Bejelentkezés

Felhasználói név:
Jelszó:
  Mégsem
regisztráció elfelejtettem a jelszavamat
2016. május 29. vasárnap Magdolna
Hírek » Otthon

Ezzel húzhatsz ki milliókat az állam zsebéből: még NOK sem kell hozzá

A NOK bevezetésével még egy segítsége lesz a magyar családoknak az új otthonhoz jutásban. Ennek ellenére a már jól bevált támogatási formákról sem szabad megfeledkezni, ugyanis könnyen lehet, hogy ezek sokkal inkább illeszkednek az elképzeléseinkhez.


Lakásépítésre vagy vásárlásra már régóta vannak állami támogatott programok Magyarországon, ezek között az egyik legnépszerűbb az egykori szocpol volt. Az elmúlt hónapokban azonban összetett, több elemből álló támogatási rendszert dolgozott ki a kormány, amellyel sokat nyerhetünk.

Lakástakarék pénztárak

A lakáscélunk elérésében már évtizedek óta segítséget nyújtanak a lakástakarék pénztárak (LTP). Az ide befizetett összegek után ugyanis 30 százalékos állami jóváírást kaphatunk, ami évente legfeljebb 72 ezer forint lehet, ez havi 20 ezer forintos befizetésnek felel meg. Köthetünk azonban több szerződést is, a közeli hozzátartozóink megtakarításait ugyanis egységesíthetjük.

A legrövidebb futamidővel számolva (4 év) 10 százalék feletti, fix hozamot biztosít ez az elő-takarékossági forma, de még a 10 éves megtakarítási időszakkal számolva is 5 százalék feletti hozamot könyvelhetünk el.

Az LTP-k nagy előnye, hogy nemcsak új lakásra (építésre és vásárlásra), hanem használt ingatlan megvételére, felújításra, korszerűsítésére is felhasználhatjuk a megtakarításunkat.


A futamidő végén egyébként minden szerződés mellé felvehetünk hitelt is a lakástakaréktól. Ezeknek a kölcsönöknek már a megtakarítási időszak elején rögzítik a kamatát, ami a teljes futamidő alatt állandó.

Nemzeti Otthonteremtési Közösség

A Nemzeti Otthonteremtési Közösségről (NOK) szóló törvényt csütörtökön fogadták el, azonban még nem minden részlet ismert. A rendszer egyébként az LTP-re hasonlít, azonban csak új lakás vásárlására (építésre nem) lehet felhasználni a közösségtől kapott pénzt. A NOK-nál is 30 százalékos állami támogatást kaphatunk, viszont ennek a felső határa évente 300 ezer forint, vagyis évente akár 1 millió forint (havi 83 ezer) befizetés után is jár a jóváírás. Ez egyébként nagyjából négy LTP szerződésnek meg, ezekkel hasonló összeget gyűjthetünk össze.

A NOK-nél nem kapunk hitelt, azonban lehetőségünk van előleget kérni a közösségtől, amit részletekben fizethetünk vissza, ráadásul ezért kamatokat sem kell fizetnünk. Emiatt ez a lehetőség hasonlít ahhoz, mintha kamatmentes hitelt vennénk fel.

Jelentős a bizonytalanság amiatt, hogy a közösségek 10-15 évig működnek és nem tudni, hogy mikor kapjuk meg a kért összeget. Azt ugyanis, hogy ki kap pénzt a NOK-ból, licit és sorsolás alapján választja ki a közösség.

Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK)

A CSOK tulajdonképpen a régi lakásépítési támogatás, a szocpol utódja, azonban annál jóval többen élhetnek vele, ugyanis használt lakásra is igényelhető. Ha három gyerekünk van (vagy előre vállaljuk) és új lakásba költözünk, akkor a 10 milliós támogatás mellé legfeljebb 10 millió forintig kedvezményes, 3 százalékos kamatozású kölcsönt is felvehetünk.

Eltérő mértékű a támogatás, elsősorban attól függ, hogy hány gyermekünk van (vagy hány gyermeket vállalunk be előre), illetve attól, hogy használt vagy új lakást szeretnénk venni. A kedvezményt egyébként a bankunknál igényelhetjük, ahol a kedvezménnyel kapcsolatos pontos kérdésekre is választ tudnak adni nekünk.

Kamattámogatott hitel

A legtöbb támogatás mellé valószínűleg kölcsönt is kell majd felvennünk. Ilyenkor választhatunk piaci kamatozású és állami kamattámogatott hitelt egyaránt. Jelenleg a piaci kölcsönök között olcsóbb ajánlatokat találhatunk, mint a kamattámogatott hiteleknél, de a lakáskölcsön hosszú futamideje miatt ez változhat.

Ezeknek a kölcsönöknek az egyik nagy előnye, hogy az LTP-khez hasonlóan nemcsak új, hanem használt lakásra is felvehetjük őket. Ugyan nem valószínű, hogy most ezt a konstrukciót választjuk, azonban ha most kezdünk el megtakarítani a lakásunk önerejére az ingatlan megvásárlásakor már lehet, hogy ez lesz a kedvezőbb számunkra.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Ciki, nem ciki: ennyit jattol az átlag magyar
De most komolyan, szerinted jár borravaló a taxisnak, fodrásznak?


Feliratkozom a hírlevélre!

 

A női fehérnemű 100 éve 3 percben

Az 1920-as évek hálóing jellegű alsoruházatától, a '70 es évek feszülős egyberuhácskáin át, egészen a manapság divatos apróbb darabokig, kalandozzunk egy kicsit a ruha alatt...   ...

Így úszd meg a poggyászdíjat, ha repülővel mész nyaralni

Te is minden nyaralás előtt megharcolsz a bőröndökkel, hogy beférjen a család összes cucca, de ne kelljen az extra csomagokért pluszdíjat fizetned a repülőn? Ne aggódj, nem vagy egyedül. Az alábbi...
 
NÉPSZERŰ
FRISS