6 °C Budapest

Ezeken a helyeken veszik fel a legtöbb csokot a családok: mi a titkuk?

2020. július 14. 08:15

A falusi csok bevezetése óta számos módosításon ment keresztül, többnyire egyre vonzóbb támogatást nyújtva a családok számára. Nem csak a kistelepüléseken található ingatlanok vásárlása iránti hajlandóság nőtt meg, hanem ez magával hozta, hogy hatást gyakorolt az ingatlanpiacra is. Egyes helyeken jóval kelendőbbek lettek a házak, máshol viszont nem is volt érezhető a hatása. Ezeknek a különbségeknek jár utána a HelloVidék.

Ballagó Antalt, az Otthontérkép Csoport értékesítési vezetőjét kérdezte a lap a jelenlegi magyar lakáspiaci helyzetről, ezen belül a falusi csokról. Arra, hogy hogyan befolyásolta az ingatlaneladást a falusi csok az elmúlt közel egy évben, a szakértő elmondta: 

A falvakban nem évek, hanem évtizedek óta nagyon nehéz ingatlant eladni, hiszen sok évtizedes trend az elvándorlás a városokba, a fővárosba, illetve külföldre - ez a hasonló fejlettségű országokban mindenütt így van. Nálunk is jellemző a falvak népszerűtlensége és ez alól kevés térség, régió kivétel, hiszen még a Balaton körül is szép számmal akad csökkenő népességű község.

Ballagó Antal hozzátette: "elég böngészni a falusi csokra éppen a csökkenő népesség miatt jogosult települések listáját." Balogh László is, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a kérdéssel kapcsolatban elmondta:

A falusi csok szemmel láthatóan helyzetbe hozta azokat a kistelepüléseket, amik viszonylag jó elhelyezkedésűek, tehát egy nagyváros vagy regionális központ közelében helyezkednek el. A munkalehetőségek nagyvárosi koncentrációja miatt ugyanis egyre többen keresték a következő otthonukat a nagyvárosok közelében, agglomerációjában. Itt ugyanis jellemzően 30-40 százalékkal olcsóbban juthattak hozzá ugyanazokhoz az ingatlanokhoz

- mondta a szakértő, és úgy vélte, hogy a falusi csok legfőbb vonzerejét az jelenti, hogy pont az alacsonyabb ingatlanárakkal rendelkező településeken érhetőek el a magasabb összegű támogatások: már egy használt lakás megvásárlásához is megkaphatják a családok az új lakások vásárlása vagy építése után járó kedvezményezeket.

A teljes cikk a HelloVidék oldalán olvasható.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm