13 °C Budapest

Hatósági figyelmeztetés: életveszélyes termékek a magyar boltok polcain

2018. október 12. 05:36

Hivatalosan is megkezdődött a fűtési szezon, ami egyet jelent azzal is, hogy hamarosan újra mindennapossá válnak a szén-monoxid-mérgezéses esetek. Pedig a veszélyt egy megfelelő szén-monoxid-érzékelő azonnal jelzi! A megfelelő szót fontos kiemelni, hiszen a hatósági vizsgálatok szerint van bőven problémás termék a magyar boltokban. Mutatjuk a legfrissebb "pozitív" és "negatív" terméklistát is.

Szeptember 15-én hivatalosan is megkezdődött a fűtési szezon Magyarországon, ami a borsos rezsiszámlák mellett sajnos egyet jelent azzal is, hogy hamarosan újra mindennapossá válnak a szén-monoxid-mérgezéses esetek. Mi sem mutatja ezt jobban, mint az, hogy a kellemes őszi időjárás ellenére csak októberben 6 esetet regisztrált a Katasztrófavédelem. A hatóság honlapján található eseménytérkép tanúsága szerint szén-monoxid-szivárgás miatt szálltak ki Szolnokon, Budapest X. kerületében, Győrött, Csengeren, Százhalombattán, és Tarcalon is.

Pedig a tragédiák néhány egyszerű és könnyen betartható szabállyal megelőzhetők lennének. A magyar háztartások közel kétharmadában van olyan berendezés, amelyből a lakótérbe szivároghat a szén-monoxid. Ennek ellenére csak a tulajdonosok elenyésző része foglalkozik a veszélyekkel: csak minden második háztartásban ellenőrzik évről-évre az érintett berendezéseket, míg szén-monoxid-érzékelő 10 lakásból alig kettőben van - derül ki egy korábbi felmérésből. A legtöbb baleset például megfelelő mennyiségű szellőztetéssel elkerülhető lenne, de az is fontos, hogy a szén-monoxid-mérgezés tüneteit - fejfájás, émelygés, szédülés - ne keverjük össze más rosszulléttel.

A veszélyt egy megfelelő szén-monoxid-érzékelő azonnal jelzi!

Nagyon fontos leszögezni, hogy az érzékelő csak jelzi a veszélyt, a szivárgást előidéző állapotot nem szünteti meg. Nem vicc, a Katasztrófavédelem arról tájékoztatta a Pénzcentrumot, hogy vannak fogyasztók, akik abban a hitben vannak, hogy pusztán az érzékelő felszerelésével védve vannak, és emiatt lemondanak a tüzelőberendezéseik rendszeres éves ellenőrzéséről, illetve esetleges karbantartásáról is.

Hogyan válasszunk?

Sajnos nincs könnyű dolgunk, ha biztonságos szén-monoxid-érzékelőt szeretnénk vásárolni. A kereskedelmi forgalomban kapható érzékelők nagy részéről derül ki ugyanis a hatósági vizsgálatok során, hogy nem felelnek meg a biztonsági követelményeknek. Mindenképp segítséget jelent azonban, hogy

a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság folyamatosan ellenőrzi a Magyarországon elérhető szén-monoxid-érzékelőket. A témakörben idén tavasszal és ősszel is átfogó ellenőrzés indult a katasztrófavédelemnél

- tájékoztatta a Pénzcentrumot az Katasztrófavédelem (OKF). Kérdésünkre, hogy ha folyamatosak a vizsgálatok, akkor miért 2017 augusztusában frissült utoljára a hatóság honlapján közzétett "pozitív" és "negatív" terméklista, a következőt válaszolták:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az, hogy a dokumentum 2017. augusztus 3-án frissült, az azt jelenti, hogy akkor bővültek új érzékelővel a listák, nem pedig azt, hogy azóta nem végzett piacfelügyeleti ellenőrzéseket a szervezet. A katasztrófavédelem hatósági szakemberei folyamatosan ellenőrzik a hazánkban forgalmazott érzékelőket, ha új eszközök jelennek meg a piacon, a listákat is frissítjük.

Azaz eszerint, bármennyire is meglepő, de az elmúlt bő egy évben nem került be újabb termék a magyar piacra. Így a korábban közzétett "pozitív" és "negatív" terméklista alapján érdemes válogatnunk a boltok polcain. A tételeket eléred a hatóság honlapján, illetve alábbi galériáinkban is:

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem