15 °C Budapest

Emiatt a bírság miatt most már mindenki jobban figyel

2014. október 1. 11:05

Évről-évre kevesebb halálos áldozatot követel a szén-monoxid mérgezés. Ez főként annak köszönhető, hogy egyre többen engedik be a kéményseprőket, hogy ellenőrizhessék a kéményeket - hangzott el a FŐKÉTÜSZ Fővárosi Kéményseprő-ipari Kft. október 1-jei sajtótájékoztatóján.

A fűtési szezon indulását megelőzően a fővárosi lakosságot minél szélesebb körben tájékoztatni kell a kémény- és tüzelőberendezések fokozott használatában rejlő veszélyekről. A tájékoztatásnak és a pótdíj bevezetésének köszönhetően azonban csökken a balesetek, illetve a halálos kimenetelű szén-monoxid mérgezések száma is. A pótdíj összege egyébként megegyezik a szolgáltatás díjával, így ha büntetésre kerül a sor amiatt, hogy valaki nem engedte elvégezni az ellenőrzéseket, annyit kell fizetnie egy extra alkalommal, amennyit amúgy is fizet a szolgáltatásért általában.

2010-ben 150 ezer háztartásba, 2014-ben pedig már csak 48 ezer háztartásba nem tudtak bejutni a kéményseprők. Ez azt jelenti, hogy egyre kevesebb háztartásban van veszély.

- mondta el Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes.

A pótdíj mellett az is hozzájárult ahhoz, hogy idén már a lakások 91 százalékába bejutottak, hogy a kéményseprők honlapján lehet regisztrálni és emlékeztetőt kérni arról, mikor érkeznek hozzánk ellenőrzésre. Így először egy e-mailt, majd egy SMS-t is kapunk az időpontról

- tájékoztatott Kovács Balázs, a FŐKÉTÜSZ ügyvezető igazgatója. Kovács elmesélte azt is, hogy a 2015-ben bevezetésre kerülő új kéményseprő törvény után a szakma végleg átalakul, már inkább egy technikusi feladatokat ellátó, műszeres tevékenység lesz, nem a régi kotróseprűs eljárás.

Tavaly 270 esetben kellett szén-monoxid szivárgáshoz riasztani a katasztrófavédelmet. Ebből 237 ember került mérgezéssel kórházba, és 12 ember vesztette életét, egy sem Budapesten. Pedig a mérgezés, a halálesetek elkerülhetők.

A szén-monoxid-mérgezés az egyik leggyakoribb háztartási baleset, amelyet legtöbbször a nem megfelelő műszaki állapotú, vagy a helytelenül használt

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • tüzelőberendezés,
  • kémény,
  • kályha,
  • kandalló,
  • gázsütő,
  • gázkazán,
  • gáz vízmelegítő
  • vegyes tüzelésű kazán,
  • fürdőszobai ventilátor (!),
  • szagelszívó (!),
  • vagy akár ruhaszárító gépek is okozhatják.

A szénvegyületek tökéletlen égése során képződő színtelen, szagtalan gáz valamely rendellenesség miatt a lakótérbe kerül, és megmérgezi az ott tartózkodókat. A szén-monoxid rendkívül agresszív, mérges gáz. Belélegezve a tüdőn át a vérbe kerül, ahol kétszázötvenszer intenzívebben kötődik a vér hemoglobinjához, mint az oxigén, vagyis megakadályozza az oxigénfelvételt.

Tippek, hogy elkerüld a mérgezést

  • Rendszeresen ellenőriztesd a kéményeket, a kazánokat, kályhákat. Ezeket mindig szakemberrel szereltesd be, vizsgáltasd felül!
  • Szerezz be szén-monoxid-érzékelő jelzőkészüléket, amely a mérgezés veszélyére figyelmeztet (ez néhány ezer forintos tétel)!
  • Ügyelj arra, hogy a szellőzőnyílások mindig szabadon maradjanak!
  • Rendszeresen szellőztesd a tüzelő- fűtőberendezések helyiségeit!
  • Ha szagelszívót, szárítót, vagy fürdőszobai ventillátort veszel, ellenőriztesd őket, ugyanis ezek visszaszívhatják az égésterméket. Ezért minden esetben össze kell hangolni a működésüket a többi berendezéssel.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm