17 °C Budapest

Na, itt tuti nem vehetsz az új szocpolból lakást

2014. november 28. 06:00

Jövő évben változhatnak a szocpol feltételei, az egy gyerekesek is kaphatnak támogatást, de megszorítások is várhatóak, lesznek olyan környékek, ahol szinte biztos, hogy nem fogunk tudni lakást venni. Mennyit nyerhetünk az új otthonteremtési támogatással? A kamattámogatott hitelek rendszere a jelenlegi formájában az idei évvel kifut, így annak megújítása és kiterjesztése is várható.

Hamarosan a kormány elé kerülhetnek a családok otthonteremtési támogatását (szocpol) és az otthonteremtési kamattámogatást szabályozó kormányrendeletek - tudta meg a Pénzcentrum a Nemzetgazdasági Minisztériumtól. Az új szabályok még előkészítés alatt állnak, azonban a kiszivárgott információk szerint 2015. július közepén léphetnek érvénybe az új szabályok.

Az elmúlt években a szocpol szerződések száma igen alacsony volt, átlagosan alig több, mint ötszáz család kapott ilyen támogatást, és ezek összege sem volt jelentős. A kamattámogatott hitelek ugyan jóval kedvezőbbek voltak tavaly, illetve idén is sokan igényelték, de a jelenlegi rendszer kifutása miatt és a kedvezőbb piaci kamatozású hitelek miatt lényeges a rendszer meghosszabbítása és kiterjesztése.

Végre használt lakásra is kaphatunk szocpolt

A legnagyobb újítás a rendszerben, hogy nem csak újépítésű ingatlanokra, hanem használt lakásokra is igénybe vehetjük az otthonteremtési támogatást, feltéve, ha komfortos ingatlanról van szó. Ugyan a részletes szabályokat csak a kormánydöntés után árulja el a minisztérium, lapértesülések szerint viszont már egy gyermek után is lehet majd igényelni a szocpolt, és régió szerint megoszlanak majd az ingatlan maximális négyzetméterárai.

A legmagasabb engedélyezett árak a Fővárosban lehetnek, ahol akár 260 ezer forintos árig igénybe vehetjük a támogatást. Dunántúli megyeszékhelyeken 200 ezer forint, városokban 160 ezer forint, míg egyéb régióbeli településeken 120 ezer forint lehet a határ. Más összegek érvényesek például az alföldi régióban, itt csupán 180, 120, illetve 100 ezer forint lehet a négyzetméterenkénti ár támogatás igénybevételéhez.

A maximális limit megadásával elősegítik, hogy a ténylegesen rászorulók tudják igénybe venni a támogatást, ugyanakkor sok esetben korlátozó tényező is lehet, így például Budapesten korlátozhatja azt, hogy melyik kerületben tudunk lakást venni a családnak.

A támogatás maximális összege állítólag nem változik, továbbra is legfeljebb 2,5 millió forintot igényelhetünk. Módosulhat viszont a gyerekszámok alapján számított maximális alapterület és a támogatási összeg, erről azonban a minisztérium nem adott tájékoztatást. Az egy gyermek után igényelhető összegek viszont 40 és 55 négyzetméter közötti lakásnál várhatóan 400 ezer forint, míg ennél nagyobb lakásnál félmillió forint körül alakulhatnak.

További változás, hogy ezentúl már a magzat 24. hetét követően beszámítható a gyermek a támogatásba. Jelentős kikötés viszont az, hogy az ingatlannak (akár bővítés, akár lakáscsere) legalább egy lakószobával bővülnie kell.

Hol tudunk ennyiből lakást venni?

Az új rendszer szabályai miatt a városok jobb környékein nehezebb, vagy akár teljesen lehetetlen lesz lakást vásárolni otthonteremtési támogatással. Az Otthontérkép adatai szerint a budapesti átlagárak csupán 15 ezer forinttal alacsonyabbak négyzetméterenként (245 ezer forint), mint a támogatás maximuma, de lényeges kiemelni, hogy kerületenként hatalmas különbségek vannak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A legdrágább a második és az ötödik kerületek az értékesítési adatok alapján, ezeken a környékeken majdnem 350 ezer forintos áron kelnek el a lakások négyzetméterenként, vagyis elég kicsi az esély, hogy megfelelő lakást találjunk úgy, hogy a szocpolt is igénybe vesszük. Ezzel szemben viszont, ha Csepelen, vagy a 15. kerületben keressük álmaink otthonát, akkor nagyobb eséllyel kapunk állami támogatást, mivel itt az átlagos ár négyzetméterenként csupán 160 és 170 ezer forint között alakul.

Alacsonyabb a plafon a megyeszékhelyek és a városok esetében. A Dunántúlon a maximum támogatott összeg 200 ezer forint a megyeszékhelyeken, és 160 ezer forint városok esetében. Az átlagár ennél olcsóbban alakul, kivéve az osztrák határhoz és Bécshez közeli Sopron esetében ahol 170 ezer forint az átlagár. Ennek ellenére jóval könnyebben vehetjük meg álmaink otthonát (szocpollal) ezekben a vidéki városokban az alacsonyabb plafon ellenére.

Azt érdemes hozzátenni, hogy a vidéki városok esetén és a budapesti kerületeken belül is nagy eltéréseket találhatunk. Ennek oka lehet:
Az épület alapanyaga

  • Adott lakás elhelyezkedése az épületen belül (tájolás, emelet elrendezés stb.)
  • Távolság a tömegközlekedési csomópontoktól/bejutás a belvárosba
  • A lakás felszereltsége (beépített konyha, fűtés stb.)

Milyen kamattámogatott hitelt kaphatunk?

Az otthonteremtő kamattámogatott hitelek megújítása igen égető kérdés, mivel a jelenlegi rendszer idén december 31-ével megszűnik. A korábbi kamattámogatási rendszerhez képest részletesebb feltételekhez szabják az igénybevételt, ugyanis lakóhely szerint is más mértékű összeg járhat majd. Az új lakásoknál 10 évre nőhet a támogatás tartama a jelenlegi öt évről, igaz, az második öt évben fokozatosan csökken a mértéke.

Jó hír viszont, hogy a már felvett hitelekre is vonatkozik az öt évvel meghosszabbított támogatási időtartam, kérdéses viszont, hogy csökkentik-e a jelenlegi hat százalékos kamatkorlátot, mivel ennél jóval kedvezőbb piaci kamatozású hiteleket is találhatunk.

Kik járnak jól az új rendszerrel?

Akik feltétlen jól járnak az otthonteremtési programok kiterjesztésével, azok lehetnek, akik egy gyereket szeretnének vállalni, hiszen jelenleg számukra a szocpol nem elérhető. Azok is jól járhatnak, akik már az első gyerek születésekor nagyobb lakásba szeretnének költözni, és csak később vállalnának több gyereket. Ebben az esetben érdemes megjegyezni, hogy a többi gyerek után járó támogatás nem veszik el, egy későbbi költözés esetén a teljes támogatás és az eddig igénybevett támogatás különbözetét kapják meg a szülők.

Ha egy gyerek után igénybe veszik a támogatást egy 65 négyzetméteres lakásra, akkor 500 ezer forint támogatást kapnak, majd, amikor a harmadik gyermek születése után továbbköltöznek, akkor a különbözetet, vagyis további 1,5 millió forintot kaphatnak. Ráadásul, ha költözéskor magasabb energia-megtakarítással bíró házba költöznek, akkor további félmillió forint támogatáshoz juthatnak, így összesen akár 2 millió forint további támogatáshoz is juthatnak.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem