14 °C Budapest

Megérte kivárni: egyre több az olcsóbb lakás Budapesten

2020. augusztus 18. 12:02

Emelkedett a 30 millió forintnál olcsóbban eladó használt lakások aránya a fővárosban: egy éve még a teljes kínálat 20 százalékát adták, most már 24 százaléknál járnak. A megyeszékhelyeken eközben a 20 millió forint alatti áron kínált használt lakások részesedése országos átlagban 39 százalékról közel 41 százalékra emelkedett. Ugyanakkor a megyeszékhelyeket külön-külön megnézve azért nem látható egyértelmű trend. Kecskeméten például jelentősen nőtt a 20 milliónál olcsóbb ingatlanok aránya, Győrben pedig minimálisan mérséklődött.

Az évekig tartó lakásdrágulás megtorpanása, az árak csökkenése az elmúlt egy évben egyre erősebben látszik, most újabb fejlemények támasztják alá a folyamatot. A fővárosban nőtt a kínálatban a 30 millió forintnál olcsóbb lakások aránya - derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely több mint 100 ezer eladó lakóingatlan kínálata alapján vizsgálta a lakáspiaci trendeket. Budapesten idén augusztus közepén a 30 millió forintnál alacsonyabb áron hirdetett lakások 24 százalékos volt.

Szemben a koronavírus-járvány magyarországi megjelenése előtt, idén februárban mért 23 százalékkal, valamint a tavaly augusztusi 20 százalékkal. A 20 millió alatti budapesti lakóingatlanok aránya jelenleg közel 4 százalék, hat hónappal korábbi 3,3 százalékkal és az egy évvel korábbi 2,9 százalékkal - derült ki az Ingatlan.com friss elemzéséből.

Az öt éven át tartó nagyvárosi lakásárrobbanást követően irányváltás történt a használt lakások piacán. Ezt mutatja, hogy a múlt év elejéhez képest 5 százalékkal nőtt a 30 millió forintnál olcsóbb ingatlanok aránya a kínálatban. A folyamat részben azzal magyarázható, hogy a vásárlóerő megálljt parancsolt a drágulásnak. Idén a koronavírus-járvány miatti óvatosság is az olcsóbb lakások piacát erősíti. Elsősorban azért, mert az elmúlt 1-2 évben a vevők egy komolyabb összegű lakáshitel segítségével ellensúlyozták a drágulást, ma viszont már jóval megfontoltabban állnak ehhez

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

A megyeszékhelyeken eltérő a kép

Az ingatlan.com elemzése szerint a megyeszékhelyeken a 20 millió forint alatti használt lakások és házak aránya összességében nőtt egy év alatt 38,9 százalékról 40,6 százalékra. “Ez azonban összesített adat, a különböző városokban viszont eltérőek a számok, ami arra utal, hogy bizonyos városokban még tavaly is kitartott a lakásdrágulás lendülete" - fogalmazott a szakértő. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Debrecenben például jelenleg 15 százalékos a részesedésük, míg egy évvel ezelőtt 11,8 százalékos volt. Kecskeméten jelentősebb volt a bővülés, 22,6 százalékra emelkedett a szóban forgó lakások részesedése a korábbi 15 százalékról. Győrben most 11 százalékot hasítanak ki a kínálatból ezek a lakások, ami minimális visszaesést jelent éves szinten és a februári helyzethez viszonyítva. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem