Mutatjuk: ezek a gyerekek étkezhetnek ingyen szeptembertől

2016. július 22. 06:04

Már nem csak a nagycsaládosok és a tartós beteg gyermekek ehetnek ingyen, de azok a családok is, akiknél az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a 95 960 forintot.

Vészesen közeleg a nyári szünet vége, és a kisgyermekesek feje fölött már ott lebeg a szeptember sötét árnyéka. És ugyan a bölcsődés és óvodás gyermekeknek még nem kell tanszerek hosszú listáját megvásárolni, a kiadásoktól ők sem menekülnek meg. A kisgyermek intézményi étkeztetésre viszont nem kell költenie a nehéz anyagi helyzetben élő családoknak.

Idén 72 milliárd forintot fordított az állam szociális gyermekétkeztetésre, jövőre ez a összeg még tovább fog emelkedni: 74 milliárdos lesz a keret. 

A kiterjesztett ingyenes bölcsődei és óvodai étkezés keretében 92 ezer helyett idén januártól 320 ezer kisgyermek jut naponta háromszor ételhez. A nagycsaládosoknak, tartósan beteg vagy fogyatékkal élő bölcsődéseknek és óvodásoknak eddig is ingyenes volt napi háromszori étkezés, idén viszont bővült a keret. 

Azoknak a családoknak sem kell fizetniük a menzáért, ahol az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a nettó minimálbér 130 százalékát, ami jelenleg 95 960 forint.

A KSH adatai szerint eddig a bölcsődések 11 és az óvodások 14 százaléka részesült térítésmentes étkezésben, addig most ez az arány 71 és 74 százalékra nőtt.

Akik ingyen ehetnek:

  • Három, vagy többgyermekes család gyermekei.
  • Akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek.
  • Akiknek nevelésbe vételét rendelte el a gyámhatóság.
  • Tartós beteg, vagy fogyatékkal élő gyermek.
  • Van a családban tartós beteg, vagy fogyatékkal élő gyermek, akkor a testvérek is jogosultak ingyenes étkezésre.
  • Ahol a nettó minimálbér 130 százalékát nem éri el a családban az egy főre jutó nettó jövedelem.

Így lehet igényelni:

Az ingyenes étkeztetést minden esetben igényelni kell: a szülő nyilatkoztatot nyújt be az intézmény vezetőjéhez. A jövedelemről csak abban az esetben kell nyilatkozni, ha csak az egy főre jutó jövedelem miatt jogosult a gyermek ingyenes étkezésre.

Húzós éve volt a közétkeztetésnek

A menzareform bevezetése nem volt éppen zökkenőmentes. Tavaly szeptemberben indult az újítás, miszerint egészségesebb és táplálóbb ételeket kapnak a gyereke. Ugyan mindez a minőségbeli javulást szolgálta, sok esetben mégis inkább romlott a gyerekeknek tálalt ételek minősége, főként amiatt panaszkodtak, hogy rossz ízű ételeket tettek a gyerekek elé.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"Az ételeknek főleg ízletesnek kell lenniük, ezt pedig sokszor elfelejtik. Nincs olyan vendéglő sem, amely rossz ízű ételeket szeretne eladni. A gyermekétkeztető cégek pedig rossz ízű ételeket készítenek" - mondta korábban a Pénzcentrum Keszei Sándor, a Magyar Szülők Országos Egyesületének elnök. (A cikk ide kattintva olvasható.)

Mit esznek a gyerekek?

Tavaly szeptembertől a menzák fokozatosan tértek át a kötelező egészséges étkeztetésre. Ennek részeként például:

  • egészségtelen ételalapanyagok használata is tilos,
  • sótartalmú ételízesítők használata tilos,
  • kerülni kell a túlzott zsírfogyasztást: meghatározza a rendelet, hogy bő zsírban sült élelmiszereket nem kaphatnak a bölcsődés gyerekek,
  • egy kész terméket nem lehet utánacukrozni. - pl. grízes tészta,
  • a zsíros húsok és felvágottak felhasználása is korlátozott,
  • folyadékpótlásra csak egészséges italok adhatók,
  • édesség kizárólag főétkezésként nem adható.

Az ingyenes étkeztetés igénylése ugyan országos szinten egységes, minden szülőnek érdemes az adott intézményben érdeklődnie a részletek felől, hogy pontosan meddig és milyen papírokat kell benyújtani.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem