21 °C Budapest

Jól gondold át, mielőtt albérletbe költözöl: ezek a hátulütői

2016. január 28. 11:30

A lakáspiac mellett az albérletpiac is dübörög. Ezért a Pénzcentrum most megnézte, mire kell figyelni, ha albérletet keresünk, ugyanis a bérlakások piaca is rejtegethet buktatókat.

Az elmúlt időszakban jelentősen nőtt az albérletek és lakóingatlanok iránti kereslet. Bár sokan szeretnének saját lakást, kevesen élnek saját tulajdonú ingatlanban, aminek az egyik legnagyobb oka, hogy nem rendelkeznek a lakásvásárláshoz szükséges tőkével. A Pénzcentrum most megnézte, mire érdemes odafigyelnie azoknak, akiknek tőke hiányában a lakásbérlés maradt megoldásként.

Mennyi az annyi?

Úgy tűnik, az augusztusi bumm után (amikor a kollégiumi férőhelyekről kiszorult egyetemisták és főiskolások is megrohamozzák az albérletpiacot) is kitart a nagy kereslet a kiadó lakások piacán. Emiatt az utóbbi időben brutális mértékben drágultak az albérletárak, nemcsak Budapesten, hanem az ország többi egyetemvárosában is. A legtöbb helyen a nettó fizetésnek akár kétharmadát elviheti egy albérlet.

Az elhelyezkedés is fontos

Bár az árak nyilván sokat nyomnak a latban a döntésnél, nem szabad csak ez alapján döntenünk. Könnyű elcsábulni egy alacsony áron hirdetett ajánlatnak, ám a végleges döntés előtt érdemes körülnézni a környéken, ugyanis az olcsóbb ingatlanok nem éppen a város (különösen a főváros esetében) legjobb részein találhatóak. A havi néhány ezer forintos megtakarítás viszont nem biztos, hogy megéri a kicsit lerobbantabb, esetleg kevésbé biztonságos környéket.

Szintén fontos megvizsgálni azt is, hogy milyenek a tömegközlekedési lehetőségek, mennyi idő alatt lehet beérni a munkahelyre, iskolába, és milyen jellegű szolgáltatások érhetőek el a környéken - esetleg milyenek nem, amire viszont szükség lenne.

Kössünk szerződést!

A hazai kiadó lakások jó részét számla nélkül adják ki, sőt egyes esetekben még a bérleti szerződés megkötésére sem kerül sor. A papírok hiánya pedig mind a két félnek hátrányt jelenthet, ugyanis egy esetleges vita esetén nem bizonyítható az eredeti megállapodás.

Érdemes figyelni arra, hogy a különféle online letölthető bérleti szerződések főképpen csak általánosságokat tartalmaznak, így bár mintának nem rosszak, jó ötlet lehet kiegészíteni őket egyéb feltételekkel, amihez ragaszkodni szeretnénk.

Kauciót pedig semmiképpen se adjunk elismervény nélkül (amin szerepel, hogy mire, mikor mennyit adott a bérlő és kinek), ugyanis ebből szintén problémák adódhatnak a későbbiekben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mi van, ha ráférne egy felújítás a lakásra?

Egyes esetekben lényegesen olcsóbban lehet olyan lakásokat bérelni, melyeket szinte teljesen fel kell újítani, vagy legalább egy tisztasági festést kell végezni rajtuk.

Ilyen lakásoknál - főleg hosszabb távú bérlet esetén - megállapodást lehet kötni a főbérlővel arról, hogy a felújítás értékének egy részét, vagy akár az egészét beszámítsa a bérleti díjba. Emellett ha valamilyen kisebb átalakítást szeretnénk a lakáson, mindenképpen egyeztessünk róla a főbérlővel.

Ha viszont megállapodást kötöttünk, a későbbi viták elkerülése érdekében kiemelten fontos mindent számlával igazolni, és a munkálatok megkezdése előtt egyeztetni az ingatlan bérbeadójával.

Meglepetésvendég

Nem árt megállapodni abban sem, hogy a bérbeadó milyen rendszerességgel látogatja a lakást. Leggyakrabban a bérlő és bérbeadó a fizetési alkalmakkor találkozik, amikor mód van egy rövid szétnézésre is a lakásban. Ettől sűrűbb látogatás szerelési, vagy felújítási munkákon kívül nem indokolt, így ha a frissen bérelt lakás tulajdonosa rendszeresen, és bejelentés nélkül látogatja meg az albérletet - akár a bérlő távollétében - érdemes lehet másik lakás után nézni.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm