9 °C Budapest

Lenne helye, mégsem jut állami ingyenpénz a panellakóknak

2016. szeptember 29. 05:51

A hazai és nemzetközi kutatások többnyire igazolják, egy átfogó panelrehabilitáció hosszú távon is értékmegőrző beruházás. Hiába, ennek ellenére sincs erőteljes kormányzati akarat a rehabilitálásukra, még uniós pénzből sem.

Lázár János szerint időszerű lenne a korszerűtlen lakótelepi lakásokban élők kertes házakba költöztetése. Az április 14-én tartott Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: a felújítás (ez Lázárnál kimerül a szigetelésben, illetve a nyílászárók cseréjében) nem feltétlenül a legjobb megoldás, mivel ezek a panelházak 30-40 éve épültek, és az életciklusuk végére értek.

Ahhoz kell támogatást biztosítani, hogy az emberek ki tudjanak költözni (...) Nem kényszer, nem törvényi előírás; ösztönzés, támogatás segítségével lehetőséget kellene biztosítani ahhoz, hogy minél többen kertes övezetben éljenek

- fogalmazott Lázár.

Lázár ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy ez a téma egyelőre nincs napirenden, de ő folyamatosan mondogatja a miniszterelnöknek, hogy a kormány mindenképp foglalkozzon a problémával.

Tényleg nincs már a panelekben kakaó?

Közel 4 évvel ezelőtt arra kereste a választ az Eltinga, hogy az óbudai "Faluház" 2009-es energiahatékonysági felújítása milyen hatást gyakorolt a 3000 lakót számláló társasház lakásáraira. Akinek nem lenne ismerős a környék, konkrétan erre a területre terjedt ki a vizsgálat (lilával a Faluház, pirossal a kontroll-terület):

A kutatóintézet, az FHB Lakásárindex tranzakciós adatbázisa alapján akkor megállapította, hogy nemcsak a rezsire, hanem a lakásárakra gyakorolt hatás is azonosítható.

A Faluházban a felújítások előtti, illetve utáni eladási árak közti eltérés, és a Faluház-környéki panelházakban a korábbi, illetve későbbi eladási árak közti eltérés különbsége kiszámítható. Az eredmények azt mutatják, hogy egy átlagos méretű (50 négyzetméter körüli alapterületű) lakásnak a felújítás mintegy egymillió forinttal növelte az értékét.

- írták az elemzés készítői.

Mi persze kíváncsiak lettünk, mi történt az azóta eltelt években: azaz, hogy a felújított épületben található lakások megőrizték-e árelőnyüket, illetve hogy egy átfogó panelrehabilitáció - amire azért van néhány pozitív példa az országban - hosszú távon is értékmegőrző beruházás-e, ezért megkértük az Eltingát, hogy frissítsék számunkra az adatsort. Nos, ahogy az az alábbi infografikán is jól látható, a válasz mindkét kérdésünkre, egyértelmű IGEN!

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Úgy nehéz, ha nincs panelprogram

Aligha túlzás, ha kijelentjük, hosszú évek óta csak kormányzati ígéret a panelprogram felélesztése. Eredetileg 2013 utolsó negyedévében harangozták be a program következő fázisát, majd 2014 őszén tett újabb ígéretet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, hogy mintegy 10 milliárd forintos kerettel hamarosan elindulhat a pályáztatás. Nem sokkal később viszont már arról beszéltek, hogy EU-s forrásokból (elvileg 63 milliárd forint állt volna rendelkezésre) juthat majd pénz a lakossági, köztük a társasházi beruházásokra is.

2015 nyarán újabb részletekkel bombázták a kormányzati szereplők a potenciális lakossági igénylőket: akkor 10 százalékos önerő mellett, 45 százalékos vissza nem térítendő uniós támogatásról, és 45 százalékos hitelről szólt a fáma. Ezt a keretet azonban tavaly ősszel arra hivatkozva rúgta fel a kormány, hogy a vissza nem térítendő forrás jobban kell a kormányzati épületekre, illetve egyébként is nehezen lehetne megoldani igazságosan a támogatás lakossági szétosztását.

Majd 2016 februárjában újabb fordulatot vett a Gépezet: Lázár János egy Kormányinfón jelezte, hogy a 45 százalékos vissza nem térítendő uniós támogatás helyett kétharmadnyi hitelt kap majd a lakosság összesen 200 milliárdos kerettel (egyharmadnyi uniós visszatérítendő forrást, egyharmadnyi MFB-s nulla százalékos hitelt). A fennmaradó egyharmadnyi részt (100 milliárd forint) pedig a lakosságnak kellett volna önerőként hozzátennie a beruházásokhoz.

Ez azonban vélhetően már túlzás volt - egy reprezentatív felmérés azt is megállapította, hogy a kutya sem állt volna neki ilyen feltételekkel a korszerűsítésnek -, így a kormány visszatáncolt. Június 3-án jelentette be a Magyar Fejesztési Bank, hogy a program végül megelégszik a legalább 10 a legalább 10 százalékos önerővel, a további 90 százaléknyi rész pedig kamatmentes hitelként áll majd a lakosság rendelkezésére.

A sok negatívum után pozitív üzenet volt az is, hogy családi házak esetében maximum 10 millió, a társasházaknál lakásonként maximum 7 millió forint lesz igényelhető. Bár az is igaz, hogy ezzel párhuzamosan azt is bejelentették, hogy a program teljes mérete 300 milliárd helyett "csak" 115/135 milliárd forint lesz.

Most itt tartunk, a probléma csak az, hogy a programnak októberrel el kellene indulnia. A nyári bejelentés óta azonban aggasztóan nagy a csend.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem