15 °C Budapest

Ettől kell félned, ha luxuskörnyéken élsz

2014. augusztus 30. 07:06

Az Otthontérkép megcsinálta a bűnözési térképét, amin akár utca szinten is megnézheted a bűnt. Mi azonban arra voltunk kíváncsiak, vajon van-e összefüggés a bűnügyek és a lakáspiaci mutatók között; tényleg ott törik fel a legtöbb lakást, ahol a gazdagok élnek?

Az Otthontérkép friss fejlesztése szerint a budapesti kerületek összes bűnesetét vizsgálva megállapítható, hogy egyértelműen a belvárosi kerületekben történik a legtöbb bűncselekmény. Ez talán nem is meglepő, hiszen ezen a területen sűrűsödik hétköznap és hétvégén is a nappali és az éjszakai élet egyaránt, illetve a turisták is leginkább ezekben a kerületekben fordulnak meg a legnagyobb számban.

A Pénzcentrum viszont arra volt kíváncsi, hogy vajon van-e összefüggés a bűnügyek és a lakáspiaci mutatók között. Vagyis elmondható-e például, hogy ott törnek-e be nagyobb számban, ahol a tehetősek élnek, ott van-e a legtöbb autólopás, ahol a gazdagok parkolnak? Három-három budapesti városrészt hasonlítottunk össze, hármat a legdrágább, hármat pedig a város legolcsóbb lakáspiacáról.

A DRÁGA VÁROSRÉSZEK:

Hűvösvölgy - II. kerület

Ingatlanok átlagos négyzetméterára: ~465 000 Ft

Összes bűneset: 64 db

Hűvösvölgyben, amely az elmúlt 3 év statisztikái szerint az egyik legdrágább a budapesti lakáspiacon összesen 64 bűnesetet regisztrálta 2013 márciusa és 2014 februárja között. Ebből legnagyobb számban lopás (34 eset), tulajdon elleni szabálysértés (18 eset) és autólopás (7 eset) történt, de 1 esetben lakásbetöréshez is hívtak rendőröket.

Marina part; XIII. kerület

Ingatlanok átlagos négyzetméterára: ~420 000 Ft

Összes bűneset: 47 db

A XIII. kerületi Marina parton mindössze 47 bűnesetet regisztráltak a vizsgált időszakban a hatóságok. Itt is a lopás (27 eset) volt a leggyakoribb bűncselekmény, viszont második helyen a rongálás (7 eset) szerepel, míg 4-4 esettel a személy elleni erőszak, illetve a tulajdon elleni szabálysértés a harmadik a bűnesetek rangsorában.

Vár; I. kerület

Ingatlanok átlagos négyzetméterára: ~356 000 Ft

Összes bűneset: 177 db

A Vár nemcsak ingatlanpiaci szempontból kiugró a lakások 356 ezer forintos fajlagos árával, hanem a bűnesetek száma is jóval nagyobb, mint a fenti két drágább városrészben. Ez javarészt oda vezethető vissza, hogy a Vár a turizmus miatt nemcsak a látogatókat, hanem a bűnözőket is vonzza. Ezt igazolják a statisztikai adatok is, a vizsgált időszakban a 177 bűnesetből 134-ért felelnek a zsebesek/tolvajok, 16-ért rongálók, 12-ért pedig garázdák/rendbontók. Miközben a nagy esetszámhoz viszonyítva érdekesség, hogy egyetlen lakásbetörést és autólopást sem regisztráltak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

AZ OLCSÓ VÁROSRÉSZEK:

Tisztviselőtelep; VIII. kerület

Ingatlanok átlagos négyzetméterára: ~180 000 Ft

Összes bűneset: 174 db

Lakáspiaci szempontból Budapest egyik legolcsóbb területén közel annyi bűnesetet regisztráltak a vizsgált időszakban, mint a Várban. A 174 bűnesetből a legnagyobb számot (107) itt is a lopás teszi ki, de a 21 eltulajdonított gépjármű sem tűnik kevésnek. A Várhoz viszonyítva itt már voltak lakásbetörések is, bár nem nagy számban - 2013 márciusa és 2014 februárja között mindössze 2 lakást rámoltak ki.

Békásmegyer; III. kerület

Ingatlanok átlagos négyzetméterára: ~166 000 Ft

Összes bűneset: 553 db

Bár Békásmegyeren padlón vannak az ingatlanárak, a bűnesetek azonban egymást érik. Nagy számban fordult elő a vizsgált időszakban lopás (292 eset), garázdaság, rendbontás (25 eset), rongálás és tulajdon elleni szabálysértés (157 eset) is. Gyakorlatilag nyugodtan kijelenthetjük, amennyire olcsók Békásmegyeren a lakások, legalább annyira veszélyes is itt az élet.

Csepel-Ófalu; XXI. kerület

Ingatlanok átlagos négyzetméterára: ~148 000Ft

Összes bűneset: 38 db

Ugyan lakáspiaci szempontból Csepelen nagyon alacsonyan van a fajlagos ár, ez viszont koránt sem jelenti azt, hogy a bűnözési statisztikák is kirívóak, mint például Békásmegyer esetében. Csepel-Ófaluban mindössze 38 bűnesetet regisztráltak; ebből 9 volt lopás, 27 pedig tulajdon elleni szabálysértés. Az autótolvajok és a betörők is kerülik a városrészt.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem