Bejelentkezés

Felhasználói név:
Jelszó:
  Mégsem
regisztráció elfelejtettem a jelszavamat
2016. május 31. kedd Angéla, Petronella
Hírek » Otthon

Ilyen telefonálást még nem hallottál: mi fér bele egy ügyfélszolgálatnál?

Te is bosszankodtál már amiatt, hogy a telefonos ügyfélszolgálatok feleslegesen sokáig várakoztatnak? Persze minden eset egyedi, de sok szolgáltató nem várakoztathatna 5 percél tovább. Mutatjuk, hogy mikor és hova fordulhatunk, ha minket ér kellemetlenség.


Nagyon dühítő tud lenni, amikor a telefonos ügyfélszolgálaton az ügyintézővel csak hosszú várakozás után tudunk beszélni. Szerencsére az úgynevezett "5 perces szabály" bevezetése óta már nem kell(ene) sokat várakoznunk, a fogyasztóvédelemhez mégis érkeznek ilyen jellegű panaszok.

Mi is az az "5 perces szabály"?

A szabályok szerint a telefonon elérhető ügyfélszolgálatoknak biztosítani kell az ésszerű várakozási időn belüli hívásfogadást és ügyintézést.

A vállalkozás az ügyfélszolgálati ügyintézőnek az ügyfélszolgálat felé indított hívás sikeres felépülésének időpontjától számított öt percen belüli élőhangos bejelentkezése érdekében úgy köteles eljárni, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható

- válaszolta megkeresésünkre a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH).

Vagyis az 5 perc onnantól számít, hogy a hívó fél számára a telefonkapcsolat sikeresen létrejött.

De érdemes tudni, hogy önmagában az a tény, hogy 5 percen belül nem történik meg a hívásfogadás, nem feltétlenül szabálysértő.

Azt is meg kell vizsgálni, hogy az 5 perces időkeret betartása érdekében úgy járt-e el a szolgáltató, ahogy az adott helyzetben az elvárható. Ehhez pedig mindig a konkrét eset körülményeit kell elemezni.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság az elmúlt években egész éven át tartó ellenőrzés keretében vizsgálta az e-hírközlési szolgáltatás területén a jogszabályban foglaltak betartását fogyasztói beadványok alapján

- tette hozzá a hatóság.

Ennek eredménye:


Évről évre egyre több, 2015-ben már 69 beadvány érkezett a hatósághoz, azzal kapcsolatban, hogy  a telefonos ügyfélszolgálat nem tartja be az 5 perces szabályt. A növekvő számokból pedig az látható, hogy egyre jobban nő a fogyasztói tudatosság, vagyis egyre többen ismerik a szabályokat és élnek a panasz-bejelentés lehetőségével.

Kinek kell betartani ezt a szabályt?

Fontos tudnunk, hogy az 5 perces szabály nem minden telefonos ügyfélszolgálatra vonatkozik. Ezt csak a közszolgáltatási tevékenységet folytató vállalkozásoknak kell betartani (Pl. a víziközmű-, távhő-, kéményseprő-ipari szolgáltatókra, postai, villamosenergia- és földgázszolgáltatóknak) és a telefonos ügyfélszolgálat működtetésére kötelezett szolgáltatóknak. (Pl. a hírközlés területén).

Mit tehetünk, ha minket ér kellemetlenség?

Ha a hívásvárakoztatatásunk indokolatlanul hosszú, akkor panaszunkkal a lakóhelyünk szerinti illetékes Kormányhivatal fogyasztóvédelmi szervezeti egységéhez fordulhatunk, hogy kivizsgálják, hogy a szolgáltató az előírásoknak megfelelően járt-e el.

A hírközlési szolgáltatóknak pedig az általános felügyeleti szerve a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). Ezért a velük kapcsolatos panaszokkal az NMHH-hoz fordulhatunk, amely széles körben jogosult vizsgálni, hogy a hírközlési szolgáltató betartja-e az elektronikus hírközlésre vonatkozó szabályokat és az általános szerződési feltételeket.

Azért ne felejtsük el, hogy az ügyfélszolgálatosoknak sincs mindig könnyű dolga:

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Brutális, mennyi füstöt szívunk be naponta

Kedden van a dohányzásellenes világnap, így ennek alkalmából megszereztünk egy világtérképet, amin több, dohányzással kapcsolatos adatot is összegyűjtöttek. Magyarország szempontjából a leginkább...

Elképesztő, de igaz: citrommal is lehet tüzet gyújtani

Hiszed vagy sem, klasszikus tűzgyújtásra alkalmas eszköz nélkül is lehet tüzet csiholni, és még fadarabokat sem kell egymáshoz dörzsölni. Egy citrom segítségével ugyanis olyan elektromos töltést...
 
NÉPSZERŰ
FRISS