Most milliókat kaphatsz ajándékba: ennyit várnak cserébe

2015. június 20. 12:25

Sok információ látott már napvilágot a július 1-től igényelhető CSOK-kal kapcsolatban. Bőven vannak azonban még olyan részletkérdések, amelyekre eddig nem nagyon kaptunk választ. Ezekből szemezettünk.

Alig tíz nap múlva, július elsején elstartol a családok kibővített otthonteremtési kedvezménye, vagyis a CSOK. A 7 legfontosabb kérdést a jogosultságról, illetve az igénylés menetéről már tegnap górcső alá vettük, most azonban néhány érdekes részletbe avatjuk be olvasóinkat.

4 fontos kérdés, amelyre IGEN a válasz:

Igénybe veheti-e a CSOK-ot az, akinek korábban már volt lakástulajdona?

Igen; viszont amennyiben a korábbi lakás(ok) értékesítése 5 éven belül történt, annak árát be kell számítani a mostani beruházásba saját erőként. A beszámítandó eladási ár jogszabályi kivételekkel csökkenthető.

Igénybe veheti-e a CSOK-ot az, aki lakástulajdonától adásvétel keretében néhány nappal korábban vált csak meg kifejezetten azért, hogy igénybe vehesse a CSOK-ot? Szabályos ez?

Igen; de annak eladási árát be kell számítani az önerőbe. Lásd az 1. pontot!

Igénybe veheti-e a CSOK-ot az, aki 100 százalékos tulajdonosa egy 10 millió forintos lakásnak, amelyet egy 20 millió forintosra cserél, és a különbözetet részben önerőből, részben a CSOK-ból állná? Mit tekintünk a CSOK-ra feljogosító lakáscserének?

Igen; bármilyen értékű ingatlant, ami nagyobb/egyenlő értékű, mint az eladásra kerülő.

Igénybe veheti-e a CSOK-ot az, aki egyedülálló - például elvált anyuka és 3 gyereke?

Igen; életkori megkötéstől függetlenül a természetes személyek (házastársak, élettársak, egyedülállók) már meglévő gyermekek és a terhesség betöltött 24. hetét követően magzat vagy ikermagzat után.

5 fontos kérdés, amelyre NEM a válasz:

Igénybe veheti-e a CSOK-ot az, korábban már vett igénybe szocpolt?

Nem; pontosabban azon gyermek után nem vehet igénybe CSOK-ot, amelyik után már a korábbi jogszabályok alapján igénybe vett szocpolt vagy LÉT-et.

Igénybe veheti-e a CSOK-ot az igénylés időpontjában 49 százalékos lakástulajdonnal rendelkezik?

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nem; csak akkor, ha az a lakás öröklés vagy tulajdonközösség megszüntetése révén került a tulajdonába, vagy az adott ingatlan több mint két éve öröklés vagy ajándékozás jogcímén haszonélvezettel terhelten került a tulajdonába és a haszonélvező bent lakik.

Igénybe veheti-e a CSOK-ot az, akinek az együttlakó házastársa 100 százalékos lakástulajdonnal rendelkezik közös otthonukban?

Nem; azonban van 3 kivételes eset:

  • 1. Amennyiben az adott ingatlan lebontását az építésügyi hatóság elrendelte, vagy az adott ingatlan több mint két éve öröklés vagy ajándékozás jogcímén haszonélvezettel terhelten került a tulajdonába és a haszonélvező bent lakik.
  • 2. Bővítés esetén,ha ez a bővítendő ingatlan, nem minősül többlet ingatlannak, de a bővítés megvalósulására közös tulajdonná kell, hogy váljon, és a házastárs tulajdonjoga is bejegyzésre kell, hogy kerüljön az ingatlan-nyilvántartásban.
  • 3. Lakáscsere esetén sem kizárt, ha ez a csereingatlan, és a támogatási céllal érintett ingatlanban mindkét fél tulajdont szerez.

Igénybe veheti-e a CSOK-ot az, aki összes lakástulajdonát házastársára íratta a megelőző napokban kifejezetten azért, hogy igénybe vehesse a CSOK-ot? Szabályos-e ez?

Nem; lásd az előző válaszoknál!

Igénybe veheti-e a CSOK-ot az, aki a megvásárolt lakást nem otthonként, hanem befektetési céllal, lakás-bérbeadásra hasznosítja? Ellenőrzi-e bárki a lakáshasználatot?

Nem; az Állam és a NAV is ellenőrizheti.

Az indulásig hátralévő időben lehetőséget biztosítunk olvasónknak arra, hogy feltegyék a támogatással kapcsolatos kérdéseiket. A kérdéseket, július 10-ig a csok@penzcentrum.hu e-mail címre várjuk. A felmerült kérdésekre az FHB Bank CSOK-szakértője ad majd választ, várhatóan itt a Pénzcentrumon, cikk formájában.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem