7 °C Budapest

Nem is gondolnád, mennyit drágultak a lakások tavaly

2015. április 28. 15:45

Az Otthontérkép folyamatosan bővíti az ingatlankeresők és hirdetők számára hasznos információkkal szolgáló területi adatait, amelyek közül most frissült a kínálati átlagárak adatköre is. Budapest egyes kerületeiben, illetve a győri megyében az ingatlanhirdetők szerint nagyon pörög a piac, több kerületben, illetve kistérségben az adatok alapján 2014-ben 10 százalékot meghaladóan emelték az árakat a hirdetők.

Egy meghirdetett ingatlant ritkán adnak el a hirdetésben szereplő áron, a vevőnek az ingatlan típusától, az ingatlan elhelyezkedésétől, a régió fejlődési lehetőségeitől függően más-más alkupozíciója van, de az alku folyamán természetesen a vételár az eladó beleegyezésétől, így tehát az eladó lehetőségeitől is függ. Az alku kiinduló pontja a kínálati ár, amelyet a hirdetésben rögzítenek.

Az Otthontérkép ingatlankereső portálon elérhető ingatlanhirdetésekből a kínálati árakra vonatkozó statisztikát készít. Ez az adatkör bővült most, így a portálon már megtalálhatók a 2014. évre vonatkozó adatokon túl a 2012-es és 2013-as átlag kínálati árak, valamint a kínálati árak változását szemléltető 2013 és 2014 év közötti változás adata is.

Meddig emelik az árat a hirdetők?

A térképen található adatokból kiderül, hogy Budapesten az értékesítési árak mellett a kínálati árak is növekedtek 2013-ról 2014-re, de számottevően nagyobb mértékben, bizonyos kerületekben 10 százalék közeli és azt meghaladó kínálati ár növekedés is mérhető volt.

A legnagyobb árnövekedés a XI. kerületben tapasztalható, itt 12 százalékot meghaladóan emelték az eladók az átlag hirdetési négyzetméterárat. További hat kerületben emelkedtek az kínálati árak több, mint 5 százalékkal, öt kerületben pedig stagnáltak az árak, ezekben a kerületekbe maximum egy százalék volt az árváltozás.


Az értékesítési és kínálati árak változását mutató adatokból az is kiderül, hogy a kínálati árak egyes kerületekben kétszer-háromszor gyorsabban növekedtek 2014 évre vonatkozóan. Ezekben a kerületekben, mint például a IX., XIII., XIV. található ingatlanok iránt megélénkült a kereslet. A piacon tapasztalható, hogy főleg a jó állapotú, 50-100 négyzetméter alapterülettel rendelkező ingatlanokra hatalmas a kereslet és ezt a keresletbővülést az eladók is érzékelik, sőt az áremeléssel közvetlenül reagálnak is rá.

Az is jól látszik, hogy a speciálisabb vevői kört kiszolgáló V., XII., II. kerületekben a kínálati árak kis mértékben változtak csak 2014-re, amiből arra lehet következtetni, hogy az itt található ingatlanokra a kereslet stabil maradt az elmúlt évek során és az amúgy is magasabb kínálati árak további növelésre az eladóknak már nem volt tere.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Országosan más a helyzet

Ha a térképen az országos adatokat vizsgáljuk, az látszik, hogy Budapesten kívül elsősorban a Nyugat-Magyarországi megyékben, valamint az Alföldön növekedtek érdemben a kínálati árak. A Balatont körül ölelő megyékben a balatoni vonzáskörzetbe tartozó kistérségek árnövekedése eredményezi a megyei árak növekedését. Győr-Moson-Sopron megye és Bács-Kiskun megy esetén a kínálati árak növekedésének oka, hogy a régiók népszerűsége, fejlettsége nő (autógyárak, fejlesztések), ami az eladókat az árak növelésére ösztönözte.

Bizonyos területeken azonban az értékesítési árakon túl a kínálati árak is csökkentek. Elsősorban a Kelet-Magyarország régióban illetve Baranya megyében az ingatlanok iránti kereslet nem élénkült 2014-ben így az eladók az árakat csökkenteni kényszerülnek.

Az adatokból kiderül, hogy országos szinten a kínálati árak jobban együtt mozogtak az értékesítési árakkal, néhány megyétől eltekintve a kínálati árak közel azonos mértékben csökkentek vagy növekedtek a megyére jellemző átlagos értékesítési árakkal, tehát a piac gyorsan reagált a változásokra. 

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem