14 °C Budapest

Ennyivel fizettünk kevesebbet a gázért idén télen

Pénzcentrum
2014. március 27. 18:30

Az elmúlt tél enyhe időjárása miatt mintegy 11,6 százalékkal kevesebb gázt használtak a lakossági fogyasztók novemberben, decemberben és januárban, mint az előző fűtési szezon ugyanezen időszakában - derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal (MEKH) adataiból.

A két évvel ezelőtti hasonló időszakhoz viszonyítva még ennél is magasabb, 15,5 százalékos a csökkenés. A fogyasztás mérséklődését elsősorban az átlagosnál enyhébb időjárás magyarázza. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint novemberben országszerte tájegységtől függően hat és kilenc Celsius fok közötti középhőmérsékletet regisztráltak, amely másfél-négy fokkal haladta meg a sokéves átlagot. 2013 decemberében az ország legnagyobb részén plusz egy és plusz két fok között alakult a havi középhőmérséklet, fél-egy fokkal magasabban a szokásosnál. Januárban pedig zömmel két-három fok volt a középhőmérséklet, három-négy fokkal haladva meg a sokéves normál értéket.

A MEKH arról számolt be, hogy csaknem 1,372 milliárd köbméter földgázt fogyasztottak a háztartások 2013. november 1-je és 2014. január 31-e között, 180 millió köbméterrel kevesebbet, mint egy évvel ezelőtt ebben az időszakban. A két évvel korábbinál 252 millió köbméterrel volt kevesebb a fogyasztás. Az adatok szerint a három hónap közül leginkább januárban esett vissza a felhasználás az előző két évhez képest. Az idei év első hónapjában 522 millió köbméter gáz fogyott a családoknál, míg tavaly 609 millió, tavalyelőtt pedig 599 millió köbméter.

A nyilvántartások alapján évek óta csökken a gázfogyasztás Magyarországon. Tavaly a teljes, az ipari fogyasztókkal együtt számított hazai felhasználás mintegy 9,22 milliárd köbméter volt, míg egy évvel korábban 10,24 milliárd köbméter gáz fogyott. Öt évvel ezelőtt, 2008-ban az összes magyarországi fogyasztás még 13,49 milliárd köbmétert tett ki.

A gázfogyasztás alakulását az időjárás mellett más tényezők, például az egyre tudatosabb lakossági felhasználás is befolyásolja. Szakértői becslések szerint múlt novemberben, decemberben és januárban a kisebb fogyasztás, valamint a rezsicsökkentés hatása miatt átlagosan körülbelül 25 ezer forinttal fizettek kevesebbet a fogyasztók.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm