19 °C Budapest

Már idén jöhetnek minden idők legdrágább lakásai

2016. február 4. 11:36

Tovább emelkedett a magyarországi lakások ára, ezt mutatja az FHB Lakásárindexe is. Azt még nem tudjuk, hogy az új CSOK milyen hatással lehet a piacra, de az tisztán átszik, hogy a kedvezmény nélkül is sikerült elérni a válság előtti szintet.

2015. III. negyedévében tovább növekedett az FHB Lakásárindex, a korábbi 188,23-ról, 193,6-ra változott az értéke, így a drágulás mértéke a II. negyedévhez képest nominálisan 2,9, míg reál értelemben 2,5 százalékos volt. A számok alapján a lakásárak lassan elérik a válság előtti szintet, jelenleg a 2008 végén, 2009 elején tapasztalható árakkal szembesülhetnek a lakásvásárlók, a különbség már csak csupán 3,5 százalékos a 2008-as csúcshoz képest.

2014 eleje óta a hazai lakásárak növekedése folyamatos, a drágulás mértéke azonban fokozatosan mérséklődik. Az első negyedévben még több mint 7 százalékos áremelkedés volt tetten érhető, a második negyedévben 3,9 százalékos, míg a harmadik három hónapban 2,9 százalékkal mentek fel az árak. Hozzá kell tenni, hogy az első három hónap kimagasló eredménye részben azzal is magyarázható, hogy az Index összeállításakor a Nemzeti Eszközkezelő által végrehajtott tranzakciók kikerültek az adatbázisból, míg a korábbi években szerepeltek az adatok között. Az árnövekedés mérséklődésének hatására a drágulás mértéke jelenleg megegyezik a 2014 harmadik negyedévi adataival.

A felívelés kezdete óta eltelt másfél évben (2014. áprilisától 2015. szeptember végéig) a lakóingatlanok nominálisan és reál értelemben is körülbelül 25,8 százalékkal drágultak.

Mi a helyzet az építési engedélyekkel?

Az építési engedélyek száma növekedést mutatott 2015-ben, január és szeptember között összesen 8 616 darabot adtak ki Magyarországon, ami ezerrel haladta meg az előző év azonos időszakát jellemző számot. A 24 százalékos növekedés ellenére azonban az építési engedélyek száma továbbra is messze elmarad a válság előtti szinttől. Tovább árnyalja a képet, hogy a bővülés jelentős része a II. negyedéves jó eredménynek köszönhető, míg a július és szeptember közötti időszakban már csak 3,3 százalékkal növekedett az engedélyek száma.

A bővült engedélyezés ellenére az átadott lakások száma csökkent. Az év első kilenc hónapjában 4 657 új lakás készült el, míg 2014 azonos időszakában 5 144. Pozitív ugyanakkor, hogy a csökkenés ellenére a használatba vételi engedélyek száma nem süllyedt vissza a 2013-as mélypontra.

Hány adásvétel volt tavaly?

2015-ben az ingatlanértékesítési hálózatok adatai szerint körülbelül 135 ezer lakás és ház cserélt gazdát, a válságot követő legjobb eredménynek számít. A havi tranzakciók alapján azonban látszik, hogy a különbség hátterében elsősorban az év elején tapasztalt jelentős növekedés áll, míg a harmadik és negyedik negyedévben a 2014-eshez hasonlóan alakultak az értékesítések.


Az építési engedélyek számának növekedését csak a néhány régióban tapasztalt bővülés idézte elő, míg a többiben 2015 első 9 hónapjában kevesebb engedélyt adtak ki, mint egy évvel korábban. A növekedésben élen jár Budapest, és így Közép-Magyarország, de jól teljesített a Dunántúl is, valamint az Észak-Alföldön és a Közép-Dunántúlon is tapasztalható volt némi emelkedés, bár ezek továbbra is nagyon mélyen állnak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az épített lakások számát illetően alig van olyan régió, ahol bővülésről lehet beszámolni, egyedül Nyugat-Dunántúlon érhető tetten növekedés. A fejlesztések tehát csak lassan indultak be, ugyanakkor az új lakástámogatási rendszernek és az áfa-csökkentésnek köszönhetően az építkezések várhatóan felpörögnek az idei évben.

Közel másfélszer több hitelt vettünk fel

A lakáspiaci felívelést támogatja a lakáshitelezés, mely továbbra is jelentős bővülést mutat. 2015. harmadik negyedévében a kihelyezett forint lakáshitelek értéke meghaladta a 110 milliárd forintot, ami a második negyedévhez képest 43,5 százalékos bővülést jelentett.

Ebben az országos eredményben nagy szerepe volt a szeptembernek, amikor a banki hitelkihelyezések meghaladták a 40 milliárd forintot. A negyedik negyedévben ugyan nem sikerült megismételni a harmadik negyedév számait (az MNB legfrissebb adatai szerint), de a havi hitelkihelyezések továbbra is stabilan 30 milliárd forint fölött alakultak, ebben a negyedévben az új hitelek összege meghaladta a 100 milliárd forintot, ami közel 57 százalékos bővülést jelent 2014 azonos időszakához képest.

Pénzcentrum vélemény
A 10+10 milliós CSOK és a lakásáfa-kedvezmények hatására várhatóan már 2016-ban rekord szintre nőhetnek a lakásárak. Minden idők legmagasabb árai valószínűleg a kedvezmények nélkül is beköszöntöttek volna, így azonban nem kizárt, hogy a növekedés jelentősen meghaladja a 2015-ös szintet is.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem