16 °C Budapest

Itt a "Digitális Jólét": minden ediginél olcsóbb lesz az internet

2016. május 20. 14:32

Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos egy ma tartott háttérbeszélgetésen kifejtette, hogy a kormány megállapodott a szolgáltatókkal arról, hogy az internet áfájának csökkentése a fogyasztói árakban is megjelenjen. Erről az idei utolsó negyedévben tájékoztatást küldenek ki a szolgáltatók. A biztos egy új, jövőre induló digitális alapcsomagról is beszélt, amely minden szolgáltatónál a legolcsóbb csomag lesz.

A kormány előtt egy olyan előterjesztés van, ami szerint az áfát az internetszolgáltatásoknál 27 százalékról 18 százalékra csökkentenék jövőre, a GDP-adatok függvényében pedig 2018 januárjától 5 százalékra csökkentenék az áfát - jelentette be csütörtökön Orbán Viktor.

A kormány a szolgáltatókkal megállapodott abban, hogy az internet áfájának csökkentése a fogyasztói árakban is meglátszon

 - mondta Deutsch Tamás, a kormány Digitális Jólét programjáért felelős miniszterelnöki biztosa egy pénteki háttérbeszélgetésen. Az uniós Hozzáadottérték-adó (héa) irányelv szerint csak a helyi ország legmagasabb áfája vonatkozhat az internetre, de ha a tagállamnak van megfelelő érve arra, hogy ettől az általános szabálytól eltérne, akkor erre van lehetőség. A tájékoztatást erről megküldték az Európai Bizottságnak, "ebben nem zörög a léc" - fejtette ki Deutsch. Az Európai Bizottság egyébként a héa-irányelv módosítását tervezi, és nagyobb szabadságot adna a tagállamoknak abban, hogy kedvezményes áfát adjanak.

A számlákban nem lesz benne a rezsicsökkentésnél ismert kiegészítés, de lesz egy jogszabály arról, hogy a szolgáltatók küldjenek ki egy olyan levelet, amelyben az általában csomagban értékesített szolgáltatásaikat különbontják. A különbontás után pedig kimutatják, hogy ebből mekkora rész az internetkapcsolat előfizetése, és hogy az áfacsökkentés következtében 2017-től összességében mennyivel kell kevesebbet fizetnie. Ha az első körös áfacsökkentés teljes egészében megjelenik az árakban, az kb. egyhavi internet-előfizetésnyi csökkentést jelent.

A kormány egy "Digitális Jólét" alapcsomagot is tervez 2017. január 1-től, ami azt a célt szolgálja, hogy az internetes előfizetéssel korábban soha nem rendelkezők belépjenek a digitális világba (mobil vagy vezetékes netkapcsolattal).

Ezt egy nem túlbonyolított bürokratikus megoldással fogják megoldani, elég, ha a fogyasztó nyilatkozik. Mobilinternet esetén arról, hogy az előző 1 évben nem volt ilyen előfizetése, vezetékesnél arról, hogy ezen a lakcímen nem volt legalább egy éve internet-előfizetése.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A digitális alapcsomag lesz a legkedvezményesebb csomag, és minden szolgáltatónál megjelenik, ennek legalább 15 százalékkal kell olcsóbbnak lennie, mint a második legkedvezőbb csomagnak.

Az alapcsomag jogszabály szerint legalább két évig vehető igénybe, de a szolgáltató ennél hosszabb ideig is adhatja. Ha digitális kompetencia képzésen is részt vesz a fogyasztó, akkor újabb egy évig igényelheti a kedvezményes csomagot (ez esetben a szolgáltatónak kötelező további egy évig szolgáltatni). A szolgáltatók a csomagért cserébe nem kapnak kedvezményt vagy támogatást az államtól.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 12:30
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem