11 °C Budapest

Mi ez a hisztéria: miért szabadult rá mindenki a lakásokra?

2015. május 15. 18:37

Már nemcsak pozitív előjelek, hanem konkrét statisztikák is igazolják, hogy mozgásba lendült a hazai lakáspiac. Nagy kérdés azonban, hogy a régóta várt trendforduló elérte-e a teljes piacot, vagy továbbra is csak egyes területek sajátossága. Az elmúlt időszakban ráadásul fontos változások is életbe léptek a lakáshiteleknél, illetve a lakásvásárláshoz felhasználható állami támogatásoknál. Mindezt figyelembe véve sokakban merülhet fel, vajon meddig érdemes még várni a lakásvásárlással, hol, mi alapján kell meghozni ezt a fontos pénzügyi döntést. Szakértők segítségével ezekre a kérdésekre keresték a választ a Portfolio egyedülálló lakossági rendezvényén, a Millenárison megrendezett 'LAKÁS 2015 Kiállítás és Vásár' péntek délutáni panelbeszélgetésén.

2015. május 15-17. között a Portfolio egyedülálló, és nem utolsó sorban INGYENES lakossági rendezvénnyel szolgálja ki a lakásvásárlás előtt állókat a Millenárison. A 'LAKÁS 2015' olyan lakossági kiállítás és vásár, ahol minden a lakáskeresőkről és a lakáskeresőknek szól. Új és használt lakások, telkek, projektek, hitel, biztosítás, felújítás - minden egy helyen.
Köztudott, hogy a GDP pozitív irányú változása magával húzza a lakásárakat is. Mivel 2012 hezitálása után a GDP növekedésével párhuzamosan 2013-tól a lakásárak is növekvő pályára álltak, így abban bízunk, hogy a jelenleg tapasztalható fejlődő gazdaságban ez a trend hosszútávon nyomon követhető lesz a hazai lakáspiacon. Ezt erősíti az is, hogy a lakáshitelek és az állami ösztönzők piacán is előremutató fejlemények léptek életbe. Ide tartozik a jegybanki kamatpolitika, a CSOK, a forintosítás, a hitelkiváltás, és a "fair banking"-törvény is, amely mind-mind az eddig elmaradt lakásvásárlásokat ösztönözhetik

- hívta fel a figyelmet "Lakáshitelezés 2015-ben - lehetőségek, állami támogatások" c. nyitóelőadásában Pélyi András, az FHB Bank Partneri Értékesítési Főosztályának osztályvezetője.

"Milliókat kaphatnak ajándékba júliustól a magyar családok" c. cikkében nemrég részletesen foglalkozott a Családok Otthonteremtési Kedvezményével (CSOK) a Pénzcentrum is. Mint ismert, a várhatóan július 1-től igényelhető vissza nem térítendő támogatásban akár 3 millió 250 ezer forintot is kaphatnak a bevállalósak, de az egy gyermeket teervezők is jól járhatnak. Külön üdítő, hogy a köznyelven szocpolként emlegetett támogatás utódját már használt lakás vásárlására, bővítésre is teljes összegben igénybe lehet majd venni.

Tény, hogy jelenleg van egy kis hisztéria, a kérdés csak az, meddig tud a lakáspiac emelkedni. Habár a számok mindenképp üdítőek és bizakodásra adnak okot - különösen, hogy jön a CSOK -, arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy reál szinten még bőven a válság előtti szint alatt vagyunk. Arról nem is beszélve, hogy nemzetközi összehasonlításban is nagy a lemaradás; jelenleg ráadásul a hazai kínálat sem elégséges. Aki viszont úgy akar lakást venni, hogy értéknövekedésre is játszik, akkor annak már mindenképp érdemes odafigyelni.

- hívta fel a hallgatóság figyelmét, "Hol vegyünk lakást? - Tippek, tények, érdekességek" c. előadásában Rutai Gábor, a Duna House elemzési vezetője.

Lokáció, lokáció, lokáció

Az előadásokat követően panelbeszélgetésen vitatták meg a szakértők a hazai lakáspiac legfontosabb trendjeit, fejleményeit. A szakértők abban egyöntetűen egyetértettek, hogy pozitív irányba mozdult el a hazai lakáspiac, de teljes fellendülésről még nem beszélhetünk.

A statisztikusok hivatalból is mindig óvatosak, de tény, hogy elmozdultunk a mélypontról. Jól mutatja mindezt a lakásépítések és használatbavételi engedélyek növekvő száma is

- vallja Székely Gáborné, Központi Statisztikai Hivatal lakásstatisztikai osztályának osztályvezetője

A szakértők véleménye szerint ma még inkább tetten érhető az ingatlanpiac elhíresült mantrája, vagyis a lokáció, lokáció, LOKÁCIÓ.

Ezt alátámasztva érdekes fejleményként értékelte Rutai Gábor, hogy hosszú évek túlkínálata után jelenleg túlkereslet uralkodik a magyar lakáspiac egyes szegmenseiben. Mint mondta, ez több tényező együttállása miatt van így: korábban egy alacsony kínálatohoz volt egy még alacsonyabb kereslet, míg jelenleg a kereslet erőteljesebb növekedést mutat - főként az állami ösztönzők, mint például a jegybanki kamatpolitika miatt -, mint a lakások értékesítési volumene.

Ez a trend természetesen elsősorban Budapest egyes kerületeiben (főként a belváros, a XIII., XIV., és XI. kerület - a szerk.), illetve a nagyobb vidéki városokban figyelhető meg, mint például Győrben, Sopronban, Pécsett, illetve Debrecenben

- foglalta össze Rutai Gábor.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Székely Gáborné szerint bár közhely, de Nyugat-Magyarországon, Mosonmagyaróváron és környékén - főként a határon átnyúló kereslet élénkülése miatt is -, a Balatonnál, és természetesen Budapest egyes kerületeiben már nem nagyon érdemes tovább várni a vásárlással, itt a jelenleg tapasztalhatónál már nem nagyon mennek lejjebb az árak.

Szétszakadt az ország: vannak olyan lokációk, ahol már növekvő pályára álltunk, vannak, ahol még mindig a stagnálás jellemző, de előfordul részpiac, ahol továbbra is csökken az értékesítési volumen és az átlagár is. A lakáspiac inkább hajó, mint trambulin; sok helyszín van, a fordulat is máskor jön el az egyes részpiacokon

- foglalta össze Horváth Áron, az ELTINGA Ingatlanpiaci Kutatóközpont vezetője.

Az újépítésű ingatlanok piacáról úgy vélték a szakértők, hogy egyelőre kizárólag azok a fejlesztések fognak elindulni, amelyek gazdaságilag racionálisak, illetve megfelelő lokáción vannak.

Új lakóingatlan fejlesztése a közeljövőben nem nagyon várható Budapest külvárosában, a 27 százalékos Áfa ugyanis jelenleg annyira megdrágítja az egy négyzetméterre eső építési költséget, hogy ilyen négyzetméteráron senkinek nem fog kelleni ott ingatlan. Csak bizonyos lokációkban, megfelelő infrastruktúra mellett, tehát gazdaságilag racionális feltételek teljesülése esetén lépnek majd be a piacra a beruházók

- mondta Balla Ákos, a Balla Ingatlan ügyvezetője.

Kevés azon beruházók száma, akik bele mernek vágni most egy új fejlesztésbe. Főként, hogy szűk az a kör, akiket projektfinanszírozással ki is tudnak szolgálni a bankok. E tekintetben az NHP-nak lehet piacélénkítő és mozgató szerepe, de leginkább az Áfa-csökkentés tüzelhetné hosszabb távon a piacot. Egyébként, ha a húsiparban bevezetett Áfa-csökkentés beválik, akkor én elképzelhetőnek tartom, hogy az ingatlanpiacon is előbb-utóbb bevezetésre kerül

- tette hozzá Pélyi András.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem