Bejelentkezés

Felhasználói név:
Jelszó:
  Mégsem
regisztráció elfelejtettem a jelszavamat
2016. május 31. kedd Angéla, Petronella
Hírek » Otthon

Na ez az igazi rezsicsökkentés: vagyonokat spórolunk egy óra alatt

Vasárnap hajnalban elkezdődik az idei nyári időszámítás szezonja, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy órával előrébb tekerjük az időt, hajnali két óra után nem két óra egy percre, hanem három óra egy percre váltanak az órák.

Ebből fakadóan, amikor felébredünk, egy órával később lesz, mint rendesen lenne, továbbá este egy órával később kezd sötétedni. Mindez a szakértők szerint a nemzetgazdaságnak egy 30-40 ezres város energiaszükségletének megfelelő rezsicsökkentést jelent, pusztán azért, mert kevesebbet égetjük a villanyt.

Magyarországon a nyári időszámítást 1954-ben próbálták ki először, aztán '58-ban megszüntették, és csak 1980-ban vezették be újra. Az EU aztán 1996-ban egységesítette a szabályokat, így egész Európában ugyanakkor tekergetjük az órákat, és mindenki teker, nincs kivétel. Világszinten már nincs ilyen nagy összhang, mutatjuk is a Wikipedia ábráját:

A kék területeken van óraátállítás, a narancsszínűeken nincs (de korábban volt), a pirosakon pedig sosem volt. Látható, hogy az USA-ban, Kanadában, vagy Ausztráliában még az országhatárt se kell átlépni ahhoz, hogy óraátállítós helyről nem átállítósra kerüljünk, és az egészet még tovább bonyolítja, hogy a váltás dátuma Amerikában pár héttel az európai előtt van. Tiszta szerencse, hogy az okostelefonok órái maguktól átállnak, és rendet vágnak helyettünk a káoszban.

Az óraátállításnak egyébként a kitalálása óta vannak ellenzői, akik szerint az energiamegtakarítás nem is jelentős, cserébe annyi szervezési bonyodalommal, és potenciális egészségügyi problémával (alvászavarok és hasonlók) jár, hogy valójában nem is éri meg. Legutóbb Oroszország szállt ki az egész óratekergetési buliból, 2011-ben.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Kiderül a nagy nyugdíjtitok: százezrek nyomorognak emiatt
Te emlékszel még, mennyi volt az átlagnyugdíj 2010-ben?


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Brutális, mennyi füstöt szívunk be naponta

Kedden van a dohányzásellenes világnap, így ennek alkalmából megszereztünk egy világtérképet, amin több, dohányzással kapcsolatos adatot is összegyűjtöttek. Magyarország szempontjából a leginkább...

Elképesztő, de igaz: citrommal is lehet tüzet gyújtani

Hiszed vagy sem, klasszikus tűzgyújtásra alkalmas eszköz nélkül is lehet tüzet csiholni, és még fadarabokat sem kell egymáshoz dörzsölni. Egy citrom segítségével ugyanis olyan elektromos töltést...
 
NÉPSZERŰ
FRISS