18 °C Budapest

Ezért nem vesznek új lakást a magyar családok

2017. január 25. 16:00

Ötből négy budapesti, 25-60 év közötti lakos költözne új építésű lakásba. Ezek igen vonzóak lehetnek, azonban sokan tartanak a kivitelezés minőségétől és bőven akadnak olyanok is, akik túl drágának találják ezeket az otthonokat. Új és használt lakás vásárlása esetén a legtöbben 35 millió alatti 3 vagy annál több szobás ingatlant vásárolnának, jelen pillanatban azonban az új építésű otthonok csupán ötöde, a használt lakásoknak pedig negyede felel meg ezeknek a feltételeknek.

Az otthonterkep.hu legfrissebb felméréséből világosan kiderül, hogy az emberek többsége azért választana új építésű lakást, mert vonzónak tartja a kialakítást. Fontos szempont, hogy az ingatlan teljesen új, tehát nem volt korábban más lakója, illetve az is, hogy tudják, milyen reális elvárásokat támaszthatnak a lakással szemben.

A legfontosabb tényezők, amit figyelembe vesznek a nézelődők az a lakókörnyezet, a felhasznált anyagok, technológiák, a kivitelezés minősége és a szobák elosztása. A távolság a munkahelytől/óvodától/iskolától és az igényelhető állami támogatás mértéke nem annyira mérvadó, ahogy az sem, hogy milyen referenciákkal bír a fejlesztő, kivitelező cég.

Utóbbi abból a szempontból érdekes, hogy az eredmények értelmében aki nem vásárolna új építésű lakást, azért nem tenné ezt, mert nem bízik a kivitelezőkben.

A válaszadók közel negyede egyébként túl drágának tartja ezeket az otthonokat, fél az épület "gyerekbetegségeitől", illetve veszélyesnek gondolja a tervasztalról történő vásárlást.

Általánosságban a kitöltők kétharmada a 3 szobás vagy annál nagyobb lakásra vágyik, a 2 szobás otthonokat 20 százalék, a 1,5 szobásokat 12 százalék, az 1 szobásokat pedig kevesebb, mint 2 százalék választaná. Árkategória tekintetében a válaszadók közel 46 százaléka tudna maximum 25 millió forintot kifizetni egy új vagy használt lakásért, 26 százalék a 25-35 milliós kategóriából, 20 százalék a 35-50 milliós kategóriából, 8 százalék pedig az 50 millió fölötti ársávból választana. Az ingatlanvásárlást a többség megtakarításból, a meglévő lakás után kapott összegből és hitelből finanszírozná, az állami támogatás lehetőségét azonban kevesen választanák.

Az állami támogatások iránti igény alacsony aránya talán azért nem meglepő, mert az érintettek többsége még mindig nem ismeri eléggé a különféle módozatokat és forrásokat. Itt igenis van tennivalója a kormányzatnak és a bankoknak.

Az emberek zöme egyszerűen leragad a CSOK-nál és ha számára nem teljesíthető annak a feltétel rendszere, akkor nem tájékozódik más lehetőségekről elég kitartóan vagy úgy gondolja, hogy még mindig túl magas lehet a banki hitelek kamata, s így a törlesztőrészlet is

- hívta fel a figyelmet Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szakértő szerint az is sokat mondó, hogy aki egyáltalán nem akar újépítésű lakásba költözni, az nem a gyors drágulást jelölte meg legfőbb okként, hanem azt, hogy nem bízik a fejlesztőben vagy a kivitelezőben. Máris érzékelhető, hogy a nagyobb lakásépítő cégek bizalomerősítő kampányt indítottak és reklámjaikban egyre erősebben hangsúlyozzák, hogy milyen jók a referenciáik, mindig időben és jó minőségben dolgoznak és nem verik át a vásárlóikat.

A felmérésben résztvevők közel háromnegyede maximum 35 millió forintot szánna a vásárlásra többségük (66 százalék) pedig 3 vagy annál több szobás otthont választana. Jelen pillanatban azonban az új építésű otthonok országos kínálatának csupán 20 százaléka, a használt lakásoknak pedig a 24 százaléka felel meg ezeknek a kitételeknek.

Címlapkép: MTI / Rosta Tibor

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm