17 °C Budapest

Ennyivel csökkenhet a törlesztőd, ha utólag igényled a CSOK-ot

2015. augusztus 10. 15:33

A CSOK-kal akár többmillió forint lakáscélú, vissza nem térítendő támogatáshoz juthatunk az államtól. Ki igényelheti utólag a kedvezményt, és mennyivel lehet ettől alacsonyabb a törlesztőrészletünk?

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) megkönnyíti a magyar családok lakásvásárlását, azonban vannak olyanok, akik utólag is igényelhetik a kedvezményt. A Pénzcentrum mutatja, kik kaphatnak CSOK-ot utólag, és mire használhatják azt fel.

Ki kaphat utólag CSOK-ot?

Az új otthonunk megvásárlása után előfordulhat, hogy további gyerek(ek) érkeznek a családba. Ilyenkor jól jön, ha csökkenthetjük a lakáshitelünk törlesztőrészleteit, így a felszabaduló összeget a gyerekre tudjuk költeni.

Később született gyermeke után az a támogatott személy igényelhet CSOK-ot, aki a korábban született gyermeke után is igénybe vette a kedvezményt. Az utólagos CSOK kizárólag banki lakáshitel-tartozás törlesztésére használható fel

 - mondta el a Pénzcentrum kérdésére Fitos Szilárd, a Hitelnet.hu portál hitelszakértője.

Így tehát nem használhatjuk fel az utólag kapott támogatást a lakás bővítésére, hanem csak a korábban felvett hitelbe törleszthetjük bele. Ebben az esetben egyébként azt érdemes mérlegelni, hogy ezzel a törlesztőrészletünket, vagy a hátralévő futamidőt csökkentsük. Mindkét esetben csökken a teljes visszafizetendő összeg, így (ha megtehetjük) amellett érdemes dönteni, amelyikkel alacsonyabb lesz a teljes visszafizetendő összeg.

Mennyi támogatást kaphatunk az utólag igényelt CSOK esetén?

Az utólag igényelt CSOK esetén a kapott összeg eltér attól, hogy mekkora összeget kaphatunk az első igényléskor.

A később született gyermek után igényelhető összeg - az épített, vásárolt vagy bővített lakás hasznos alapterületétől és energetikai minősítési osztályától függetlenül - gyermekenként 400 ezer forint

- tette hozzá Fitos Szilárd. Ez azt jelenti, hogy az első igénylés után egységesül a megkapható összeg.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nézzünk egy példát!

Tegyük fel, hogy két gyermekünk volt az eredeti CSOK igényléskor és egy 78 négyzetméteres, 25 millió forintba kerülő lakást vettünk 14 millió forintos önerővel, és a két gyerek után 1,3 millió forint támogatáshoz jutottunk. A lakás megvásárlásához 9,7 millió forintos, 20 éves kölcsönt vettünk fel, így a kezdeti törlesztőrészletünk nagyjából (banktól függően) 69 ezer forintra rúg.

Öt év után, a kamatfordulókor szeretnénk előtörleszteni a hitelünkbe utólagos CSOK igénylésével, mivel azóta további két gyermekünk született. Ekkor kétszer 400 ezer, vagyis összesen 800 ezer forint jár nekünk, amit a lakáshitelünk előtörlesztésére fordítva csökkenthetjük a kölcsön futamidejét vagy törlesztőrészletét.

Ha ez utóbbi mellett döntünk, akkor a havi fizetendőnk 63 ezer forintra eshet, ami 10 százalékos csökkenésnek felel meg.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem