ingatlant ritkán adnak el a hirdetésben szereplő áron, a vevőnek az ingatlan típusától, az ingatlan elhelyezkedésétől, a régió fejlődési lehetőségeitől függően más-más alkupozíciója van, de az alku folyamán természetesen a vételár az eladó beleegyezésétől, így tehát az eladó lehetőségeitől is függ. Az alku kiinduló pontja a kínálati ár, amelyet a hirdetésben rögzítenek.

Az Otthontérkép ingatlankereső portálon elérhető ingatlanhirdetésekből a kínálati árakra vonatkozó statisztikát készít. Ez az adatkör bővült most, így a portálon már megtalálhatók a 2014. évre vonatkozó adatokon túl a 2012-es és 2013-as átlag kínálati árak, valamint a kínálati árak változását szemléltető 2013 és 2014 év közötti változás adata is.

Meddig emelik az árat a hirdetők?

A térképen található adatokból kiderül, hogy Budapesten az értékesítési árak mellett a kínálati árak is növekedtek 2013-ról 2014-re, de számottevően nagyobb mértékben, bizonyos kerületekben 10 százalék közeli és azt meghaladó kínálati ár növekedés is mérhető volt.

A legnagyobb árnövekedés a XI. kerületben tapasztalható, itt 12 százalékot meghaladóan emelték az eladók az átlag hirdetési négyzetméterárat. További hat kerületben emelkedtek az kínálati árak több, mint 5 százalékkal, öt kerületben pedig stagnáltak az árak, ezekben a kerületekbe maximum egy százalék volt az árváltozás.


Az értékesítési és kínálati árak változását mutató adatokból az is kiderül, hogy a kínálati árak egyes kerületekben kétszer-háromszor gyorsabban növekedtek 2014 évre vonatkozóan. Ezekben a kerületekben, mint például a IX., XIII., XIV. található ingatlanok iránt megélénkült a kereslet. A piacon tapasztalható, hogy főleg a jó állapotú, 50-100 négyzetméter alapterülettel rendelkező ingatlanokra hatalmas a kereslet és ezt a keresletbővülést az eladók is érzékelik, sőt az áremeléssel közvetlenül reagálnak is rá.

Az is jól látszik, hogy a speciálisabb vevői kört kiszolgáló V., XII., II. kerületekben a kínálati árak kis mértékben változtak csak 2014-re, amiből arra lehet következtetni, hogy az itt található ingatlanokra a kereslet stabil maradt az elmúlt évek során és az amúgy is magasabb kínálati árak további növelésre az eladóknak már nem volt tere.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Országosan más a helyzet

Ha a térképen az országos adatokat vizsgáljuk, az látszik, hogy Budapesten kívül elsősorban a Nyugat-Magyarországi megyékben, valamint az Alföldön növekedtek érdemben a kínálati árak. A Balatont körül ölelő megyékben a balatoni vonzáskörzetbe tartozó kistérségek árnövekedése eredményezi a megyei árak növekedését. Győr-Moson-Sopron megye és Bács-Kiskun megy esetén a kínálati árak növekedésének oka, hogy a régiók népszerűsége, fejlettsége nő (autógyárak, fejlesztések), ami az eladókat az árak növelésére ösztönözte.

Bizonyos területeken azonban az értékesítési árakon túl a kínálati árak is csökkentek. Elsősorban a Kelet-Magyarország régióban illetve Baranya megyében az ingatlanok iránti kereslet nem élénkült 2014-ben így az eladók az árakat csökkenteni kényszerülnek.

Az adatokból kiderül, hogy országos szinten a kínálati árak jobban együtt mozogtak az értékesítési árakkal, néhány megyétől eltekintve a kínálati árak közel azonos mértékben csökkentek vagy növekedtek a megyére jellemző átlagos értékesítési árakkal, tehát a piac gyorsan reagált a változásokra. 

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm