16 °C Budapest

Itt a legújabb hitel: most sok család spórolhat százezreket

2014. szeptember 22. 14:04

Ezekben a napokban már valóban ősziesre fordul az időjárás. Egyre többen gondolkoznak azon, mikor indul a fűtési szezon, és azon is, hogyan fogják kigazdálkodni a családi költségvetésből az őszi-téli-tavaszi rezsidíjakat. Sokan gondolkoznak felújításban, korszerűsítésben is - legyen szó hőszigetelésről, fűtéskorszerűsítésről vagy napelemek felszereléséről. Az állami támogatások mellett már kedvezményes hitelek is segítik az ilyen beruházások megvalósítását.

Ha csak ez utóbbit nézzük, akkor elmondhatjuk, hogy egyáltalán nem lehetetlen háztartásunk villamos energia igényét napelemes rendszerrel biztosítani. Napelemes rendszer segítségével helyben elektromos áramot termelhetünk, melyet háztartásunk szabadon használhat fel. A napelem a megújuló energiaforrásokat hasznosító berendezések közül ma rendelkezésre álló legköltséghatékonyabb és legegyszerűbben telepíthető megoldás, mely legalább 20 évig üzembiztosan termeli a zöld energiát.

Hazánkban potenciálisan a napenergiából nyerhető a legtöbb megújuló energia. Szinte mindenhol találni olyan felületet (egy családi házas rendszer esetén körülbelül 25 négyzetméter), amely tökéletesen biztosítja a feltételeket - legrosszabb esetben pedig az elemekből lehet előtetőt is képezni a megfelelő tájolás érdekében.

Szakértők szerint, ami egy családi házas rendszer bekerülési költségét illeti, általánosságban elmondható, hogy egy 3,6 kW-os rendszer - mely egy átlagos magyar háztartás éves villamos energia igényét fedezni tudja - munkadíjjal és engedélyeztetéssel nagyjából 2 millió forintba kerül - viszont egy ilyen rendszer élettartama akár több évtizedes is lehet, és így részben függetleníthetjük a házunk energiaellátását a világ történéseitől.

Ha azt nézzük, hogy miből tudunk egy ilyen fejlesztésre - amely otthonunk rezsijét évtizedeken keresztül alacsonyan tarthatja - költeni, a legtöbb családnál az alábbi lehetőségek jönnek számításba:

  • 1. önerőből, megtakarításból építik ki a rendszert
  • 2. állami támogatási programokból fejlesztenek
  • 3. hitelt vesznek fel rá
  • 4. a fenti elemeket keverik

Az első megoldás kézenfekvő: ha a család rendelkezik elegendő félretett pénzzel, egyfajta hosszú távú megtakarítási formaként az ingatlanjába fektetheti azt. A korszerűsítés - így a napelemek beszerelése - olyan havi kiadáscsökkentést is jelenthet, amely hosszú távú befektetésként is működhet.

Az állam is támogatja a korszerűsítést: szeptember 22-től elérhetőek például a kormány új lakossági energiahatékonysági pályázatai. A programsorozatban elsőként az elavult kazánok, tüzelőberendezések új, nagyobb energiahatékonyságú fűtőberendezésekre történő cseréjét célzó pályázat jelenik meg. Szeptember 25-én jelenik meg a háztartásigép-csere program 627,1 millió forintos keretösszeggel, majd 29-én a nyílászárócsere-pályázatok 1,1 milliárd forinttal. A három programmal összesen 25 ezer háztartást szeretnének elérni. A tárca tapasztalatai szerint a fűtéskorszerűsítésre 1700 pályázat, míg a háztartásigép-cserére 23 ezer érkezhet be, ebből 1500-at illetve 21 ezret tudnak támogatni.

Természetesen hitelből is fejleszthetjük otthonunk energiahatékonyságát. Ha nincs kétmillió forint félretett pénzünk, akkor érdemes hitelfelvételben gondolkozni, a lakáshitelek kamatlába ugyanis történelmi mélyponton van. A jegybank adatai alapján az átlagos teljes hiteldíj mutató (THM) jelenleg mindössze 7,11 százalék.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Pár hete azonban ennél kedvezőbb ajánlat is található a piacon, miután az Elmű-Émász "enHome" név alatt új üzletágat indított, amelynek dedikált célja, hogy segítse a háztartások helyben történő energiatermelését, illetve az energia hatékony felhasználását. A komplex energetikai szolgáltatásai mellé, amelybe a napelemes rendszereken túl, hőszivattyúk telepítése, szigetelés és kazáncsere és beletartozhat, az enHome az Erste Bankkal közösen kedvezményes hitelt is kínál, ami által önerő nélkül is megvalósítható egy energiahatékonysági beruházás.

A közös hiteltermékek között jelzálog fedezet mellett találunk 6 százalék alatti THM-et is, de a jelzálog fedezet nélküli Zöld Hitelhez is 14-15 százalékos THM mellett hozzá lehet jutni. A hitel futamideje 2-30 év, a nagysága pedig 1-50 millió forint. A hitel felvételét semmilyen költség nem terheli, így még az értékbecslés díját is visszatéríti a bank. Az átlagos hitel nagysága várhatóan 1-5 millió forint lesz. Egy ekkora beruházás - ilyen alacsony THM mellett - már belátható időn belül megtérül.

Érdemes tehát számolni az energetikai beruházásokkal, mert általuk növelhetjük ingatlanaink értékét, és függetleníthetjük magunkat a piaci ármozgásoktól. Ezen felül ugyancsak érdemes nézni az állami pályázatok megjelenítését, de azok hiányában már a kedvező hiteltermékek is jó alternatívát nyújtanak az életminőséget javító beruházások végrehajtásához.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem