7 °C Budapest

Ennyivel ér többet egy felújított lakás

2015. június 3. 13:30

A felújított lakásoknak átlagosan húsz százalékkal magasabb az értéke a felújítást követően, mint előtte. Hogyan újítsunk fel, hogy a befektetett munka meg is térüljön?

A tények: Budapesten egy felújított lakás ára a korábbi árhoz képest akár ötödével is növekedhet. A vidéki tapasztalatok szerint azonban az összeg akár duplájára is emelkedhet. Ennek következtében nem árt, ha az eladásra szánt otthont vonzóbbá varázsoljuk.

Semmiképpen nem érdemes azonban komplett felújítást végezni eladás előtt, mert csak a ráfordított összeg maximum 50 százaléka érvényesíthető eladáskor. Ez alól kivételt képeznek a luxuslakások, amelyek eladásakor sokat nyom a latban a kicsinosított külső illetve belső, ami esetében már megtérül a befektetés.

A teljes felújítás költségéből akár 40 százalék megtakarítható, ha gondosan megtervezzük, miként akarjuk a lakást felújítani. Fontos azonban megjegyezni, hogy az ehhez szükséges anyagokon nem szabad fukarkodni, könnyen hátrány lehet abból, hogy olcsó és gyenge minőségű anyagokat használtunk az átalakításkor - derült ki a Jómesterúr Kft által végzett lakásfelújítások alatt.

A felújítás sok esetben nem annyira a lakás értékét növeli, inkább az eladhatóságát javítja. A felújításra szánt összeget érdemes a lakás árkategóriájához igazítani, vagyis egy panellakásnál elegendő középkategóriájú anyagokat használni, mivel az ilyen lakásra vadászók nem fizetik meg a kiemelkedően jobb minőséget.

Tekintve, hogy egy panellakás nem nyújt túl sok átalakítási lehetőséget, törekedünk arra, hogy energiatakarékossá valamint komfortossá tegyük. Mindenképp orvosolni kell a legfontosabb problémákat. Ilyen a nyílászárók elöregedése, mivel ha ezek nem zárnak tökéletesen, sok hő távozik a lakásból - így drágább a fenntartása. Az energetikai besorolás természetesen befolyásolja az árat, ezért a hőszigetelés akkor is javasolt, ha nem eladásra, hanem csak magunk kényelmére látunk hozzá a feljavítási munkálatokhoz.

Legyünk tisztában azzal, hogy a felújított lakásra nagyobb a kereslet, mivel az új vevő nem szeretne még felújításra is költeni. E helyett sok esetben hajlandó többet is fizetni, még akkor is, ha korábban kisebb összeget tervezett be a lakásvásárlásra. A komfortérzetet emelő módosítások megtérülnek, a drága és egyedi igények szerinti megoldások már nem biztos, hogy érdeklik az új vevőt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az energiahatékonyság növeléséből származó egyéni szintű megtérülésnek döntően két forrása van: a csökkenő rezsiköltség és a lakás értékének növekedése. A magyar a lakások többsége elavult - lakóépületek 60 százaléka 1980 körül épült -, az energetikai korszerűsítés sokba kerül. Azonban egy budapesti, körülbelül 50 négyzetméteres lakás megfelelően kiszámolt energetikai korszerűsítése akár egymillió forinttal is növelheti az értékét.

Az ingatlantulajdonosok gyakran esnek abba a többletköltségeket eredményező hibába, hogy felületesen és átgondolatlanul terveznek, nem hangolják össze a munkákat, de annak a minőségét sem ellenőrzik. Emellett elnagyolják a költségkalkulációt, ami biztos út ahhoz, hogy elfogyjon a felújításra szánt pénz. Se pénz, se posztó - így maradnak félbe a nagy lendülettel indult munkálatok.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem