14 °C Budapest

Ezzel a trükkel még a nagy hideg is a te pénztárcádnak kedvez majd

2018. március 4. 10:00

A felújított, legtöbbször korszerűbb fűtéssel rendelkezők lakások rezsiköltsége alacsonyabb, könnyebben és magasabb áron eladhatóak. Sőt a felújított panel- és téglalakások iránti kereslet 10-30, illetve 25-35 százalékkal nagyobb mint a felújítandók esetében. Ez pedig azt jelenti, hogy bár egy-egy felújítás, korszerűsítés nagy tétel, mégis megéri a beruházás.

A lakásvásárlás előtt állók inkább a felújított, jellemzően korszerű fűtési rendszerrel rendelkező lakásokat keresik és akár magasabb árat is hajlandóak érte kifizetni - derül ki az ingatlan.com legfrissebb, több mint 30 ezer magánszemély hirdetésén alapuló elemzéséből.

Hideg időjárás esetén a felújított, korszerű fűtésű lakásoknál a rezsiköltségek jóval alacsonyabbak, és ez egyre több lakásvásárlónál fontos szempont

- mondta el Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Olcsóbb rezsit jelent a korszerűség

Az elemzés szerint a felújított panellakások - köztük a panelprogram keretében hőszigeteléssel ellátott ingatlanok - iránti kereslet 10-30 százalékkal nagyobb, mint a felújítandók esetében. A téglalakásoknál pedig 25-35 százalékkal nagyobb érdeklődés mutatkozik a felújítottakra.

Az elemzésből kiderül az is, hogy a lakáseladók beszámolója szerint a távfűtéses lakásoknál az egy négyzetméterre jutó átlagos rezsiköltség 464 forint, az egyedi mérésű házközponti fűtésűeknél jóval alacsonyabb, 404 forint. Egy 50 négyzetméteres lakás esetén ez havonta 23, illetve 20 ezer forintos kiadást jelent.

Gázfűtés esetén az átlagos négyzetméterenkénti rezsidíj csupán 300 forint, míg az egyik legkorszerűbb technológia, a geotermikus fűtésnél pedig 276 forint alatti a négyzetméterenkénti átlagérték. Egy 50 négyzetméteres lakás esetében ez 15 ezer, illetve 14 ezer forintos havi rezsinek felel meg.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Általánosságban elmondható, hogy minél modernebb a fűtési rendszer, annál alacsonyabbak lesznek a fenntartási költségek. A távfűtés és házközponti fűtés esetén például az egyedi mérés is fontos, mert akár 5-10 százalékkal alacsonyabb rezsiköltséget eredményezhet

- közölte a szakértő.

Drágábbak, de jobban eladhatók

A felújított budapesti panellakások 391 ezer forintos átlagos négyzetméterára 15 százalékkal haladja meg a felújítandókét. A fővárosi felújított téglalakások pedig a 611 ezres átlagárukkal közel 30 százalékkal drágábbak, mint a felújítandó társaik.

Hiába azonban a drágább ingatlanok, a vásárlók hajlandóak kifizetni a magasabb vételárat egy-egy korszerűbb lakásért. Ez pedig azt jelzi az eladók felé, hogy megéri a korszerűsítésbe fektetni.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm