17 °C Budapest

Ennyit kaszálhatsz, ha kiadod a lakásod: itt vannak a számok

2017. szeptember 19. 13:00

A lakáskiadással még mindig magas hozamot el lehet érni, Budapesten például 5,2 százalékos hozam érhető el, ami más nagyvárosokban akár 6-8 százalék is lehet. Az albérletárakat valamelyest mérsékelheti a kínálat esetleges bővülése, ami egyben stabilizálhatja a piacot.

A magyar lakóingatlanok piacán további élénkülést hozhat, ha a magyar háztartások megtakarításainak egy részét lakásvásárlásra fordítják. Jelenleg a hivatalos adatok szerint csak látra szóló betétben 4436 milliárd forint volt júliusban, amelyek piaci átlagkamata kevesebb mint 0,1 százalék. Ez a jelenlegi 2,6 százalékos inflációval együtt reál értelemben negatív hozamot, azaz veszteséget jelent.

A nagyobb megtérülést nyújtó, hosszabb távú megtakarításokkal is versenyképes lakáspiaci hozamok ehhez képest jóval vonzóbbak.

Összességében az alacsony betéti kamatok és hozamok miatt egyre több szabadon felhasználható pénzzel rendelkező háztartások a jóval komolyabb hozammal kecsegtető lakáspiac felé fordulhatnak - derül ki az ingatlan.com és a BankRáció.hu közös elemzéséből. Ezzel összhangban van a Magyar Nemzeti Bank tavaly októberben megjelent lakáspiaci jelentésének prognózisa, amely szerint a lakossági megtakarítások az ingatlanbefektetések felé mozdulhatnak el.

Árak, hozamok

Az ingatlan.com adatai szerint szeptember közepén Budapesten 512 ezer forint volt a használt lakások átlagos kínálati négyzetméterára, ami 17 százalékos növekedésnek felel meg egy év alatt. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a fővárosban idén szeptemberben az átlagos négyzetméterárak és bérleti díjak alapján a hozam több mint 5 százalékos volt

Az ország más nagyvárosaiban pedig akár 6-8 százalékos hozam is elérhető.

Balogh László szerint a befektetési vásárlások az albérletárakat hosszabb távon mérsékelhetik, egyben stabilizálhatják. A kereslet lényegében adott az albérletpiacon, ami a nagyvárosokban felszívja a kínálatot. A befektetési lakásvásárlások miatti kínálatbővülés pedig lejjebb szoríthatja a bérleti díjakat.

A hozamok még enyhe albérletárcsökkenés mellett is kedvezőbbek lehetnek a többi megtakarításhoz képest. Nem beszélve arról, hogy a fővárosi és vidéki nagyvárosi ingatlanok felértékelődése ehhez extraként jöhet hozzá"

- tette hozzá a szakember.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Megérheti a hitel is

Ha a meglévő megtakarítás nem elég egy lakás megvásárlásához, lakáshitellel még mindig jó befektetési alternatíva lehet a lakásvásárlás. Trencsán Erika, a BankRáció.hu szakértője azt mondta, hogy a legolcsóbb 10 vagy 20 évig fix törlesztőrészletű 10 millió forintos lakáshitelek teljes hiteldíjmutatója 5-6 százalékos, ami havi 70 ezer forint körüli törlesztést jelent. Érdemes hitelfelvétel előtt átnézni a teljes kínálatot, mert a legdrágább lakáshitelek thm-je meghaladhatja a 7-8 százalékot, emiatt a teljes visszafizetendő összeg milliókkal lehet magasabb. Trencsán Erika szerint a megtakarításból és hitelfelvételből történő lakásvásárlás azért is jó alternatíva, mert a hiteltörlesztést teljes egészében vagy egy nagy részét a bérleti díjból fedezni lehet. Így a hitel visszafizetése után egy tehermentes ingatlannal nőhet a vagyonunk.

A szakértő azt is elmondta, arra nem lehet számítani, hogy hirtelen több ezer milliárd forintnyi látra szóló betét hirtelen megjelenik a lakáspiacon, mert ez a bankrendszerben és az ingatlanpiacon is komoly felfordulást okozna. Az egyelőre kérdés, hogy a megtakarításokból mekkora összeg találhat utat a lakáspiacra, de akár százmilliárdos összeg is szóba jöhet hosszabb távon.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm