Jövőre fog csak igazán beindulni a lakáspiac

2016. november 15. 18:01

Ebben az évben kilőtt a magyar ingatlanpiac, megindultak az építkezések és nőttek a lakásárak, de most épp csendesebb időszakot várnak a szakértők. Az év végég várhatóan már nem lesz nagyobb hajrá, sőt, a CSOK változásának egyes pontjai miatt van, akinek kifejezetten érdemes lehet megvárni 2017-et a lakásvásárlással.

 

Mind lakásépítési kedvben, mind az ingatlanárak emelkedésében Magyarország vezette az európai uniós rangsort az Eurostat adatai szerint 2016. második negyedévében. A hatalmas növekedés elsősorban a korábbi, a válság óta tartó drasztikusan alacsony bázisértékeknek köszönhető, a szakértők szerint a piac most a korábbi lemaradást hozza be.

A fellendülésben fontos szerepet játszottak az olyan piaci változások, mint a banki kamatok csökkenése vagy éppen az, hogy a lakás ismét az egyik legvonzóbb befektetés lett. Szakértők szerint beállt és működik a lakáshitelezés is, az állami ösztönzők, így a CSOK és az építőipari áfacsökkentés egyaránt a növekedést eredményezte.

Az idei rohamos növekedés a lakásépítésben azonban még szinte semmi ahhoz képest, ami jövőre várható.

A KSH adatai szerint az első háromnegyed évben kiadott új engedélyek, illetve az új lakások építésére vonatkozó egyszerű bejelentések alapján az ideinél 90 százalékkal több lakóépület építését tervezik. A lakásárak estében viszont már látszik a lassulás, lehet, hogy összességében az év végére stagnálássá szelídül a néhány hónappal ezelőtti száguldás. Míg az idei első negyedévben még 5,1 százalékkal emelkedtek a használt lakóingatlanok árai, a második negyedévben ez 0,7 százalékra mérséklődött. A ténylegesen eladott lakások árait tekintve pedig 2,3 százalékos árcsökkenésre került sor 2015-höz képest a KSH adatai szerint.

Az újlakás-építések felfutása a szakértők szerint kockázatokat is hordoz a vásárlók számára is. Előfordulhat minőségromlás, de akár tapasztalat nélküli "szerencselovagok" is megjelenhetnek magas haszon reményében az ingatlanfejlesztő piacon. Az újépítésű lakások esetében az értékesítés lassabb folyamat a szakértők szerint, mint ahogy az a válság előtt jellemző volt. A megfontoltság növekedése is szerepet játszik abban, hogy hatalmas hajrát nem várnak a szakértők az év végére a lakáspiacon. Az újlakás értékesítésre vonatkozó kedvezményes, ötszázalékos áfa még évekig elérhető, a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) 2017-től életbe lépő egyes kedvezményei miatt pedig valószínűleg vannak, akik kivárnak a vásárlással.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Emellett szól például a CSOK 2017-es változásai közül az, hogy már az épület használatbavételi engedélyének kiadása előtt igényelni lehet a támogatást - igaz, a folyósítás csak ennek megszerzése után történik. Ez a tényező jelentősen csökkenti a bizonytalanságérzetet, ráadásul így már nem az utolsó pillanatban derül ki, hogy esetleg mégsem jogosult az igénylő a támogatásra. Azok számára, akik a támogatási összeg nélkül nem tudnák kifizetni a lakás vételárát, ez nagyon fontos támpontot ad - mondják az újHÁZ Centrum szakértői.

A lakásvásárlás, építkezés, felújítás komoly, a családok költségvetését súlyosan megterhelő költségeket jelent, amelyek ráadásul jelentősen magasabbak is lehetnek a tervezettnél. A minőségi anyagok vásárlása megemeli a kiadások mértékét, ugyanakkor a hosszabb élettartamuk évtizedekre garantálja a nyugodt mindennapokat. Érdemes tehát átgondoltan, sok szempont figyelembevételével, szakértői segítség bevonásával döntéseket hozunk. Semmiképpen nem tanácsos tehát túlzottan sietni, érdemes inkább pontosan tájékozódni minden lehetőségről - hangsúlyozzák az újHÁZ Centrum szakértői hozzátéve, az építkezés terén fokozottan igaz a mondás: csak a leggazdagabbak engedhetik meg maguknak, hogy ne a legjobbat válasszák egy hosszú távú befektetés esetén.

Mindemellett a jogszabályváltozások között olyan is van, ami egyeseknek azt jelentheti, érdemes sietni az igényléssel. 2016. december 31-ig a kérelem benyújtásakor már megfizetett bekerülési költségre is igényelhető a támogatás, azonban 2017. január 1-től már csak a kérelem benyújtásakor az épület készültségi fokának megfelelő, az építési költségvetésből még fennmaradó bekerülési költségre igaz ez. A 2017. január 1. után igénylőknek viszont érdemes lesz az építés minél korábbi szakaszában lecsapni az új lakásokra.

Várhatóan a lakásfelújítást tervezők sem az év végén húznak bele.

Az energetikai pályázatokat támogató Otthon Melege program 2016-os kerete a kiírás napján, nyár végén kimerült, a kiíró Nemzeti Fejlesztési Minisztérium arra számít, hogy a legtöbb nyertes jövő tavasszal kezd bele a korszerűsítésbe. Az MFB októberre ígért, lakások és családi házak energetikai felújítását támogató 0 százalékos hitelről pedig egyelőre nincsen hír. Jelenleg tehát nincsen olyan ösztönző a piacon, amely megpörgetné a magán beruházásokat az év utolsó hónapjaiban.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem